MotorNyheter

Joel Eriksson avslutar DTM-mästerskapet på Hockenheim

Som yngst i fältet debuterade den då 19-årige Joel Eriksson i våras i DTM, som fabriksförare för BMW, och var redan i premiären snubblande nära att nå pallen. Nu, drygt fem månader senare, sluts cirkeln när mästerskapet avslutas på samma plats där det började: Hockenheim.

– Hockenheim är en favoritbana för mig och jag ser verkligen fram emot den här helgen. Jag vet att det har varit många ”favoritbanor” på slutet, men vi har en riktigt bra kalender och faktum är att jag njuter av varje mil i bilen! Det känns otroligt att det redan är final, men jag är redo, säger Joel Eriksson i ett pressutskiick.

Eriksson, som fyllde 20 år i somras, kan redan nu blicka tillbaka på en positiv debutsäsong i motorfrälsta Tysklands ledande racingserie. Höjdpunkten så här långt är förstås den känslosamma segern på italienska Misano, där Tomelilla-sonen blev den näst yngste DTM-vinnaren genom tiderna, men också en stark femteplats senast på Red Bull Ring där Eriksson rodde i land BMW:s bästa resultat för helgen.

Inför veckans final på Hockenheim finns det dessutom ytterligare anledning till optimism. Den 4.574 km långa, klassiska F1-banan utanför Heidelberg är den enda som ingår två gånger på DTM-kalendern; först alltså som premiär- och sedan som finalarena.

Det innebär att Eriksson för första gången i den spirande DTM-karriären kommer tillbaka till en bana han redan kört på tidigare i sin BMW M4 DTM – och där han redan på första försöket i våras lyckades blanda sig i segerstriden i ett mycket minnesvärt race.

Den gången fick Eriksson se sig slagen med minsta möjliga marginal av Gary Paffett – en av tre titelaspiranter inför helgens finalavgörande – i kampen om pallen, men en fjärdeplats i debuten (efter att ha kvalat trea) fick ändå den samlade depån att höja rejält på ögonbrynen.

– Jag hade en bra premiär på Hockenheim i våras, och jag har utvecklats massor sedan dess – det är ett faktum oavsett hur det går den här helgen. Naturligtvis hoppas jag att vi kan vara med och slåss i toppen på samma sätt som då. Det kommer bli en final med höga insatser för Audi och Mercedes som slåss om titeln, men för oss i BMW är det ganska avslappnat. Vi behöver inte räkna poäng utan kan köra fullt för enskilda resultat, så jag känner att vi går in i den här helgen utan någon press. Det ska bli väldigt kul!

DTM-finalen drar igång med fri träning på fredag, följt av det sedvanliga programmet med ett kval och ett race vardera på lördag respektive söndag.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

TIDSSCHEMA

DTM | Deltävling 10
 Hockenheim (Tyskland)

Fredag 12 oktober
Fri träning 1: 15.45-16.15

Lördag 13 oktober
Fri träning 2: 09.00-09.30
Kval 1: 10.55-11.15
Race 1: 13.30-14.30

Söndag 14 oktober
Fri träning 3: 09.00-09.30
Kval 2: 11.10-11.30
Race 2: 13.30-14.30

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
DTM | Efter 18/20 race

1: Paul di Resta (GBR), Mercedes, 229 p.
2: Gary Paffett (GBR), Mercedes, 225 p.
3: René Rast (GER), Audi, 199 p.
4: Marco Wittmann (GER), BMW, 143 p.
5: Edoardo Mortara (ITA), Mercedes, 139 p.

13: Joel Eriksson (SWE), BMW, 70 p.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close