NyheterPingis

Suverän säsongsstart av Eslövs AI

Efter sju raka SM-guld fick Eslövs AI ge sig i förra säsongens final mot Halmstads BTK. Men svensk bordtennis stora klubblagsdominant tänker återta tronen och har startat den nya säsongen som en vinstmaskin.

Fyra raka segrar i Pingisligan har gett maximala tolv poäng och dessutom vann EAI den första matchen i Champions League när GV Hennebont från Frankrike besegrades med 3-1.

– Vi vill vinna SM-guld igen och i Champions League är målsättningen att bli bland de två bästa i gruppen, gå till slutspel och få spela kvartsfinal, säger Eslövs AI:s ordförande Thomas Andersson bestämt.

Frånsett 2010 och 2018 har Eslövs AI på herrsidan vunnit samtliga SM-guld sedan 2005, det vill säga tolv på 14 år.

– Det var Halmstads tur att ha tur. Vi hade lite oflyt förra säsongen i och med att Hu Wei Xin gick skadad större delen av tiden med en inflammation i båda hälarna. Halmstad gjorde det bra.

– Därför gjorde vi inte några stora förändringar inför årets säsong. Unge Truls Möregårdh (bilden) är i väldigt snabb utveckling och vi visste att han skulle bli bättre hela tiden, sedan fick vi möjligheten att plocka in lovande Ioannis Sgoropoulos plus att Robert Svensson fortfarande kan spela väldigt bra när han är frisk och tänder till lite extra i de viktiga matcherna. I truppen har vi även Daniel Kosiba som kompletterar bra, spelar på match för match-basis och kombinerar med att även spela i Spanien. Det är ett bra lag, säger Thomas Andersson.

Den starka säsongsinledningen har EAI till råga på allt genomfört utan att ha sin kinesiska förstärkning Zhang Fuzhou på plats. Thomas Andersson berättar att Fuzhou kommer att åka från Kina direkt till bortamatchen i Ryssland mot TTC Fakel Gazprom den 26 oktober.

Sedan stannar han i truppen.

Det innebär dock att EAI får klara sig utan honom även i CL-bortamatchen mot Post SV Mühlhausen den 19 oktober samt i Pingislige-matchen på hemmaplan mot Spårvägens BTK den 13 oktober.

Zhang Fuzhou är 21 år gammal och har spelat i den kinesiska andraligan. Det innebär att EAI satsar på ett lag med stark ungdomlig prägel i år. Svensk pingis största talang Truls Möregårdh är 16 år, Ioannis Sgoropoulos från Grekland som spelade i BTK Rekord förra säsongen är 18. Truls och Ioannis möttes för övrigt i finalen i Junior-EM i juli.

– Men som sagt, Robert Svensson kan också än. Mot Hennebont slog han Cedric Nuytinck, som är rankad 64:a i världen.

Hennebonts etta Liam Pitchford, som är rankad 31:a, fick dock stryk av Truls Möregårdh, i tre raka.

– Man måste dock minnas hur extremt tufft det är i Champions League. De ryska klubbarna har till exempel enorma resurser. Därför är det en prestation om vi lyckas ta oss vidare. Vi lär få kämpa om andraplatsen bakom Fakel Gazprom, betonar Thomas Andersson.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

Återstående matcher i CL-gruppspelet:

Fredag 19/10 Post SV Mühlhausen – Eslövs AI
Fredag 26/10 TTC Fakel Gazprom – Eslövs AI
Fre dag16/11 Eslövs AI – TTC Fakel Gazprom
Torsdag 29/11 GV Hennebont T.T – Eslövs AI
Torsdag 6/12 Eslövs AI – Post SV Mühlhausen

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close