FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bara en SM-guldchans kvar för MFF-ungdomarna

I förmiddags hade MFF chansen till två SM-guld på ungdomssidan.

Efter 1-2-förlusten mot IFK Göteborg på Hybriden försvann med stor sannolikhet chansen för U19. Därmed står det himmelblå hoppet till U16 som efter gårdagens semifinalseger med 3-2 mot BK Häcken är klart för final.

I U19 spelar man från och med i år en slutspelsserie där de 14 bästa lagen under våren – de sju bästa från södra och sju bästa från norra Allsvenskan – gör upp om titeln. Serievinnaren tar SM-guld och efter dagens 1-2-resultat mot IFK Göteborg ska det väldigt mycket till för att det ska bli MFF.

Istället var det IFK Göteborg som kopplade greppet i den extremt jämna toppstriden. Med bara 13 omgångar (man hinner bara spela en enkelserie på hösten med det här upplägget) blir det oftast små marginaler och just nu är de minimala. Efter elva spelade matcher är avståndet mellan ettan IFK Göteborg och sjuan Trelleborgs FF fyra poäng!

Om MFF vunnit idag hade det varit fyra lag i delad serieledning på 22 poäng och IFK Göteborg hade legat två poäng efter den kvartetten.

Chansen öppnade sg också. Dels när serieledaren Djurgårdens IF förlorade mot Brommapojkarna,, dels när MFF tog ledningen mot IFK Göteborg med 1-0. Tim Prica sköt en frispark direkt i mål mot slutet av den första halvleken där MFF var lite vassare. Efter pausen var IFK Göteborg klart bättre och då svängde det till 2-1.

Malmö FF-tränaren Jeffrey Aubynn höll med om att guldet förmodligen försvann och att det var andra matchen i rad mot toppmotstånd hans lag underpresterade. I den förra blev det förlust mot Djurgården.

– Vi kom inte upp i nivå och det såg snarast lite ängsligt ut. Vi jobbar hårt med att utveckla vårt spel, men lär oss hela tiden och att vi nu två gånger i rad haft svårt att spela det spel vi vill ha och prestera just när det är som viktigast visar att vi har mycket mer att lära. Laget är väldigt ungt. Det får dock ändå inte gå åt fel håll när matcherna blir viktigare. Tvärtom är det då vi ska prestera som bäst. Vi var lite bättre idag än mot Djurgården, men inte bra nog, påpekade han.

Och plockade fram det bästa gjorde inte MFF.

IFK Göteborg hade fler äldre spelare och utnyttjade sin större fysik. Det får man göra.

Särskilt var det på mitten MFF blev tunt och inte räckte till. MFF spelade utan lärlingarna Laorent Shabani, Felix Konstandeliasz och Hugo Anderssom och det går givetvis att spekulera vad det inneburit om någon, eller alla, av dem hade varit med. Men att satsa ungt – ingen av utespelarna som MFF startade med hade fyllt 19 och tre var 16 år – är en väg klubben högst medvetet valt och inget att skylla tappade SM-guld på.

Dessutom var det en av 16-åringarna, Tim Prica, som satte dit 1-0 och en annan av dem, Oscar Uddenäs, som IFK Göteborgs-försvaret hade svårast med i den andra halvleken. Mubaarak Nuh hade det däremot tufft. Han inledde väldigt bra och utmanade med sin teknik, men släppte inte bollen när det fanns bra passningslägen och försvann succesivt helt ur spelet.

Det gjorde även anfallarna Kevin Harletun och Tim Prica som ställde till problem för IFK Göteborgs försvar i den första halvleken. I den andra fick de mest vänta på bollar som aldrig kom fram till dem.

Klart bäst i MFF var målvakten Mathias Nilsson. Yahya Kalley gjorde också en hel del bra saker.

I IFK Göteborg var Alhassan Yusuf Abdullahi strålande. Klart bäst på planen.

MFF har kvar att möta Trelleborgs FF (borta) och bottenlaget Örebro SK (hemma).

IFK Göteborg ska möta toppkonkurrenterna Brommapojkarna och BK Häcken (en av 22-poängarna).

Så helt kört är det inte. Bara nästan…

MFF U16 är däremot som sagt bara en match från guld.

I den åldersklassen avgörs fortfarande SM med slutspel.

På fredagen blev MFF klart med final efter 3-2 mot BK Häcken och en suverän förstahalvlek i semifinalen hemma på Hybriden. I finalen väntar Hammarby IF som idag besegrade Djurgårdens IF med 1-0.

Finalen får MFF spela på bortaplan i Stockholm eftersom Hammarby var bortalag mot Djurgården och hemmafördelen i finalen får automatiskt ett lag som inte haft den i semifnalen när man möter ett lag som haft den.

Ole Törner

 

Här kan ni läsa mer om MFF U16:s semifinal mot Häcken.

MFF U16 till SM-final efter en lysande och en usel halvlek

Relaterade artiklar

Back to top button
Close