Nyheter

“Det är hög tid för schysst idrott!”

Skåneidrotten med unika samarbeten

Kvinnojouren Lund, PiL (paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lunds kommun), Skåneidrotten och Lunds kommun startar ett gemensamt projekt för att motverka kränkningar, övergrepp och våld inom idrotten och för att främja schysst idrott där alla inkluderas och kan må bra. Projektet stöds av Lunds kommun och Svenska Postkodstiftelsens satsning ”Psykisk hälsa genom hela livet”.

Projektet kommer att anordna temakvällar för idrottsengagerade och erbjuda möjligheter för fördjupad kunskap för en schysst och inkluderande idrott.

De flesta vet att vi mår bra av att röra på oss, och idrottsrörelsen har en enorm potential att främja hälsa. Men idrottsvärlden är ingen fredad zon från kränkningar, våld och övergrepp vilket innebär att strävan efter hälsa riskerar förbytas mot ohälsa. Det vill projektet #schysstidrott förebygga med hjälp av temakvällar som tar upp olika utmaningar inom idrottsvärlden. Temakvällarna riktar sig till förtroendevalda, tränare, föräldrar och idrottsutövare.
– Schysst idrott handlar inte enbart om vad som händer på planen eller i matchen. Det handlar också om vad som händer i omklädningsrummet efter träningen, eller på sociala medier som är relaterat till idrottsutövandet, säger ordförande för Skåneidrotten Jane Andersson.

Problemen hon hänvisar till handlar om allt från hur snacket kan gå i killarnas omklädningsrum, som ibland är grovt sexistiskt och homofobiskt, till hur en del tjejer inte vill duscha efter sin träning eftersom de inte är bekväma med att byta om inför andras blickar och rädslan att bli filmad eller fotograferad. Men det handlar också om en grupp som har svårt att delta i idrotten på grund av den ofta strikta uppdelningen mellan killar och tjejer, herrar och damer. Transpersoner, i synnerhet unga, lider ofta av psykisk ohälsa orsakad av samhällets oförstående och okunskap. Ohälsan kan förvärras när en inte får tillgång till idrotten och fysisk aktivitet, utan blir exkluderad även från det.
– Att det råder ojämlika villkor inom idrottsvärlden är känt sedan länge, menar Bertil Månsson som är ordförande för PiL. Ofta fokuserar vi på skillnaden mellan killar och tjejer, men en grupp som glöms bort är ofta är transungdomar. De ojämlikheterna vill vi lyfta i projektet, som ett startskott för förändring.

Initiativtagare till projektet är Kvinnojouren Lund, där projektet ingår i deras våldsförebyggande arbete.
– Våld finns tyvärr i alla samhällets arenor. Kopplingen mellan våld och idrott görs ofta via t ex läktarvåld, men vi menar att det är viktigt att börja det våldsförebyggande arbetet långt innan det blivit så allvarligt. Vi måste börja med de normer och attityder som möjliggör våld, och det är vårt fokus med projektet Schysst idrott, säger ordförande för Kvinnojouren Lund Karin Stubbergaard.

Projektet startar under hösten 2018 och löper fram till våren. Projektet kommer att bjuda in till tre temakvällar som behandlar olika ämnen – machonormen inom idrotten, idrottens ojämlika villkor och idrottens dolda utmaningar. Föreläser gör bland andra Musse Hasselvall, Linda Wijkström och Lasse Westerholm. Samtliga temakvällar är öppna för allmänheten, men kräver anmälan via Skåneidrotten. För idrottsföreningar som vill ha stöd i hur en kan gå vidare med att arbeta inkluderande och våldsförebyggande erbjuds workshops och kunskapshöjning.

Projektet kommer att anordna tre temakvällar som alla är öppna för allmänheten och hålls på Sparbanken Skåne Arena.
25/10 2018 är temat Machonormer inom idrotten och Musse Hasselvall föreläser
7/2 2019 är temat Lika villkor inom idrotten?
4/4 2019 är temat Idrottens (dolda) utmaningar
För föreningar som vill fördjupa sin kunskap och arbeta aktivt med frågorna erbjuds workshops och diskussioner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close