FotbollNyheterTrelleborg FF

Felix Hörberg: “En succésäsong”

Sedan inträdet i Trelleborgs FF:s A-trupp och Allsvenskan har 19-årige Felix Hörberg varit en av lagets bästa spelare. Från sin högerkant har yttern blandat offensiv flärd och poängproduktion med ett hårt defensivt jobb. För Skånesport.se berättar Hörberg om sin säsong, sin utveckling och om avsaknaden av drömmar. 

När jag talar med Felix Hörberg är han precis hemkommen från en sejour med det svenska U20-landslaget. Ett kvitto han fått efter en väldigt fin säsong i ett annars svagt Trelleborgs FF. Hörberg har spelat samtliga allsvenska matcher under säsongen, endast tre gånger har han fått inleda matcher på bänken. Med sina fem poäng(fyra mål och en assist) har yttern stått för en imponerande debutsäsong.

Hur ser du på din säsong?

– Eh… Jag tycker det har gått över förväntan. Jag har fått spela mycket, gjort en del poäng, ett par mål… Nä, men jag tycker det är en succésäsong – ett genombrott.

Vad hade du för förväntningar på säsongen när du klev in?

– Jag hade väl egentligen inte några förväntningar alls. Jag hade väl förväntningar på allsvensk debut, liksom. Men jag tycker att jag kom in i det rätt tidigt, och sakta men säkert så blev det bättre och bättre.

Vid fyra tillfällen har Felix Hörberg fått jubla i samband med målproduktion. Foto: Bildbyrån

Vad har du utvecklat mest under året?

– Allt! Allt jag kan tänka mig. Jag hade bra värderingar innan, men värderingsspelet har blivit ännu bättre. Jag ser det som väldigt lärorikt att en offensiv spelare som jag fått erfarenhet i ett så defensivt lag. Det har utvecklat mig oerhört mycket. Jag har absolut utvecklat mitt försvarsspel något enormt. Jag har lärt mig mycket från spelare i laget. Det är inte enkelt att komma in, som offensiv spelare, och möta bra motstånd i form av toppspelare i allsvenskan. Mina offensiva kvalitéer har jag också utvecklat. Fysiken. Allt!

Du var precis iväg med U20-landslaget. Vad ger en sådan erfarenhet dig?

– Det är helt fantastiskt… Alla som håller på med någon form av sport drömmer ju om att få representera sitt land. Att få ta på sig det blågula stället och få gå ut och spela match, det är otroligt, alltså. Att få vara med så bra spelare är stor erfarenhet. Kvalitén på träningarna, allt runtomkring. Det ger väldigt mycket.

När vi pratas vid under veckan så kommer det fram att Hörberg skadat sig under dagarna med landslaget. Han ger en uppdatering kring läget. 

– Det är ingen fara. Jag har tränat på bra under veckan. Jag har haft lite problem tidigare med överansträngning och så vidare. Vi tror att det var någon form av kramp, men ville inte riskera något. Men det ska inte vara någon fara. Jag är spelduglig till på söndag.

Berätta om din karriär.

– Jag började ju spela fotboll när jag var väldigt ung, vet inte riktigt när faktiskt, i Västra Ingelstad. Där spelade jag tills jag var 9 år. Sen gick jag till MFF fram till jag var 15. Sen fick jag inte spela mer där, och då rekommenderade de mig att försöka hitta en annan klubb, för det såg tufft ut med speltid. Då blev det kvarnby. Deras 97:or var rätt bra, så det var ett bra steg att ta för att få tillbaka lite självförtroende. Där fick jag regelbunden speltid. I Kvarnby spelade jag under två säsonger, sedan hörde TFF av sig och frågade om jag ville komma och spela med deras U17-lag. Jag trodde inte Trelleborgg var så bra som de var. Men jag gick dit och tränade och det kändes riktigt bra. Och på den vägen är det…

Det är ingen hemlighet att Trelleborgs FF befinner sig i en prekär situation i den allsvenska tabellen. Med 6 poäng upp till kvalstrecket, då 5 omgångar återstår, är det inte mycket som talar för att TFF spelar allsvensk fotboll även nästa säsong. 

TFF-tränaren Patrick Winqvist har aldrig haft anledning att ångra sitt förtroende för Felix Hörberg. Foto: Bildbyrån

Hur troligt är det att du skulle följa med TFF ner till Superettan, om så blir fallet?

– Det är klart man hellre stannar i Allsvenskan.Jag skulle ljuga om jag sa att klubbar inte varit intresserade, men det är inget som jag varken vill eller kan gå in på just nu. Vi vwt inte hur det ser ut nästa år. Jag vet att många klubbar är intresserade, i Sverige och utomlands.. Mer än så kan jag faktiskt inte säga.

Hur ser dina karriärsmässiga mål ut?

– Jag har faktiskt aldrig haft några drömmar eller mål. jag har velat spela i Allsvenskan, resten har jag sett som en bonus. Efter MFF-tiden så blev det mer och mer Allsvenskan som blev mitt mål. Jag har aldrig drömt om att spela för en riktig toppklubb i Europa, liksom. Jag har varit rätt nöjd med Allsvenskan. Men som det är nu så är det klart att man blickar utomlands. Men jag har inga drömmar om vilket lag eller vilken liga.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close