skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

På tre år har Ariana FC gått från en reservserie till division 5

Det har gått snabbt för Malmöklubben Ariana FC.

Den 29 juli 2015 bildades den och i helgen tog A-laget steget upp i division 5 tack vare ett lyckat kvalspel mot IFK Rössjöholm. 2-1 borta följdes upp med ytterligare en seger, med 4-0.

– Visst har det gått snabbt, men vi hade faktiskt de här tankarna redan när klubben bildades. Så hittills går det enligt planen, säger Arianas spelande ordförande Norlla Amiri.

På lång sikt är målet mycket högre satt än så.

– Ariana FC har ambitionen att bli ett elitlag och med det menar vi Allsvenskan, eller Superettan. Varför ska det inte kunna gå?

Än så länge har det blivit en säsong i varje division. 2016 spelade Ariana FC i reservlagssystemet – där nystartade lag får börja – och vann alla matcherna med stor marginal. 2017 vanns division 7 och i år blev det en andraplats bakom Liria IF i division 6 sydvästra A och sedan ett lyckat kvalspel, som slutade med att 700-800 åskådare fick jubla hemma på Hyllie IP.

– Publikrekord och ett härligt minne. Dessutom ett bevis på att vi jobbar hårt och rätt, säger Norlla Amiri.

Ariana FC var heller inget vanligt division 6-lag. Åtskilliga av spelarna har meriter från spel betydligt högre upp. En av dem är Norlla Amiri själv. Han har spelat i klubbar som Trelleborgs FF, Lunds BK. Lilla Torg FF, BK Olympic och KSF Prespa Birlik – och i Afghanistans landslag. Det har även förre FC Rosengårds- och Landskrona BoIS-spelaren Saber Azizi och förre BK Olympic-spelaren Edriss Hushmand.

– Sedan har vi Tim Andersson och Linus Nilsson som också spelat högre upp.

Tim Andersson var länge en klippa i Husie IF och har spelat i Landskrona BoIS och Östersunds FK och Linus Nilsson kom till Ariana från Malmö City FC.

– Waseem Jefleh har meriter från det syriska U21-landslaget och Zaman Zadran kom ner till oss från BK Olympic i division 2. Vi är redo för division 5 och har ytterligare några spelare på gång, betonar Norlla Amiri.

Målen i bortamatchen mot IFK Rössjöholm gjordes av Shabir Hussain Jagori och Zahoor Suleman, 2-1-målet dröjde till den allra sista minuten. I 4-0-segern nätade Mustafa Arezoo, Ali El-Masri, Waseem Jefleh och Saber Azizi.

Foto: Claes Thuresson

– Sett över två matcher var vi lite för bra för dem. Men det var match i returen ändå in i slutet av den andra halvleken.

Utanför planen har Ariana FC redan från starten försökt bygga en stark organisation och en trupp som är lite för bra för divisionen man ska spela i. Jobbet med att locka spelare har Norlla Amiri gjort tillsammans med bland andra sportchefen Omid Hushmand och i styrelsen ingår även Taher och Saber Azizi, Shabaz Nasirzai och Abid Haya.

Under hösten nominerades även Norlla Amiri till initiativet ”Årets föreningshjälte”, ett projekt Unibet driver tillsammans med Glenn Hysén och Robin Söderling.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close