FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF är fortfarande ett mycket bra konstgräslag

Konstgräsmotståndet är så ingrott – och motiverat! – att det ibland förmörkar omdömet hos MFF-supportrarna och många i klubben.

Min inställning är klar. Konstgräs har gjort underverk för ungdoms- och breddfotbollen och har varit mycket värt under försäsongerna. Men matcherna i de högsta nationella ligorna och stora internationella tävlingarna ska spelas på gräs eller hybridgräs så långt det överhuvudtaget är möjligt.

Men för MFF:s del har konstgräsets utbredning haft väldigt liten betydelse för resultaten de senaste åren.

Om något är tendensen att MFF spelar bättre på konstgräs än gräs.

När MFF ska möta Sarpsborg borta har laget dessutom en klar fördel mot Genk och Besiktas. MFF kanske inte gillar konstgräs, men har skaffat sig en betydligt större vana vid att spela på alla typer av konstgräsunderlag, inklusive Sarpsborgs modell som tydligen ska vara snabb och glatt. Där utklassar MFF:s erfarenhet Genks och Besiktas. Genk har redan torskat i Norge, Besiktas kan göra det.

Statistik går att ljuga med. Men när utfallet i många, många matcher talar samma språk är det ingen slump.

Säsongerna 2016 och 2017, som båda gav SM-guld, spelade MFF 48 matcher på gräs och 22 på konstgräs. Poängsnittet på gräs var 2,02, vilket är mycket bra. Men poängsnittet på konstgräs var 2,27, vilket är sensationellt bra. Det är faktiskt exakt det snittet som AIK ligger på i årets allsvenska.

I år har MFF hittills spelat 26 matcher på gräs och 16 på konstgräs. Snittet på gräs är 1,92 och snittet på konstgräs 2,00. MFF är alltså fortfarande vassare på underlaget man ogillar så mycket.

Utfallet sedan Uwe Rösler tog över som tränare antyder att styrkeförhållandet är på väg att svänga något. Sättet han vill att Malmö FF ska spela KAN bita bättre på gräs. Men just nu är snitten exakt jämna, 2,17 på gräs och 2,17 på konstgräs. Så att MFF ska gå från att vara ett starkt konstgräslag till ett dåligt finns det inget som helst som tyder på.

Om det finns något som definitivt talar mot MFF är det istället att man spelar borta.

Ändå sedan MFF började spela i Europacuperna på 60-talet har laget varit oerhört mycket bättre hemma än borta. Toppmatcherna utanför Malmö har varit få. Där är 2018 ett tydligt trendbrott med 2-0 borta mot FC Midtjylland som det stora utropstecknet.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close