FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En dålig MFF-match gav en poäng som kan leda till något fantastiskt bra

Det fanns många skäl för MFF att vara missnöjt med “bara” 1-1 mot Sarpsborg.

Men på sikt kan det här vara inte bara den historiska första poängen borta i ett Europagruppspel utan även poängen som säkrar MFF:s ännu mer historiska första avancemang från ett sådant!

Vi tar det dåliga först.

Givetvis svider ett sent kvitteringsmål. Andreas Vindheim gjorde en jätteprestation när han ur kass vinkel mer eller mindre glidtacklade in 1-0 på Sören Rieks snygga framlägg. Det kunde varit tre poäng. Men det hade varit mer kul än förtjänt.

Sarpsborg fick spela matchen mycket på sina villkor. Det var FC Midtjylland all over again, fast med ännu mer tyngd och förmåga att bita fast ett tryck mot MFF-försvaret. Inte för att det ledde till de riktigt stora målchanserna – ända fram till det första målet var Sören Rieks skott alldeles i början den i särklass farligaste chansen – men ett sånt tryck brukar nästan alltid förr eller senare ge ett resultat.

Det var dock framåt det brast mest. MFF hade för lite boll. Anders Christiansen ska vara kreatören. Det var han inte. Markus Rosenberg ska bära laget. Det gjorde han inte. Fouad Bachirou kom för lite med i spelet. Och när AC, Bachirou och Oscar Lewicki inte kunde dominera (långt ifrån), passningarna inte kom ut på kanterna och de offensiva spelarna mest fick försvara och Sarpsborg var vassast i de många duellerna som de tvingade fram var en poäng egentligen ett resultat MFF ska vara tillfreds med.

Fast med flyt kan allt gå.

1-0 höll på att ställa till det rejält för Sarpsborg. De hittade spelet igen, men alldeles efter Vindheims avslut kom man alldeles av sig.

Det går också att spekulera om MFF verkligen hade släppt in 1-1 med Rasmus Bengtsson kvar på planen.

Därför var 1-1 bra med tanke på matchbilden.

Men det var, som sagt, ännu mycket bättre i jakten på det som gäller; att nå en plats bland de två bästa i gruppen.

Om MFF vinner hemma mot Sarpsborg och det ska man göra eftersom man är ett bättre lag, spelar hemma med en häxkittel-stämning i ryggen och gör det på gräs. Idag klarade Sarpsborg att kvittera för att man gjorde en bättre prestation än MFF. I Malmö måste man upp ett snäpp till för att klara något liknande. Det utgår jag från att man inte kan. Och Malmö FF har flera växlar till att lägga in.

Om MFF vinner över Sarpsborg i nästa omgång och Genk följer upp dagens seger över Besiktas med ytterligare en vinst mot samma motstånd i samma omgång kommer tabellen att se ut så här:

Genk 9 poäng

MFF 7 poäng

Sarpsborg 4 poäng

Besiktas 3 poäng

Det är ju ett helt fantastiskt utgångsläge inför de två avslutande omgångarna!!!

Särskilt som MFF har en hemmamatch kvar.

 

I en analys efter 1-1 borta mot Sarpsborg måste man dessutom väga in ytterligare två saker:

Dels att Genk fick stryk på samma arena med 1-3. Det säger en del om svårigheten att möta ett kasta långa inkast-, tjonga med precision och tyngd- och kötta kötta kötta i alla dueller-lag på konstgräs. Att MFF trots allt har en vana vid det underlaget tror jag räddade laget. Genk klarade det inte, Besiktas kanske inte heller gör det.

Dels att MFF är ett så väldigt mycket bättre hemma- än bortalag i Europa.

Det här var Malmö FF:s tionde bortamatch i ett gruppspel i Europa League eller Champions League. De tidigare nio matcherna hade gett sammanlagt noll poäng.

Sedan 1964 har MFF spelat runt 140 matcher i de europeiska cuperna, men man har fortfarande inte vunnit tio bortamatcher.

Till sist något som lätt kan komma bort: Lasse Nielsen gjorde en riktigt stark match. Ibland har han ingen lätt situation. När han ska ha kritik får han den alltid. När han är bra glöms han bort. Idag var han som sagt till och med mycket bra.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close