FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF fick precis rätt besked i seger nummer 1 000

Matchen mot Örebro SK gav inte bara den historiska och unika MFF-segern nummer 1 000 i Allsvenskan. Den togs även på helt rätt sätt och infriade därför förväntningarna man kunde ha på en sådan vinst.

Den var övertygande. MFF vann inte bara med 4-0. Man fick ÖSK att se ut som om laget satt kvar i bussen och dessutom sov i den.

Alla fyra målen var snygga! Franz Brorssons passning till Marcus Antonsson vid 1-0 var lysande, Antonssons mottagning perfekt och avslutet klockrent. Brorsson har troligen aldrig slagit en bättre passning i karriären och det säger jag inte för att vara taskig utan för att poängtera hur vass den var. Sedan upprepade MFF receptet vid 2-0, precist in bakom ÖSK:s försvar och bra avslut, den gången av AC till Carlos Strandberg. Romain Galls skott till 3-0 var har snyggt som helst, givetvis och vid 4-0 visade Antonsson att han kan passa också och Eric Larssons avslut och målgest var pricken över i:et.

Lägg till Carlos Strandbergs nästan-mål på cykelsparken plus ribbträffen och den som klagar på underhållningen och MFF:s anfallsspel den här gången borde gå på cirkus – och uppträda som clown.

Ersättarna tog chansen att visa att MFF:s trupp är uppgraderad.

B-spelarna levererade kan man säga och med det menar jag Bonke, Brorsson och Binaku.

Franz Brorsson hör egentligen inte till den kategorin. Han har faktiskt spelat alldeles för mycket för att kallas backup. Men han har ifrågasatts. Nu har han gjort flera starka matcher i rad och de två senaste, mot AIK och idag mot ÖSK har han utan någon som helst tvekan hållit den klass man kan begära av en klassisk mittback i MFF. Örebro var ett svagt motstånd säger kanske någon. Gäller det i så fall AIK också? Brorsson har självförtroende, ett helt annat lugn numera och är i hög grad med i kampen även när alla är friska.

Bonke Innocent har fått mycket berättigat beröm för sitt duellspel, arbetsförmåga och bollerövringsfiness. Den första halvleken idag bjöd han på en ny dimension och den var hans bästa hittills i MFF-tröjan. Nu satt de lite svårare, öppnande passningarna framåt också.

Egzon Binaku var en brinnande eld i den första halvleken och fortsatte att spela bra. Hans anpassning har tagit tid. Nu är han där, bland de fem-sex spelarna bakom dem som spelar mest som kan gå in och prestera utan att MFF tappar mer än marginellt.

Lägg till Romain Gall där också. Poäng (mål) igen!

Hösten har gett ett lyft resultatmässigt för MFF. Men precis lika viktigt – och för 2019 ännu mer väsentligt – är att MFF nu har fött fram en helt annan flexibilitet i laguttagningarna. På bänken och snart till och med utanför den aktuella matchtruppen sitter spelare som verkligen kan tillföra något hela tiden och göra det möjligt för tränarna att rotera, avlasta och specialanpassa till motståndet.

Ta bara anfallskonkurrensen nu när Carlos Strandberg är tillbaka efter sitt långa skadeuppehåll och Guillermo Molins står och stampar i kulissen för att visa att han är lika bra som 2013. Det räcker väldigt långt. Själv säger han att han är ännu bättre. Vad det innebär törs jag inte ens tänka på.

Eller närstudera 50/50-situationen mellan Andreas Vindheim och Eric Larsson. Där kan MFF köra lite handbolls- eller hockeymålvaktsstuk och låta dem starta varannan match.

Svårigheten – eller kanske till och med svagheten – i det som håller på att växa fram är att det kommer att bli extremt svårt för de unga egna talangerna att ta upp konkurrensen och ta en plats.

Det kommer att ta lång tid att etablera sig och kräva en klass a la Mattias Svanberg, en process som Franz Brorsson nu är inne i.

Ett par andra positiva saker:

Tifot var snyggt. Igen.

Publikhumorn var tillbaka. Att skrika “elva meter” när MFF fick frispark var hur kul som helst. Uppföljningen med “du är sämre än Bojan” när domaren Patrik Eriksson till skillnad från Bojan Pandzic stegade upp rätt avstånd likaså.

Fast egentligen är det ju väldigt mycket 1900-tal att domarna ska stega. Kan parkeringsvakter ha enkla mätverktyg borde domarna också kunna få det…

Sämst med den 1 000:e segern?

Att den inte gällde en titel eller ens säkrade en Europaplats. Där har MFF ännu en lång väg att vandra i slutomgångarna. Nu har i alla fall MFF tre måls bättre målskillnad än Hammarby IF, som ligger två poäng före. Och Häcken, en poäng före MFF, möter Hammarby i nästa omgång. Klockan 17.30 på söndag, dryga halvtimmen efter det att MFF:s bortamatch mot IFK Göteborg är slut.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close