Fotboll

En skåning mitt i den allsvenska guldstriden

Andreas Ekberg från Lund var i händelserna centrum i söndags då han dömde den potentiella guldmatchen på Friends Arena. När vi når honom är det en mentalt sliten domare som inte var hemma förrän midnatt samma kväll.
– Kroppen mår bra, mentalt blir man dock ganska sliten efter en match som den i söndags. Det är mycket adrenalin under matchen så det tar tid att varva ner, berättar Ekberg.

Innan VM-slutspelet i somras kom beskedet att Sveriges främste fotbollsdomare Jonas Eriksson väljer att lägga domarkorten på hyllan. Andreas Ekberg är ett utav namnen som möjligen kan nå en liknande nivå som Eriksson hade med uppdrag på hög internationell nivå på daglig basis. Ett bevis på att Ekberg redan är en bit på vägen att nå dit är att han tilldelades matchen på Friends Arena under söndagen mellan AIK och Sundsvall. En match där AIK hade chansen att bärga SM-guldet inför över 50 000 åskådare. Trots matchens dignitet och åskådarantalet var Ekberg relativt lugn inför uppgiften.

– Känslan var som att döma en vanlig match men man är så klart medveten om att varje enstaka situation blir granskat mer än vanligt med tanke på vad som ligger i potten. Alla matcher är unika på sitt sätt men så finns det ju matcher som unika på sitt eget speciella sätt som den här.

Är det svårt att inte påverkas av publiken?

– Jag skulle inte säga att det är svårt. Nu har jag i och för sig varit med ett tag och dömt matcher även internationellt med mycket folk på läktaren. När matchen väl startar så försvinner känslan av att det är enormt mycket publik på plats. Det man hör är sorlet och stämningen i allmänhet men sen gör man jobbet som vanligt innanför de vita linjerna. Rent medvetet skulle jag säga att publiktrycket inte påverkar mig alls men sen vad som sker på en undermedveten nivå, ja det får forskare och andra svara på.

Själva matchen då, förbereder man sig på något speciellt sätt med tanke på matchens betydelse och allt runt omkring?

– Egentligen inte, vi i teamet känner lagen sedan tidigare och man har sina vanliga rutiner inför en match. Vi i domarteamet träffades ett par timmar innan på hotell och förberedde oss inför olika tänkbara scenarion, säger Ekberg och utvecklar.

– En förberedelse handlade om att se vad resultatet i Norrköpings match blev. Det kunde ha påverkat förutsättningarna för vår match. Sedan handlade en annan del av förberedelserna om hur vi skulle göra vid en eventuell planstormning efter slutsignal. Det gäller ju att ta sig bort från planen så snabbt som möjligt vilket kan vara lite lurigt för den assisterande domaren längst ifrån entrén till innerplanen.

Då var han lite lycklig att allt inte avgjordes på Friends?

– Haha ja. Reservplanen var att han skulle ta sig ut via en annan utgång så att han inte skulle hamna mitt i allt kaos om det väl skulle bli en planstormning.

”VAR, en form av livförsäkring för domare”

Matchen på Friends innehöll som så många gånger förr en del svåra situationer för domarteamet att ta hand om. En av händelserna som diskuterats i efterhand var om Goitom verkligen var offside när hans 1-0 mål dömdes bort redan efter knappa fem minuter.

– Jag har inte sett situationen med linjer och dylikt men som vi ser det i teamet så är han en knapp fot offside när bollen kommer, det är väldigt små marginaler som det ofta är i matcherna.

Med tanke på dessa marginaler, är det dags för Sverige att hoppa på VAR-tåget snart?

– Jag går för tillfället en VAR-utbildning hos UEFA som är ganska så omfattande i hela Europa och jag tycker självfallet att VAR ska finnas i svensk fotboll inom några år, säger Ekberg och utvecklar hur han vill att intåget av VAR ska se ut.

– Jag ser helst att man har en projektgrupp som undersöker systemet först och ser hur det fungerar i andra länder. Därefter tycker jag att man kunde övat offline nästa säsong för att säsongen därpå införa VAR.

Vad hade VAR inneburit som du ser det?

– Bara för oss domare så hade det lett till att vi slipper ta emot de här hoten som några av mina kollegor fått motta nu på sista tiden till exempel. Sen rent sportsligt så blir ju matcherna mer rättvisa i och med att de tuffa besluten som grova utvisningar, målchansutvisningar, alla mål samt offside kontrolleras noggrant.

Ser du några nackdelar?

– Jag var själv skeptisk till det här med att det blir mycket avbrott i matcher och att det tar lång tid och så. Nu har jag fått se lite hur det funkar och märkt att det går relativt fort att ta besluten vilket gjort att jag omvärderat mitt synsätt. Det är alldeles för mycket som är positivt med VAR kontra vad som är negativt. Sen är det också en form av livförsäkring för oss domare.

Skeptiker menar att det blir för mycket avbrott och att allt kommer granskas. Vad tänker du kring det?

– Viktigt att veta är att det är väldigt reglerat vad du som VAR-domare ska granska och det är matchavgörande händelser. Exempelvis situationer som leder till mål eller utvisning. Inte felaktiga hörnor etc och ser man till VM nu senast så var snittet att VAR användes i var tredje match vilket jag inte tycker är speciellt mycket.

Tufft domarklimat

Så sent som förra veckan fick en svensk elitdomare motta hot via sms efter en allsvensk match. Ekberg menar att händelser som denna ökat den senaste tiden vilket på sikt leder till att färre personer söker sig till domaryrket.

– Klimatet som varit sista tiden lär ju inte göra det lättare för de lokala förbunden att få in nya domare inom fotbollen. Just nu känns det som att hot och liknande ökar mot oss domare. Jag gillar mitt jobb och har inga funderingar alls på att lägga ner men det är klart att man får sig en tankeställare när kollegor för motta hot. Man klarar av att ta mycket själv men när hoten rör ens familj så tänker man nog lite annorlunda faktiskt.

Varför ska man då bli fotbollsdomare? Jo, Andreas Ekberg menar att det ändå är mer positivt än negativt att vara domare och nämner fyra positiva saker med yrket.

1. Det är ett väldigt roligt jobb.
2. När man börjar som ung domare är det ett bra sätt att tjäna egna pengar.
3. Det är ett sätt att kunna vara kvar inom fotbollen om man inte vill spela själv men ändå älskar sporten.
4. Man träffar otroligt mycket härliga människor längs vägen och man är trots allt ganska uppskattad i det stora hela bland spelare och ledare.

 

Text: Wiktor Richardsson
Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close