FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF kan ta sin 43:e seger på hemmaplan i Europaspelet

Sarpsborg 08 kan bli det 39:e laget att få stryk av MFF i Malmö i det internationella cupspelet.

Och MFF kan ta sin 43:e seger på hemmaplan (ett par lag har fått stryk två gånger)!

Fortfarande står sig dessutom trenden jag tjatat om ett antal gånger, att MFF i Europa är ett mycket bättre hemma- än bortalag.

Totalt har MFF spelat 154 matcher i de europeiska cuperna (Champions League, Europa League, kval och Playoff till CL och EL, Uefa-cupen och Cupvinnarcupen – Mässcupen, Intertotocupen och Tipscupen räknar jag inte, i så fall hade matcherna varit många fler).

76 av de 154 har spelats på hemmaplan, 77 på bortaplan och en på neutral plan (finalen 1979 mot Nottingham Forest i München).

Hemma är facit 42 vinster, 16 oavgjorda och 18 förluster.

Borta är det 15 vinster, 20 oavgjorda och 42 förluster.

I de 22 matcherna i numera avsomnade Cupvinnarcupen är skillnaden närmast löjlig. Där har MFF 9-1-1 hemma och 0-6-5 borta.

Lagen MFF besegrat hemma är:

Benfica (två gånger)

Red Bull Salzburg (två gånger)

Besiktas (två gånger)

Wisla Krakow (två gånger)

AC Milan

Inter

Bayern München

Ajax

Celtic

Nottingham Forest

Ujpest Dozsa

FC Magdeburg

Dynamo Kiev

Austria Wien

Maccabi Haifa

Torshavn

Dinamo Zagreb

Sparta Prag

Olympiakos

Sjakhtar Donetsk

Drita

Lens

Kuopio

Videoton

Torpedo Moskva

Dundalk

Shirak Gyumri

Portadown

Drogheda

Hibernian

Pezoporikos

FC Sion

Lahden Reipas

Partizani Tirana

Dynamo Dresden

Apollon Limassol

17 Nentori Tirana

Lokomotiv Sofia

Den största hemmasegern är fortfarande 11-0 mot Pezoporikos från Cypern från 1973. Det rekordet kommer att ta tid att slå och den matchen är dessutom historisk på ett annat vis som aldrig kommer att suddas ut. Det var första gången MFF avancerade i det internationella cupspelet. Tidigare hade det dåliga bortaspelet alltid ställt till det.

Den största prestationen är givetvis avancemanget till Europacupfinalen 1979.

Från 1968 till 1979 hade för övrigt MFF följande resultatsvit på hemmaplan i Europaspelet: Milan 2-1, Ujpest Dozsa 1-0, Benfica 1-0, Pezoporikos 11-0, FC Zürich 1-1, FC Sion 1-0, Lahden Reipas 3-1, Ferencvaros 1-3, Magdeburg 2-1, Bayern München 1-0, Torino 1-1, Lens 2-0, Monaco 0-0, Dynamo Kiev 2-0. Wisla Krakow 4-1, Austria Wien 1-0.

Man kan ju fråga sig vad som egentligen hände mot Ferencvaros? I övrigt är det ju en fullständigt briljant svit.

Det var i alla fall ingen slump att MFF gick hela vägen just 1978-79. Det hade byggts upp under tioårsperioden alldeles före. Under samma period vann MFF fem SM-guld och fyra cup-guld. Lägg till att MFF varje sommar deltog i Tipscupen, ofta mot bra motstånd, och blev vant att spela många matcher både nationellt och internationellt. Under åtskilliga av säsongerna på 70-talet spelade Malmö FF till och med fler matcher än man gör nu.

Konkurrensen har hårdnat betydligt. Därför håller jag det MFF gjort de senaste sex säsongerna för ännu bättre. Men sett till vad vi nu vet om fysiologi, träning och återhämtning/belastning gjorde MFF många fel på 70-talet som gör det ännu större att man faktiskt lyckades utföra prestationen.

Antonio Duran och Bob Houghton hade många styrkor, men att rotera i laget sysslade de inte med. Om de ens övervägde tanken.Houghton var ibland extrem. Det krävdes skador, sjukdomar eller att spelare lämnade truppen för att han inte skulle fortsätta spela dem. Värsta exemplet är nog Sanny Åslund, som MFF värvade våren 1979 för att spetsa truppen. Övergången tog dock för lång tid för att han skulle bli spelklar i Europacupen. Men han blev det i Allsvenskan.

Eftersom MFF inte kunde använda honom i Europamatcherna bänkade Houghton konsekvent Sanny Åslund i Allsvenskan också. På grund av skador och annat föll många spelare bort på MFF:s väg mot finalen och det dubbla programmet nationellt och internationellt slet hårt. Men att sätta in Åslund – som utan tvekan var bra nog – i Allsvenskan tyckte Bob Houghton var helt uteslutet.

Då var det enbart kontinuitet och att till varje pris hela tiden ändra så lite som möjligt bland spelarna i startelvan som gällde. Jämför gärna med hur det ser ut nu när Uwe Rösler de senaste matcherna bytt ut halva startelvan för att minska belastningen både i de matcherna och i den som kommer på torsdag. Om man inte har ett lag i en lägre serie med 22 omgångar och inget mer är jag övertygad om att det moderna sättet är mycket smartare. Jag tror till och med att MFF vunnit finalen 1979 om man inte slitit sönder laget på vägen fram.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close