FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF blev blekt som ett uttvättat lakan – 1-1 är underkänt

Sarpsborg gjorde en kanonmatch.

MFF gjorde något helt annat och ska vara glada över att det blev 1-1 även mellan Genk och Besiktas. Därför lever och pulserar spänningen även över de två omgångar som är kvar.

Efter en dålig start presterade MFF en hyfsad förstahalvlek som borde gett 1-0. Sarpsborg var rejält tröttkört mot slutet av första 45. Men på något sätt fick norrmännen massor med ny energi under pausen och hade faktiskt en period fram till MFF:s 1-1 när det lika gärna kunde blivit 2-0. När MFF skulle forcera efter 1-1 utmynnade det dessuom mest i ett jaså. MFF var blekt som ett uttvättat lakan och i den halvleken orkade Sarpsborg hela vägen. Om MFF var blekt hade Sarpsborg samma lyster i självförtroendet och arbetsinsatsen som sin märkliga bortadräkt, överstrykningspennefärgad som någon kallade dem.

Men allt det är ord som gömmer ett par mycket enkla konstateraden:

1-1 hemma mot Sarpsborg är underkänt.

Allt förhandsprat om att den här gången skulle MFF spela matchen på sina egna villkor blev mest prat. Sarpsborg fick även den här matchen dit de ville. MFF hade mer boll, men fick inte ut så mycket av det.

Sarpsborgs tränare Geir Bakke sa väldigt mycket bra på presskonferensen.

Han log stort och konstaterade att Sarpsborg är väl medvetet om att de inte är några charmtroll. De förstör matcherna för alla de stora och bättre lagen med mer meriterade spelare de möter, och dit räknade han MFF.

– Vi har jäklats med Genk och Besiktas och med MFF och man kan jämföra med det Island gjorde i EM. Det vi gör är ett bevis på hur långt man kan komma med massor av hårt arbete och energi när bollen är i spel och sedan kommer alltid dödpunkterna när vi kan pusta ut och hämta ny energi. Jag tror att vi och Genk kommer att gå vidare eftersom vi är bra på det vi gör och ska göra exakt samma sak i matcherna som återstår.

Och sedan berättade han för en turkisk journalist exakt vad som väntar Besiktas i Sarpsborg – kyla, konstgräs och ett lag som älskar att “förstöra” matcherna.

Budskapet är egentligen mycket enkelt: i fri tolkning skyll inte på oss om matcherna blir tråkigare än en väntan på ett försenat tåg i Alvesta. Vi vill ha det så! Skyll er själva. Det är er sak att ändra på det.

Vilket MFF alltså inte klarade! Varken i Norge eller Malmö.

Det fanns fler saker att reta sig på:

Markus Rosenberg är den stora stjärnan som ska bära laget. Nu gjorde han en stor arbetsinsats, fast det blev väldigt mycket i defensiven. På hemmaplan tycker jag att det är ett grovt underbetyg – och delvis ett slöseri – att han ska behöva göra det. Han ska vara det stora hotet framåt och utnyttja sina unika egenskaper.

Planen var usel och gjorde det svårare för MFF att få tempo i spelet och precision i passningarna. Inte minst för att den blev sämre efterhand. Sarpsborg led inte precis av det. Men Genk kommer att göra det. Mer än MFF. Så där jämnar det förmodligen ut sig i längden.

15-8 i avslut, men bara 4-3 på mål – inte okej.

Fem byten, två mål och 4-5 gånger som domaren tecknade att han skulle lägga till tid och bara tre tilläggsminuter. Hur gick det till?

Fast i ärlighetens namn kändes det som luften gått ur MFF mot slutet och att det inte hjälpt med tio extra minuter.

Och att Sarpsborg nog fick ett par varningar för mycket.

Bäst i MFF? Behrang Safari, Rasmus Bengtsson och Marcus Antonsson.

Ole Törner

 

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close