FotbollNyheter

Sebastian är döv och dömer division sex i fotboll – prisad av förbundet

Kiwa Inspecta och Svenska Fotbollförbundet delar för första gången ut priset ”Årets Unga Domare”. De första vinnarna är Jennifer Björnler från Västerbotten och Sebastian Johansson från Skåne. De tilldelas varsitt stipendium under Fotbollsgalan i Globen den 12 november. Syftet med det nyinstiftade priset att lyfta lovande domare för att långsiktigt höja statusen för och stärka återväxten av elitdomare.

Kiwa Inspecta är ett av Nordens ledande kontrollföretag som utför besiktning, provning och certifiering för industri och samhälle. Företaget ingick tidigare i år ett tvåårigt samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Syfte är att gemensamt stötta nuvarande och blivande domare.

– Vi arbetar med oberoende kontroller så att industri och samhälle fungerar som det ska, vilket påminner om domarens roll under fotbollsmatcher. Därför är det extra roligt att få dela ut stipendier till två så lovande unga domare, säger Maria Lustin, VD Kiwa Inspecta.

Kiwa Inspectas partnerskap med den svenska domarkåren syftar till att positivt bidra till SvFF:s mål att behålla domarna längre. Som ett av flera initiativ delas nu ett domarstipendium ut under parollen “Årets Unga Domare 2018“.

Kriterierna för priset är att vinnarna ska vara unga, ha en god fysisk förmåga och inte minst kunna fungera som matchledare på ett sätt som präglas av mod, engagemang och motivation. Kandidaterna har nominerats genom en öppen process där alla distrikt skickat in förslag till SvFFs Domarkommitté (DK). En jury bestående av DK, Svenska Fotbollförbundet och Kiwa Inspecta har därefter utsett följande vinnare, utifrån de lokala förbundens motiveringar:

Sebastian Johansson, Skåne – Född 1993

”Sebastian har snart genomfört sitt tredje år som distriktsdomare. Han är klassificerad som domare i division 6 och assisterande domare i division 4.

Sebastian har visat att det finns plats i domarfamiljen trots att man har ett funktionshinder. Han är döv men har bevisat att det inte är ett hinder för honom att döma fotboll. Han har ett enormt intresse för domarskapet och är oerhört seriös i sitt utövande.

Vi vill påstå att Sebastian lever upp till samtliga kriterier som nämns i ansökan. Trots sitt handikapp är han respekterad av spelare och ledare och har på många sätt blivit en förebild då han kan utföra ett så svårt uppdrag som att döma fotboll trots att han är döv. Det ska bli intressant att följa Sebastian och se hur långt han kan avancera i systemet. Han ser inga hinder utan bara möjligheter.”

Jennifer Björnler, Västerbotten – Född 1999

”Jennifer är en ung lovande fotbollsdomare från Västerbotten. Född 1999, men redan en domare med både pondus och ambitioner.

När det gäller sitt domarskap har Jennifer gått från klarhet till klarhet både vad gäller ledande förmåga, spelförståelse, men också som en god kommunikatör, som kan ta både yngre och äldre på ett sätt som är rätt enastående.

Jennifer spelar även i Umeå IK:s damlag och även där är hon en förebild för de andra tjejerna, både vad gäller kunnande, respekt, såväl som ödmjukhet inför sina uppgifter, där hon uppvisar en stor mognad både på och utanför planen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close