FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Sex starka skäl till att MFF vinner mot Sarpsborg

På hemmaplan är MFF favorit i en match mot Sarpsborg. Det ska man vara!

Alla dagar i veckan. Året runt.

Sarspsborg 08 är en motståndare värd all respekt. Den snabba resan upp till Europa League och det laget redan uträttat i Europaspelet är ett bevis på vad en underdog faktiskt kan prestera och vad man med hjälp av glöd, engagemang och ett strukturerat och resursmaximerande spelsätt kan uträtta.

Men MFF har nått ett steg i utvecklingen nu att supportrarna, medlemmarna och andra som följer laget har rätt att ställa vissa krav. Ett sådant är att MFF ska besegra Sarpsborg på hemmaplan för att kunna kvittera ut ett godkänt betyg.

Och förlust är ett misslyckande.

På de 20 senaste hemmamatcherna i Europacuperna har MFF åtta segrar, åtta oavgjorda och bara fyra förluster. Lagen som besegrat MFF i Malmö är Juventus, Atletico Madrid, Paris Saint Germain och Real Madrid.

Så här är sex skäl till att MFF kommer att infria favoritskapet mot Sarpsborg.

1) Publikens betydelse. Att trycket från läktarplats när det är som bäst i Europamatcherna håller en unik nivå är ingen myt. Fråga bara spelarna i laget och ledarstaben, som tar varje chans att påpeka hur mycket de älskar det och att det lyfter prestationen. Och det startar redan på uppvärmningen.

2) Det närmast perfekta skadeläget. Uwe Rösler satt på presskonferensen och sa att det bara finns ett frågetecken i truppen. Troligen handlar det om Anders “AC” Christiansen, som ju fick kliva av mot IFK Göteborg. Magkänslan är ändå att han spelar och i övrigt är alla i truppen friska och tillgängliga. Hur ofta händer det? Rösler kan välja och vraka – och optimera laget. 19 man är uttagna. Ändå har man till exempel råd att hålla Guillermo Molins på läktaren ett tag till.

3) Rotationen mot Örebro SK och IFK Göteborg blev lyckad. MFF bytte ut sex startspelare från AIK-matchen till ÖSK. Sedan bytte man ut sex stycken från ÖSK till IFK Göteborg. Att man kan agera på det sättet och ändå vinna med 4-0 respektive 3-0 visar att mycket har utvecklats väldigt positivt. Vi behöver inte backa särskilt långt i tiden för att inse att då hade det inte funkat. Bytena innebär också att det enbart är två spelare som fått 180 minuter de två senaste matcherna (Franz Brorsson och Johan Dahlin). Laget är så roterat det kan bli i det täta programmet.

4) Att gruppspelet vänder är det närmaste man kommer ett dubbelmöte i utslagningsomgångarna, Inom loppet av två veckor möter MFF först Sarpsborg borta och sedan hemma. Och just den ordningen är det intressanta. MFF har de senaste åren varit mycket bra på att vara som bäst när man hemma möter lag man tidigare mött borta. Från 2-4 till 2-0 mot Sparta Prag, från 1-2 till 3-0 mot Red Bull Salzburg, från 0-2 till 3-0 mot Red Bull Salzburg, från 2-3 till 2-0 mot Celtic. I år tycker jag att MFF visade att man lärt sig att göra tvärtom och dra stora lärdomar även av en första hemmaamtch när FC Midtjylland besegrades efter en mycket stark bortaretur.

5) FC Midtjylland-matcherna. Nyckeln till MFF-seger ligger precis som Uwe Rösler och spelarna länge betonat i att MFF ska styra matchbilden. MFF ska till skillnad mot i Norge spela sitt eget spel och inte låta Sarpsborg prägla bilden med bland annat fysik, duellspel, långa bollar, fasta stituationer och tidsdödande långa inkast. Minns Midtjylland. Rösler sa på presskonferensen att han bedömde FC Midtjylland som ett mer fysiskt lag än Sarpsborg. Jag tror att han har rätt och vill gärna lägga till att Midtjylland trots att MFF slog ut laget var ännu bättre på att sätta tryck och kraft mot försvaret på de fasta situationerna än Sarpsborg.

6) Markus Rosenberg. Behövs ingen motivering.

Givetvis finns det även saker som talat för Sarpsborg 08.

Bland annat att laget kan spela helt avslappnat, att planen på Stadion just nu är rejält dålig och att man i entusiasmen Europaspelet väckt lagt väldigt mycket fokus på det och mindre på Ligaspelet. Självklart presterar man bäst i den tävling man prioriterar och det är Europa League. Jag tror heller inte att MFF klarar att styra matchbilden i 90 minuter och Sarpsborg kommer i perioder att få lägena de älskar. Då ställs det höga krav på MFF-försvaret.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close