FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Markus Rosenberg fortsätter av exakt rätt anledningar

Om det är bra eller dåligt för MFF att Markus Rosenberg förlänger kontraktet är givetvis en fråga som inte behöver ställas. Han är kapten, älskad av de egna och avskydd och fruktad av de andra, personifierar klubben både inåt och utåt och fyllda 36 har han gjort en betydligt bättre säsong än laget han spelar för. Självklart är det bra.

Bra är ett ord som känns futtigt i sammanhanget.

Jag tycker dessutom att det är bra för Markus Rosenberg.

Framförallt för att han förankrat beslutet hos sig själv och familjen. Utan viljan, inspirationen och glöden plus inte minst tron på att han orkar en försäsong och ett år till på samma höga nivå hade det varit bättre att sluta. På toppen.

Och utan förankringen i familjen hade det blivit tufft.

När alla bitarna föll på plats för cirka en månad sedan blev resten en formsak.

Mackan fick fortsätta att leka gåtfull även om han visste.

Kontraktet fick vänta på underskriften till dess att Daniel Andersson kom hem från semestern. När han gjorde det klev Markus Rosenberg in på kontoret – utan agent – och mindre än en minut senare gick han ut igen som MFF-spelare även 2019.

Där är vi nu.

Men för att verkligen förstå betydelsen av dagens MFF-nyhet vill jag backa bandet till en vinterdag i början av mars. Den 6 mars mötte MFF FC Nordsjälland i en improviserad träningsmatch på konstgräset på plan 9. Det var blåsigt, det snöblandade regnet låg i luften och en kyla som var fullständigt omöjlig att försvara sig mot borrade sig genom kläder, hud och hjärna. Alla signaler sa ta mig härifrån, men samtidigt blev det en prestige i att härda ut. Och när vi efter matchen tillsammans med spelarna gick bort mot press- respektive omklädnings-rummet var i alla fall jag tacksam över att ha varit där.

Vädret var så vidrigt att ni som inte var där inte ens kan föreställa er det. Men jag gillar när det vackra och unika inte är så enkelt och allmänt tillgängligt. För det var i den matchen Markus Rosenberg gjorde sitt 100:e mål i MFF-tröjan! Innan allt var över hade vi 200-300 huttrande och förfrusna stackars själar vid sidlinjen dessutom fått se nummer 101. Att Mackan klackade in det 100:e målet sänkte ju inte precis värdet av upplevelsen.

Jag tar åt mig äran av att ha räknat ut att han snart skulle göra mål nummer 100 och skrev om det flera gånger innan det var dags. Men det som förvånade mig var att alla hängde på. Inklusive Markus Rosenberg själv! Det var då jag förstod exakt hur stolt han är över vad han gjort för klubben och över vad han betyder för den.

Plus att det inte bara är nördar som jag som kan se ett mål i en sketen försäsongsmatch som en milstolpe i MFF-historien. För det är ju den statusen Markus Rosenberg nått; att när något sådant händer är det självklart att plocka fram listor över de mesta MFF-målskyttarna, se om någon annan i modern tid gjort lika många (svar nej) och rapportera massvis från en match som i sig själv var värd ganska lite.

Och stå stadigt kvar i kylan.

För Markus Rosenberg är som sagt unik.

Han startade i MFF som femåring, växte upp i föreningen, följde laget även under utlandsåren och efter återkomsten har han steg för steg byggt på statusen som nu gör att han är den ende som kan utmana Bo Larsson om titeln tidernas störste och mest betydelsefulle MFF-spelare.

En spelare av den kalibern ska själv bestämma när det är dags att sätta punkt för karriären.

Efter de 101 målen har för övrigt Markus Rosenberg gjort 17 mål till.

16 i tävlingsmatcher (Allsvenskan och Europa) och ett i en träningsmatch mot FC Midtjylland.

Därmed har han under säsongen passerat Lennart “Lill-Kick” Svensson, Prawitz Öberg, Kjell Rosén, Tore Cervin och Bertil Nilsson.

Tre till och han går även förbi Lasse Granström och kvalar in på topp 20-listan. En egentligen omöjlig prestation med tanke på hur många säsonger fler konkurrenterna spelade och hur mycket svårare det blivit att göra många mål. Som jämförelse var de senaste spelarna att nå 100 mål i MFF-tröjan Tore Cervin, Thomas Sjöberg och Lasse Larsson. Lasse slutade i MFF 1991 så det är 27 år sedan. Egentligen några år till eftersom Lasse passerade gränsen på 80-talet.

Markus Rosenbergs betydelse för Malmö FF handlar ju dessutom om så extremt mycket mer än målen han gjort.

Därför var årets säsong inte en värdig slutstation för honom. Det är inte därför han fortsätter och det är som sagt skönt att det inte är därför han gör det utan för att han verkligen brinner för att ta en säsong till. Men nu när beslutet är taget är det ju inte fel att han får chansen att få en betydligt mer gyllene punkt i kariären.

Undrar förresten vem som kommer bli först med att börja tjata om att han borde spela 2020 också?

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close