FotbollIshockeyLB07Malmö RedhawksNyheter

Uppgraderad idrottsundervisning på Malmö Fria Läroverk

I flera år har Malmö Fria Läroverk ansökt om att få NIU-status för sin idrottsutbildning. Nu har uppgraderingen blivit godkänd och rektorn Ove Tunhav är lika glad som de två fobollsinstruktörerna Anders Grimberg och Henrik Jönsson.

NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning.

– Vår skola profileras så lite i jämförelse med MFF-akademierna, Borgar-, Procivitas med flera. Men vi är också verkligen värda uppmärksamhet för vi gör ett bra jobb, har många duktiga elever och fostrar åtskilliga duktiga fotbollsspelare, säger tränarveteranen Anders Grimberg.

– Den stora skillnaden på att få NIU-status är att vi nu kan gå ut och börja rekrytera med en uttagningsdel. Det blir också en klarare koppling till elitidrott. NIU och RIG (Riksidrottsgymnasierna) har ämnet specialidrott och det är bara de två aktörerna som har just de här kurserna, berättar Henrik Jönsson.

Att bara vara bra i idrott, I Malmö Fria Läroverks fall fotboll i samarbete med LB07 och ishockey i samarbete med Malmö Redhawks, räcker dock fortfarande inte.

– Betygskraven finns där också. Fast ungdomarna som är idrottsintresserade är oftast också väldigt studiemotiverade, betonar Henrik Jönsson.

Antalet platser totalt i Sverige har varit 1 200. Nu plussas det på till 1 400. Antalet skolor har ökat från 68 till 72, varav alltså Malmö Fria Läroverk är en av de fyra nya.

Den lokala idrottsprofilen på skolan har funnits långt innan man fick okej på sin NIU-ansökan. Bland de gamla eleverna finns Saman Ghoddos och hockeyns André Burakovsky. Någon examen blev det dock inte för Burakovsky. Redan andra året flyttade han till den lukrativa NHL-tillvaron i USA.

– Ögonen lyste på Saman inför varje träning och han var även med när vi vann skol-SM 2011, minns Anders Grimberg.

Fram till 2013 var Malmö Fria Läroverk en skola i John Bauer-koncernen. Då gick alla de 23 skolorna i konkurs. Men Anders Hultin som var VD för John Bauer köpte loss ett par av skolorna och körde istället igång Fria Läroverken.

– Vi i Malmö, Linköping, Norrköping och Karlstad blev starten och man fortsatte med samma profil och verksamhet. Linköping som vi har mycket utbyte med och är vår systerskola har haft NIU hela tiden och hade det även före 2013. Själva hade vi i stort sett vad som motsvarade NIU, men det var inom ramen för Calcio med Jonas Thern och Christer Tonning, som drev fotbollsbiten på John Bauer, Tittar vi historiskt har vi därför haft en fotbollssatsning på skolan ända sedan den startade 2002, säger Henrik Jönsson.

– Därför har vi varit besvikna över att inte kunna starta upp NIU tidigare efersom vi hela tiden haft alla faciliteterna och kompetensen. Det var på tiden att vi blev godkända, betonar Anders Grimberg.

Till 2011 kom första tillfället att söka. Då hade man (som John Bauer) allt klart, men blev nekade av Svenska Fotbollförbundet. Fyra år senare 2015 blev nästa möjlighet att lämna in en ansökan (som Malmö Fria Läroverk). Det gjorde man, med samma negativa resultat. Och efter ytterligare fyra år, vid ansökningen till 2019 gick det alltså vägen.

Tredje gången gillt.

– Vi lämnade in ansökningen i december 2017 och efter det har det varit en lång process där man tittat på allt från lokaler till lärartätheten och träningstider. Allt! Efter att ha blivit godkänd av förbundet är det dessutom till slut ändå Skolverket som ska ta beslutet att man verkligen får starta och det är också en omfattande process där de går ut till alla kommuner och berättar att nu vill Fria Läroverken starta. Då får alla tycka till och till slut kommer ett beslut.

Godkännandet för NIU gäller för 2019-2022.

– Under remissförförandet kan det vara någon kommun som har starka invädningar och då kan Skolverket säga nej. Det kan till exempel handla om att man inte vill ha konkurrens och att man tror man tappar elever. Vi har varit med om en hel del under åren. Därför är vi väldigt nöjda med att vi passerade nålsögat den här gången, säger rektorn Ove Tunhav.

Av de 72 som fått okej är dessutom bara sju privata, resten är kommunala.

NIU-statusen kompletteras med att Malmö Fria Läroverk stärker idrottsprofilen på hela skolan.

– Vi stärker idrottsanknytningen eftersom vi tror att det är jätteviktigt att det inte bara är fotboll- och hockey-eleverna som får del av träningen. Alla elever som går hos oss ska ha någon dos träning. Sedan är det givetvis så att vissa helt enkelt inte vill och därför måste allting anpassas. Några tycker ju inte ens om att gå de vanliga idrottstimmarna. Då måste vi hitta ett koncept där vi även kan få igång de eleverna. Kanske passar yoga? Eller att man lägger in övningar som stärker just de delar av kroppen som är viktiga för till exempel våra frisörelever? Men vi tänker att från och med i höst ska mycket genomsyras av träning för samtliga våra elever, berättar Ove Tunhav, och konstaterar att man har stöd i forskningen i att träning gör nytta.

– Forskningen säger att hjärnan förnyas och utvecklas av träning. Håller du på med någonting utöver själva sittandet blir du bättre även i dina studier och det kommer vi att bygga på framöver. Jag tycker att det här är jättespännande och fantastiskt roligt. Genom åren har jag jobbat mycket med både NIU och RIG och vet att man med hjälp av dem får själva spetsen som lyfter oss en nivå.

Ove Tunhav förutsätter även ett problem.

– Svårast blir kanske att få med oss personalen? De måste ju gå före. Helheten kring eleven ska bli sund. Egentligen kan det vara så enkelt som att man en gång i veckan har en träning eller aktivitet som ligger utanför den vanliga verksamheten dit både elever och lärare är välkomna. Då fokuserar man på vad som är viktigt.

Ole Törner

Foto: Ole Törner (från vänster Anders Grimberg, Ove Tunhav och Henrik Jönsson)

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close