skanesport_desktop-panorama-1

NordicBetNyheter

Reportageserie: Nordicbets oddssättare om den växande live-marknaden

Skånesport har besökt Nordicbets oddssättare Leopold Neurath.
I en artikelserie i tre delar får vi en inblick i hur det dagliga arbetet fungerar på kontoret på Malta.
Del 2 av 3: Liveoddsen har förändrat spelkulturen.

En spelform som verkligen ”exploderat” i utvecklingen de senaste åren, trots att det rent tekniskt ansågs svårt, kanske rentav omöjligt, för bara tio år sedan, är livespelet. Alltså att man spelar under matchens gång – inte innan den blåsts igång.
Hur ser fördelningen ut i omsättningen när det gäller livespel och spel innan matchstart?
– Det är lite mer omsättning på livespel faktiskt. Jag skulle nog säga 60-40 procentuellt.
Hur arbetar ni live i en match?
– Liveoddsen när matchen startar är naturligtvis en förlängning av de fasta oddsen innan match. Sedan finns det algoritmer som är anpassade till just det fasta oddset.
Alltså att liveoddsen påverkas utifrån varningar, utvisningar, mål, bollinnehav och annat?
– Exakt. Men – det fins en till parameter som påverkar liveoddsen, åtminstone i de högre ligorna. För då sitter det en oddssättare och tar in matchbilden mitt sitt subjektiva tyckande. Hur många gånger har man inte suttit där och tänkt ”snart smäller det, snart måste det smälla, snart måste målet komma…” – och så smäller det! I det fallet handlar det om att kombinera algoritmer med oddssättarens bedömning av matchbilden.
– I många matcher ser man ett hemmalag som står i 1,50 innan match, och sedan i 1,55 i halvtid med 0-0. Då vet man att det varit en djäkla press i första halvlek som inte gett utdelning. Då brukar spelarna satsa på ettan ”hela vägen” eftersom de bedömer matchbilden. Då vill inte vi höja oddset – för vi ser ju samma sak.

Vad ser du för utveckling i livespelsverktyget framöver?
– Jag tror att spelarna kommer att gå ännu mer live. Inte minst för att det är mycket enklare nu att få igenom spelen jämfört med för fem år sedan. Om man såg ett odds då och klickade på det hade algoritmerna ändrat det under tiden och man fick inte alltid igenom sina spel. Nu gör man bara ett klick och så får man igenom sina spel. Produkten är mycket bättre nu och utbudet kommer att fortsätta att bli bättre. Produkten är bättre och jag är också övertygad om att utbudet kommer bli större.
Och så finns det väl en spelkultur att ta hänsyn till? Svenskarna har inte spelat live, utan i förtid, i all evighet. Jag minns fortfarande när farsan lämnade in sina travtips med posten.
– Ja, tiderna förändras. Nu kommer 80 procent av våra spel från mobiler. Det är oerhört mycket med tanke på att vi knappt använde mobiler till spel för tio år sedan. Svenskarna anpassar sig snabbt till vad som händer både i spelvärlden och i övriga världen.

Leo

Hur smal (nischad) eller bred i olika ligor kan man vara som oddssättare utan att det går ut över kvalitén på arbetet?
– Hur många ligor en oddssättare kan ha? Tja, om man arbetar heltid som oddssättare, som de flesta i mitt yrke gör, då är det väl 12-15 ligor. Det är viktiga tiondelar till höger och vänster, men den största vinsten som spelbolagen gör kommer oftast genom livebettingen. Det absolut viktigaste för oddssättarna är därför att stängningsoddset är korrekt. En del spelare kan vinna pengar pre-match och klippa några punkter här och där genom att hitta värden, men att vi kan hitta korrekt liveodds är det viktigaste.
Hur mycket tittar ni som spelbolag på varandra?
– Ganska mycket, så är det generellt i branschen. Ibland ser man om ett bolag droppar sina odds, då förutsätter vi att de fått in stora insatser, eller information, på den matchen. Å andra sidan har vi många sporter och ligor där det bara är vi som erbjuder odds. Det är till och med så att i vi är störst i division ett serierna i fotboll – så där bestämmer vi marknaden.
När går det så långt att ni stänger matcher?
– Vi har väldigt bra varningssystem. När det kommer in en viss summa på en marknad så får vi varningar på systemet – som hanteras av vårar riskteam som i sin tur pratar med oddssättaren. Vad händer här? Varför kommer det in stora insatser på det här laget? Och så kommer oddssättaren fram till att det kanske tillkommit några skador i ena laget eller vad det nu kan vara. Eller så kanske man bedömt fel från början; som att två lag båda går vidare på ett kryss eller inte ”behöver” vinna.

Reagerar ni på samma sätt om det kommer in höga insatser från endast en spelare?
– Ja. Då tittar vi på vilken spelare det handlar om. Vinner spelarna mycket, kommer de från trakten och så vidare.
Spelare som är väldigt duktiga då? Får de fortsätta som kunder – för det finns en del personer som är limiterade hos spelbolag?
– Det var en större fråga för några år sedan när det limiterades spelare i högre omfattning. Nu är det mycket upp till oddssättaren vilka som får spela på hans ligor och inte. För många är det en hederssak. Många oddssättare har stora egon och då vill man inte vika ner sig genom att erkänna att någon är bättre än en själv – och dessutom slår oss på vinstmarginalen.
– Många gånger när de blir limiterade beror det på att vi inte hinner med när marknaden störtdykt på ett visst objekt, och vi inte hunnit med. Spelare som bara spelar på sådana objekt… Det känns lite som att vi blir utnyttjade. Om en spelare drar fördel av sådant hela tiden tycker vi inte att det är konstigt att de blir limiterade.
– Man kan alltid skicka in spel till manuell granskning, så får en oddssättare ta det beslutet.
Det måste vara ett väldigt personligt arbete som man tar med sig hem och följer upp?
– Absolut. Vi sitter och följer liverapporteringar från division två varje fredagskväll… Man vet precis vart risken ligger och sitter där hemma med mobilen och följer utvecklingen slaviskt.
Får oddssättare provision på ”sina” ligor och odds?
– Förr om åren var det så. Men så fungerar det inte nu. Det finns små bonussytem, men inte i närheten av hur det var då.

Läs även:

Reportageserie: NordicBets oddssättare om Allsvenska toppstriden

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close