skanesport_desktop-panorama-1

MotorNyheter

Joel Eriksson i ny jakt på VM-segern i Macau

Joel Eriksson återvänder till det klassiska VM-loppet för Formel 3 i Macau i jakt på den seger som så snöpligt undgick honom i fjor. Men den här gången är attacken på världens största juniorrace förknippad med en annan typ av utmaning än tidigare.

Eriksson har kommit till start i FIA F3 World Cup, som tävlingen i Macau officiellt heter, två gånger tidigare: 2016 och 2017. Fjorårets visit visade med all önskvärd (och icke önskvärd) tydlighet hur förrädiskt det komplexa gatloppet kan vara, då skåningens VM-drömmar ödelades i en blinkning när han blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta – i ledning. Nu är Eriksson alltså tillbaka i Macau, på nytt med sitt gamla Formel 3-stall Team Motopark, för ett nytt försök.

– Macau är årets race och man känner redan den där unika vibben som bara finns just här. Det känns bra att vara tillbaka. Jag har väntat på det här ett tag nu, säger Joel Eriksson i ett pressutskick kort efter ankomsten till Macau.

Den här gången är förutsättningarna dock lite annorlunda. Till skillnad mot tidigare år har Eriksson den här säsongen inte tävlat i Formel 3, utan istället avancerat till den tyska DTM-serien som fabriksförare för biljätten BMW. Det innebär att Eriksson denna gång ställs mot världens alla F3-specialister utan att själv ha kört ett enda race i bilen sedan Macau i fjol – något som förstås gör en redan massiv utmaning än större.

– Det blir lite annorlunda i år, det är helt klar. Jag har knappt suttit i bilen på ett år och mina konkurrenter har tävlat i F3 hela säsongen, men jag tycker ändå att jag är så väl förberedd man kan vara under omständigheterna. Jag var trots allt på pole här i fjol och jag har vuxit mycket som förare i DTM i år. Jag räknar med att behöva den första träningen till att återanpassa mig, men förhoppningsvis hittar jag tillbaka in i rytmen relativt snabbt och kan börja bygga upp det där självförtroendet man behöver på den här banan.

F3-VM avgörs på 6.2 kilometer långa Guia Circuit, en stadsbana spektakulärt inramad av exklusiva casinon och hotell mitt i hjärtat av Macau. Banan utgörs helt av allmänna vägar och karaktäriseras av två distinkt olika sektioner: dels en ultrasnabb och bred passage i början av varvet, och dels ett tekniskt och trångt parti där minsta misstag obönhörligen fångas upp av de ökända barriärerna.

Totalt är 28 förare från 16 olika länder anmälda till årets upplaga av Formel 3-VM. Bland Joel Erikssons konkurrenter märks bland andra Mick Schumacher, son till sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher och regerande europamästare i Formel 3.

Tävlingarna i Macau inleds med träning och kval på torsdag och fredag, följt av det så kallade Kvalificeringsracet på lördag och den direkt avgörande finalen på söndag morgon svensk tid.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

TIDSSCHEMA

FIA F3 World Cup (Formel 3-VM)
 Macau (Kina)

Alla angivelser avser svensk tid
Torsdag 15 november
Fri träning 1: 02.55-03.35
Kval 1: 07.20-08.00

Fredag 16 november
Fri träning 2: 04.30-05.10
Kval 2: 08.10-08.50

Lördag 17 november
Kvalificeringsrace (10 varv): 02.00

Söndag 18 november
Finalrace (15 varv): 08.30

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close