skanesport_desktop-panorama-1

NordicBetNyheter

Reportageserie: Så blir en oddssättare rockstjärna på kontoret

Skånesport har besökt Nordicbets oddssättare Leopold Neurath.
I en artikelserie i tre delar får vi en inblick i hur det dagliga arbetet fungerar på kontoret på Malta.
Del 3 av 3: Boostade odds istället för bonusar – och känslan när man besegrat marknaden.

När spelmarknaden regleras 2019 kommer det att innebära nya spelregler. Bara spelbolag med licenser tillåts arbeta mot den svenska marknaden.
En av förändringarna är att spelbolagen får betydligt mer begränsade möjligheter att erbjuda sin kunder bonusar.
Möjligtvis kan det bli så att boostade odds ersätter bonusar under 2019. Alltså att oddsen på en match vida överstiger det rimliga. Exempelvis att Liverpool ger 8,00 i en hemmamatch mot Doncaster.

Skulle det kunna vara ett sätt att gå runt ”problemet”?
– Jag tror att de dialogerna sköts väldigt mycket internt hos spelbolagen just nu och bolagens jurister är inblandade. Många kommer nog att testa sig fram för reglerna för vad man få och inte får göra rent marknadsföringsmässigt är väldigt luddiga, säger Leo.
Hur ofta handplockar ni experter?
– Det var nog mer så förr om åren att experterna handplockades. Tidigare har det varit så att man måste ta experterna till Malta vilket ofta varit en big deal, men med regleringen 2019 kanske det inte blir så. Då kanske man kan ha oddssättare som utgår från sitt hemland. Hur som helst får man alltid bevisa sig som oddssättare.
Söker ni folk?
– Det är alltid hög omsättning på oddssättare eller traders. Det är en ständigt pågående process.
Det måste vara svårt att koppla bort jobbet som oddssättare?
– Verkligen. Jag tar alltid jobbet med mig hem. Jag har nog inte haft semester på tre år. Det blir väldigt personligt, inte minst de första åren när man kände att man behövde bevisa sig. Nu kan jag slappna av lite mer.

Vad händer när du ser att du har högst odds utav alla bolag på ett visst lag?
– Oftast känns det bra, man tror ju på det man gör.
Men så kanske ni går hundra tusentals kronor back på en just den matchen?
– Sådant händer. Då är man inte kaxig när man kommer till kontoret dagen efter. Det händer alla oddssättare att man göra stora förluster på kort tid, det är normalt. Men det är det långsiktiga som är det primära här.
Men när det går bra och bolaget gör vinst?
– Då är man rockstjärna på kontoret.
– Många oddssättare fungerar så med sina stora egon. Har det gått bra tar det inte lång tid innan kolegorna får reda på hur mycket företaget dragit på på en viss match. Vi har våra system där man se hur mycket man är plus eller minus på sina respektive ligor. En del av oss är mer skrytsamma än andra och gillar att köra högläsning…

Algoritmer är vanliga inte minst på livespelsmarknaden. Används de även i andra sammanhang?
– Ja, man kan få en hel marknad autogenererad. Som över/under-marknaden. Men då blir den inte helt korrekt, förlitar man sig helt på det kommer spelarna att se igenom det. Marknader som antalet hörnor lägger man dock inte ner lika mycket mer tid på att göra personliga analyser kring
Men hörnmarknaden växer?
– Ja, så nu får man fundera på sådana aspekter. Vissa försvarare drar mycket bollar till hörnor. Det är en sådan grej man lägger på minner. Många oddssättare har sina personliga referenser på spelare som sticker ut i liknande sammanhang.
Vad är du mest förvånad över den här säsongen gällande Allsvenskan?
– Hammarbys fina start och Malmös usla start var svåra att förutspå. Båda de lagens inledningar var dock bra för oss som spelbolag. Många trodde att det skulle vända, men det gjorde det inte förrän väldigt sent. Kulmen var kanske MFF:s förlust mot TFF.
– Favoriter är generellt överspelade. Därför blir Champions League-dagarna där favoriterna ofta vinner många gånger kostsamma för spelbolagen.
Finns det ligor som publikmässigt är små, men omsättningsmässigt stora?
– Division ett i hockey har vi väldigt bra tryck på, även om det faktiskt finns en del bra publiklag. Hockeymänniskor bryr sig ofta om hela hockeysystemet och inte bara topplagen. De som spelar på ishockey har bra koll på sina ligor längre ner. Fotbollsspelare har mer lokalt intresse.

HELA REPORTAGESERIEN:

https://skanesport.se/nordicbet/

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close