MotorNyheter

Joel Eriksson säkrade plats i första startled i Formel 3-finalen

Joel Eriksson stod för en kontrollerad insats när han tog målflagg som tvåa i Kvalificeringsracet vid Formel 3-VM i Macau och därmed – för andra året i rad – säkrade en plats i första startled till söndagens direkt avgörande final.

– Ett perfekt lopp för min del. Jag ville vara i topp tre och jag blev tvåa, så det var helt enligt plan. Det var extremt tight med Ilott; jag gick för den lilla luckan som fanns, men han stängde ganska tufft och det var väldigt nära att han satte mig i muren i år igen. När jag väl var förbi honom pushade jag lite hårdare för att öppna upp en lucka, och jag märkte att jag fick någon sekund ganska lätt. Sedan slog jag av på farten och sparade på däcken. Vi har ett bra läge, bilen känns bra, farten finns där. Jag ser fram emot finalen i morgon, säger Joel Eriksson i ett pressutskick.

Han startade kvalracet – som används för att formera startuppställningen till finalen – som fyra, men tog sig direkt förbi Carlin-föraren Sacha Fenestraz i slipstreamingen ner mot Mandarin-kinken. Fransmannen lyckades dock ta tillbaka tredjeplatsen i trängseln ut ur den tighta Lisboa-högern, och Eriksson avslutade därmed det första varvet på samma position som han startat det.

Säkerhetsbilen kallades ut på det tredje varvet när en lös hund (!) tog sig in på banan vid Dona Maria-sektionen. Eriksson utnyttjade situationen till sin fördel genom att passera Fenestraz en gång för alla i samband med omstarten.

Ett varv senare satte skåningen in nästa stöt – denna gång på sin Macau-nemesis Callum Ilott (som i fjol körde av Eriksson i ledning i finalen). Carlin-britten stängde dock dörren aggressivt i 280 km/h i sitt försök att avvärja attacken ner mot Lisboa, men Eriksson lyckades med minsta möjliga marginal ändå klämma sig förbi och upp på andraplatsen.

Därefter fick Eriksson direkt en liten lucka, samtidigt som avståndet till ledande Motopark-kollegan Dan Ticktum stabiliserades vid tvåsekundersstrecket. Ordningen förblev oförändrad in i mål, med Ticktum som vinnare 1.5 sekund före Eriksson – som i sin tur hade ett liknande avstånd ner till tredjeplacerade Ilott. Fenestraz blev fyra och Jake Hughes (Hitech GP) femma.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close