FotbollIFK HässleholmNyheter

Möt IFK Hässleholms nye tränare

Nyligen stod det klart att IFK Hässleholms nye tränare blir Jonas Jönsson. Skånesport har pratat med den 26 år unge tränaren, som ska ta IFK mot nya höjder.

Trots sin osedvanligt låga ålder för att leda en division 2-klubb, är historien om Jonas Jönssons väg in i tränarbranschen inte speciellt unik. Han spelade i Lilla Torg fram till 20 års ålder. Därefter satte knäskadorna stopp för spelarkarriären. Men Jonas Jönsson hade ingen tanke på att resignera fullständigt från fotbollen. Frågan om behov ledde honom in i Lilla Torgs tränarstab, i vilken han senare tog över huvudansvaret. Efter en serieseger i division 5 samt en femteplats i 4:an kom flytten till IFK Hässleholm.

Jonas Jönsson under presentationen i IFK Hässleholm. Foto: IFK Hässleholm

Hur känns det att ta över IFK Hässleholm?

– Att ta över Hässleholm såklart kul. Det ska bli spännande att se hur vi kan formaS och försöka ta de steg och nå de mål som klubben pratar om att vi ska ta.

Vad är det för mål, mer konkret?

– Klubben har ju en vision om att spela i Superettan 2022. Där har vi tre år på oss. Så det sportsliga målet ligger klart. Utöver det så vill man ju ha många egna ungdomar i sin seniortrupp. Att fostra eget är viktigt.

Att lyckas producera egna talanger till A-laget, samtidigt som seriesystem ska bestigas, är en kalkyl som många klubbar brottas med – i såväl nationella som internationella klubbar.

Tror du att det kan vara en extra stor utmaning att ha ett så högt sportsligt mål och samtidigt ha ambitionen att få fram egenfostrade spelare?

– Det är klart att det är oerhört många bitar som måste falla på plats. Men det finns ett oerhört stor engagemang inom föreningen, bra faciliteter och så vidare. Sen är det inte bara det som händer ute på plan som ska klaffa. Allting behöver utvecklas för att man ska kunna ta sig upp på det skiktet. Förutsättningarna får vi fortsätta skapa tillsammans. Men det finns engagemang och då finns det möjligheter.

Vad fick dig att ta steget in i tränarbranschen? 

– Från början var det så enkelt att jag fick två knäskador som höll mig borta. Under rehabtiden ställde jag frågan till Lilla Torg om det möjligen gick att hitta en roll till mig i ledarstaben. Sen efter hand så visade det sig att jag inte skulle kunna fortsätta spela fotboll. då fick jag frågan om jag ville gå in och bli tränare – och det nappade jag på. Det var inte mer än det att jag ville vara kvar inom fotbollen. Jag har haft väldigt bra år där – och nu kommer ett spännande år här.

Jonas Jönsson och hans assistent, Chadie Hotait. Foto: IFK Hässleholm

Jonas Jönsson kommer att leda IFK Hässleholm tillsammans med 28-årige Chadie Hotait. Deras första kontakt var i Lilla Torg där Chadie agerade målvaktstränare.

– Han(Chadie Hotait) var målvaktstränare. Och sedan tog han steget till att bli assisterande tränare. Han är väldigt ambitiös och engagerad. Vi hade ett bra samarbete innan och ville fortsätta vårt samarbete även efter Lilla Torg. Det är väldigt kul att ha honom med sig i detta projekt.

Får du ofta kommentarer kring din ålder, som är rätt låg i den bransch och på den nivå du verkar? 

– Inte ofta alls. Det sitter inte i åldern. Det handlar om hur man agerar och hur man för sig. Jag tänker inte på det – det kanske andra gör – men åldern är bara en siffra på ett papper. Det händer faktiskt oftare att folk misstar mig för att vara äldre än vad jag är. Att jag är 34 istället för 26, till exempel.

Vad gör du utanför fotbollen?

– Jag jobbar på ett maskinuthyrningsföretag i Malmö. Jag ser väldigt yrket fotboll. Väldigt mycket fotboll. Det är där jag finner mycket inspiration. Det är mycket fotboll i livet, men jag försöker att inte räkna timmar.

Beskriv din tränarfilosofi. 

– Min tränarfilosifi handlar om att involvera människor, få människor till att känna glöd och övertygelse inifrån. Få dem med att påverka och uppnå de mål vi har. De ska få bidra, de ska få komma till tals. sen handlar det om att skapa en sund miljö för spelare och ledare att trivas i. Sen ska vi spela en trevlig fotboll, där vi bestämmer.

Vartifrån hämtar du din inspiration?

– Från alla möjliga håll. Man läser en del. Man pratar med olika ledare, diskuterar med olika människor. Inte bara från fotbollsvärlden. Sen så plockar man bitar från olika håll och använder sig av dessa. men såklart måste man ha sin egen identitet. Som manchester United-supporter har jag kolat en del på Sir Alex Ferguson.

Nästa säsong – vad hoppas du uppnå då?

– Jag hoppas att vi kommer vinna många fotbollsmatcher, det är därför vi håller på. Har vi inte den målsättningen att vinna nästa fotbollsmatch och skapa en produkt som faktiskt gör att vi vinner, så blir det svårt. Vi ska vinna! Och spelar vi väldigt bra, vinner många fotbollsmatcher, skapar oss en grundidé och ett grundspel, då hamnar vi högt upp i tabellen. Vi kommer jobba hårt. Sen om det når hela vägen farm, det är för tidigt att säga just nu. Vi ska bygga en slagkraftig spelartrupp, samtidigt som vi måste se till att behålla de spelare som vi vill ha kvar. Det är en bit kvar till seriestarten, men arbetet börjar redan nu. Det är 14 lag i denna serien som kommer ha en ambition att vara topplag. Det är en sak att säga vad man vill, men det ska göras också. D et är många bitar som ska  falla på plats innan man kan börja prata om att vinna serier.

Vad har du för ambitioner med din tränarkarriär?

– Eh, alltså, skulle man kunna leva på att vara fotbollstränare och jobba med fotboll, så vore det fantastiskt kul. Kunna förena fotboll och ledarskap på heltid vore väldigt spännande. Sen är det ett nålsöga att ta sig igenom. Men jag får börja med att vara den bästa versionen av mig själv i Hässleholm, se till att göra ett bra jobb där. Och längre än så vill jag nog inte titta just nu. Det är som sagt svårt att ta sig dit. Och jag har ju inte varit någon elitspelare tidigare, så jag får ju börja från grunden, avslutar Jonas Jönsson med ett leende.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån/IFK Hässleholm

Relaterade artiklar

Back to top button
Close