FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Ibland är det hårt jobb istället för briljans som ger resultat

Hårt jobb snarare än briljans förde MFF vidare i Svenska cupen.

Men det är gott så. Rätt nyttigt också.

Det kan bli siffror som 6-0 när allsvenska lag möter lag från lägre divisioner. Fast rätt sällan mot division 1-lag och ännu mer sällan när motståndet är så välorganiserat som Lunds BK var idag. LBK gjorde en riktigt bra match i den första halvleken och även om laget efter pausen fick slut på ork och inte fick till ett enda organiserat anfall tappade man nästan aldrig organisationen bakåt. Faktiskt bara två gånger och då blev det 1-0 och 2-0.

Om ett lag som MFF ska vinna en sådan match krävs det hårt arbete, aggressivitet och en förmåga att sätta ett sådant tryck i offensiven att chanserna kommer. Det levde MFF inte upp till de första 45 minuterna. Sista 45 blev det mycket bättre. MFF lyfte sin offensiv samtidigt som Lunds BK tappade sin. Och då blev det mest en väntan på att utdelningen skulle komma.

Ser det i som första 45 kan LBK skapa chanser som Geronimo Balints nickläge i början och omställningar som när André Strandberg sprang loss och Oscar Lewicki hängde i honom på ett sätt som mycket väl kunde gett en utvisning. Behrang Safari var jämsides, det gjorde att domaren Kristoffer Karlsson kunde nöja sig med det gula kortet. Men det hade varit svårt att protestera mot ett rött.

Ett litet svaghetstecken var det också av MFF att det krävdes ett byte för att förstärka och katalysera lyftet till den andra halvleken. Markus Rosenberg fick hoppa in direkt efter pausen och ersätta Carlos Strandberg, som inte såg ut att brinna tillräckligt för en cupmatch en kall novemberdag. Brann gjorde däremot den 36-årige veteranen!

Mackan satte dit 1-0 på ett läge man inte kan ge honom, då blir det mål. Han blev dessutom så glödhett förbannad när han inte fick ett simpelt inkast efter ett motlägg att han minuten senare gick in i en närkamp så att det blev gult kort. När en tongivande och viktig spelare agerar så och visar betydelsen av matchen får han med sig resten av laget också. Och jag fullkomligt älskar att Markus Rosenbergs glöd inte ens för ett ögonblick ser ut att slockna. Just de sekvenserna var ett nytt bevis på hur bra det är för MFF att han bestämde sig för att förlänga över 2019. Han behövs minst ett år till.

1-0 räckte för att avancera. 2-0 var en bonus, men inte vilket extra tillskott som helst. Att Guillermo Molins fick dra in friläget var exakt vad som behövdes för både hans egen del och omgivningen. Det var ett kliniskt målgörarmål från mottagningen till avslutet. Nu vet alla – inklusive han själv och Uwe Rösler – att han inte tappat den förmågan och kan i lugn och ro vänta in det som återstår i matchtempo och matchfysik. Kanonjobbet i gymmet och på träningsplanen måste kombineras med det också innan Gische verkligen är “back in business”. Och när det sker får konkurrenterna se upp.

3 619 åskådare var på plats. Trots kyla och ett sent matchdatum och trots – för att vara elak – att det var i Lund. MFF-supportrarna var i massiv majoritet och det är ingen slump att det är ett cupmöte mellan Lunds BK och MFF som nu har rekordet både på gamla Klostergården (5 586 från 1985) och nya Klostergården (3 619) från idag. Det är många som gillar MFF i Lund också. Förhoppningsvis kan det här även innebära att Lunds BK drar lite mer folk på sina vanliga matcher. Plus att LBK nu vet och kan hälsa brandmyndigheten att det ryms fler än 3 650 åskådare på den nya arenan. Vi hade kunnat vara en bit över 4 000.

Till sist ska jag inte undanhålla er ett bildbevis på hur noga Lunds BK planerat stormatchen.

Ifall det skulle hända var platsen klar.

Till och med två platser – ett för vardera laget med ett par bänkar emellan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close