Nyheter

Klubbarna med på tåget när högskolan blir elitidrottsvänligare

När svensk idrott ska stärka sin konkurrenskraft internationellt fyller studier och civil karriär en viktig roll. I kväll samlas nordöstra Skånes elitklubbar på Högskolan Kristianstad för en informationsträff om hur elitidrottare ska kunna kombinera sin sport med studier.

Svensk idrott behöver stärka konkurrenskraften internationellt, anser Riksidrottsförbunet, RF. Men för att få fler att satsa på sin sport måste fler också få möjlighet att förbereda en framtida civil karriär. Det ska inte behöva vara ett val mellan idrottskarriär och civil karriär. Därför erbjöd Riksidrottsförbundet för ett år sedan Högskolan Kristianstad, som en av fyra högskolor, att bli ett så kallat Elitidrottsvänligt lärosäte, EVL. Elitidrott och studier ska kunna gå hand i hand, och därför har högskolan bjudit in alla föreningar i nordöstra Skåne på elitnivå.

– I kväll kommer vi att informera föreningarna om vad EVL är. Riksidrottsförbundets nationella riktlinjer är vägledande för EVL och i dessa framhålls betydelsen av att ha ett holistiskt utvecklingsperspektiv som lyfter fram flera olika aspekter för att elitidrottsstudenten ska lyckas med en dubbel karriär, säger Agneta Erfors, som koordinerar EVL vid högskolan.

– Riksidrottsförbundet talar om att elitidrottsstudenten befinner sig i tre olika domäner: studiedomän, idrottsdomän och privat domän. För att lyckas måste det finnas en balans mellan dessa domäner. Vi på högskolan kan på olika sätt stödja inom studiedomänen, men för att få ett heltäckande utvecklingsperspektiv måste föreningarna vara involverade och bidra med en idrottsmiljö som gagnar en dubbel karriär.

Landslagsämne eller högsta serien

För att kvalificera sig som elitidrottsstudent enligt måste endera kraven för ”aktuell” eller ”potentiell” uppfyllas. En aktuell elitidrottsstudent är kontinuerligt uttagen i landslag med satsning mot internationella mästerskap som EM, VM, OS eller Parlympics, och ska via sitt specialförbund genomföra tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå. En potentiell elitidrottstudent inom individuell idrott ska antingen delta eller vara identifierad av landslagets utvecklingsverksamhet och inom 2–5 år bedöms kunna ta en plats i landslaget eller tävla på högsta internationella nivå. För lagidrott gäller även att spela i högsta serien.

En person som har stor erfarenhet från elitverksamhet på högsta nivå och som ska tala under informationsträffen i kväll är Pär Pettersson, universitetsadjunkt i personal- och arbetslivsvetenskap vid Högskolan Kristianstad. Han har tagit guld, silver och brons i VM, samt OS-silver, som psykologisk coach med Sveriges herrlandslag i ishockey, Tre Kronor.

– Det är viktigt att se det utifrån ett tvådelat perspektiv. Å ena sidan betydelsen av att kunna falla tillbaka på något efter idrottsutövande och karriär på individnivå, men också å andra sidan betydelsen av att föreningsarbetet inte bara handlar om att ”maximera uttaget” på individnivå utan också att värna om individers utveckling i och utanför tävlingsarenan. Betydelsen av ett gemensamt åtagande såväl som lärosäte som förening är viktig.

Även Christian Nyhlén, universitetsadjunkt i personal och arbetslivsvetenskap vid högskolan, bidrar under kvällen med sin långa erfarenhet som mental coach inom elithandboll.

Som ett elitidrottsvänligt lärosäte ska högskolan inte bara stödja idrottarens balans mellan studier, idrott och privatliv, utan även hantera de olika karriärvägar som finns. Studierna ska anpassas individuellt och högskolan ska erbjuda en utvecklingsmiljö i samarbete med föreningarna eller specialförbunden.

Klubbarna som kommer är IFK Kristianstad, KdFF, Vittsjö GIK, Kristianstad Handboll, OK PAN-Kristianstad, Kristianstads Golfklubb i Åhus, Willands Ryttarförening, och IM Sportriders. Även Sparbanksstiftelsen 1826 och Kristianstads kommun kommer. Från Högskolan Kristianstads håll närvarar även styrelsen genom ordförande Ulf Kvist och Jonas Haak.

Kombinera elitidrott och studier vid Högskolan Kristianstad

Relaterade artiklar

Back to top button
Close