FotbollHörby FFNyheter

Hörby FF står inför nystart: “Vi har förutsättningarna”

Efter en miserabel säsong i division 3, där det endast blev 1 poäng på 22 matcher, är Hörby FF åter tillbaka i division 4. Med degraderingen vill klubben börja om och bygga nytt, för att åter kunna slåss om högre tabellplaceringar och attraktivare divisioner. Skånesport tog sig ett snack med två medarbetare inom föreningen; de numera besläktade Stenlundh – lagledare Patrick och nye huvudtränaren Jesper – för att höra deras ord och tankar inför vad som ska bli en nystart för Hörby FF. 

Hur kunde det bli som det blev under förra säsongen?

– Vi var inte tillräckligt bra, helt enkelt. Det är väl det enkla svaret på det. Träningsnärvaron har varit väldigt dålig i A-laget. Och är man inte så många på träningarna, då är det svårt att utvecklas och svårt att bygga någonting. Ledarstaben var vi väldigt nöjd med. Mats Lilienberg är en väldigt bra kille och otroligt fotbollskunnig. Klart att Mats har en liten del i det, men det har vi alla inom föreningen. Från styrelsen till spelarna. Jag tycker inte att vi har varit ett division 3-lag rent organisatoriskt. Det har varit två lärorika år att spela på denna nivån. Men ingen skugga ska falla över Mats(Lilienberg), säger A-truppens lagansvarige, Patrick Stenlundh.

Efter Mats Lilienberg, tidigare storspelare i bland annat Malmö FF och Trelleborgs FF, har nu Jesper Stenlundh tagit över rollen som huvudtränare för Hörby FF. Hans vistelse i föreningen är endast sex veckor gammal och med A-truppen har han hittills bara lett två träningar.

Förra säsong i division 3 var väldigt tuff för Hörby FF. Foto: Skånesport

Vad hoppas du kunna tillföra klubben?

– När jag pratar med folk i klubben så känns det som att det kommer bli lite av en nystart. Jag vill försöka etablera en tydlig spelidé. Ha en stabil stomme. Vi har en väldigt fin Hörby-förankring i A-laget. 90 procent av spelarna kommer härifrån. Jag vill att spela ska känna att när de kommer ut på planen så vet de vad de ska göra. Samtidigt ska det vara roligt att spela, såklart. Jag vill skapa ett lag. Det blir ett tufft jobb, absolut, men vi kommer att jobba för det, säger Jesper Stenlundh.

Vad var det för spelartrupp du möttes av?

– Visst, det är ett sargat gäng efter förra säsongen. Förlorar man så är man nere och vinner man då är man glad. Det är klart det är så. Jag kommersa en dialog ed spelartruppen, berätta hur jag känner och tänker, min spelfilosofi, och sen får jag hoppas att så många som möjligt hoppar på tåget och starta någonting nytt. Det vet man ju aldrig.

Jesper Stenlundhs tränarkarrirär är ännu rätt ung. På hans CV återfinns endast ett fåtal klubbar. Han tränade först Önneköps IF innan han, under hösten 2017, tog över Höörs IS i division 7.

– Jag gick från Önneköp i fyran till Önneköp i sjuan. Men efter ett tag kände jag att matcherna inte gav mig någonting, och att jag skulle vara tvungen att röra på mig för att utvecklas. Sen hörde Hörby FF av sig och där är vi nu, fortsätter Jesper Stenlundh.

Har ni några nyförvärv på gång?

– Jo, men det har vi! Det är två spelare, två bröder, Jonathan och Richard Hellström, som jag har haft tidigare, först i Önneköp och sen även i Höör. Och de är jättebra killar. Två starka Hörby-profiler, som även är duktiga på handboll. Båda spelarna har varit ordinarie i division 4. En av dem gjorde närmare 20 mål under två säsonger där. Det är två spetsspelare som verkligen kommer att lyfta oss. Det är väldigt positivt.

Känner ni att nyförvärv är det som krävs för att vända på de negativa resultaten?

– Alltså.. när vi har pratat så att det viktigare är att få behålla så många spelare som möjligt. för vi har flera duktiga spelare i truppen redan. Men absolut hoppas vi på ett par till som kan komma in och öka konkurrensen på träningarna och sedermera om en plats i startelvan.

Hörby FF hoppas kunna locka till sig mer publik. Foto: Skånesport

Jag frågar Jesper Stenlundh, Hörby FF:s nye tränare, om han uppfattat det som ett uttalat mål inom föreningen att utveckla egna spelare.

– Nej, inget uttalat mål. Men det jag sa, när de frågade mig, så sa jag att jag inte tror det är gångbart att varje år behöva ge sig ut i regionen och försöka locka till sig nya spelare. För att skapa en stabilitet så behöver du kunna få fram egna spelare. Det är inget uttalat mål att få fram egna spelare, men jag tror absolut att det är viktigt. Med de förutsättningar som vi har som kommer det inte hålla i det långa loppet att varje år åka ut och försöka locka till sig nya spelare.

Lagansvarig Patrick Stenlundh tar vid…

– Vi har en stark tradition sen tidigare att större delen av våra dam- och herr-spelare ska vara produkter av Hörby FF. När jag själv spelade – jag slutade för sex år sedan – så bestod närmare 90 procent av truppen av egna produkter. Så, ja, det är ju en stark vilja och tradition att bygga underifrån med våra egna produkter.

– Det ska bli otroligt spännande och kul med en ny fotbollssäsong. Det är alltid lite oroligt såhär innan det blir den 15:e december. Men det ska bli spännande.

Bild tagen i samband med Hörby FF:s avancemang till division 3 2016. Foto: Skånesport

På Hörby IP har man nyligen rullat ut färska mattor av konstgräs, samt installerat el-ljus på A-planen. idrottsplatsen renoverades för ett par år sedan.

– Förutsättningarna har vi, tillägger huvudtränare Jesper Stenlundh, och fortsätter. – Nu handlar det bara om att förvalta det och få ihop en slagkraftig trupp. Det är det jag hoppas på. Sen, såklart, att locka publik till matcherna och återfå ett intresse för Hörby FF. Vi har absolut en nystart på gång! Det ska bli väldigt spännande, avslutar han.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån/Skånesport

Relaterade artiklar

Back to top button
Close