FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Genk är bra på rätt sätt för MFF

Genk är bra på rätt sätt för MFF.

Enda problemet? Att Genk kan vara för bra.

Svårt att hänga med? Då ska jag försöka förklara.

Jag tycker att det finns en tydlig tendens när MFF gör goda resultat i Europaspelet.

Förutom det givna att laget är mycket bättre hemma än borta. Men det vet alla och jag är trött på att skriva det inför varenda hemmamatch – även om det är sant.

Intressantare känns att MFF nästan alltid är bra när man möter spelskickliga, offensiva lag med stora individuella kvaliteter. Plus att MFF får betydligt större problem när man möter lag som är sämre än de man spelar bäst mot, men som prioriterar defensiven, gör det enkelt och stenhårt organiserat samt gärna lite  – eller mycket – cyniskt. Särskilt på hemmaplan när MFF ska styra matchbilden, dominera och göra allt jobbet själv.

Cluj, Vidi, Vardar, Ventspils, Zalgiris Vilnius, på sätt och vis även Sarpsborg och FC Midtjylland även om särskit de senare hade stora individuella kvaliteter också.

Genk är något helt annat. Precis som Red Bull Salzburg, Sparta Prag, Celtic, Shaktar Donetsk, Olympiakos som MFF besegrat i Malmö eller Atletico Madrid som MFF gjorde en otroligt bra match mot. Lag som bjuder upp och vars självbild närmast förbjuder dem att göra något annat. Lag som öppnar för att MFF ska få ytor, ställa om och locka fram något så trivialt som att det blir roligare både för spelarna på planen och publiken på läktarna.

Det som gör det extra svårt mot Vidi, Vardar och de övriga i den högen är att alldeles för många inte fattar att de lagen också är riktigt starka. Fast på ett annat sätt. Fel sätt för MFF. I alla fall än så länge. Ska MFF bli ett etablerat Europalag på en högre nivå än nu måste man bli mycket vassare på att avfärda den kategorin.

Än så länge passar dock Genk och company MFF bättre.

Problemet här är dock att ibland är lagen i den kategorin helt enkelt FÖR bra. De två Champions League-åren ställdes MFF mot alldeles för många sådana lag, lag som i och för sig passade MFF, men fanns på hyllan som MFF är för kort att nå.

Det finns äldre exempel också. 2011, innan laget egentligen var färdigt för Europa League-gruppspel, mötte MFF ett sådant i Metalist. Jag har sett väldigt många Europamatcher med MFF i Malmö, men det är den match MFF blivit mest förnedrat i. Det var kallt och många har förträngt hur det såg ut. Inte minst att Metalist fick en man utvisad i den 37 minuten vid ställningen 1-1, men ändå vann med 4-1.

Givetvis var lag som Real Madrid, PSG och Juventus för bra för MFF. Men det var Metalist, med sina brassar och de andra individuella toppspelarna de lyckats samla ihop just den säsongen, också.

Det finns en risk att Genk är ett nytt Metalist.

Ett lag som leder den Belgiska ligan är med automatik starkt. Genk har nog aldrig varit bättre.

Så det är bra för MFF att Genk är bra på rätt sätt, men de kan vara för bra.

Fast det var i ärlighetens namn egentligen Salzburg också. De vek ner sig när Åge Hareide hetstrollade och spelarna och publiken körde över dem.

Och Atletico Madrid var också alldeles för bra. Men där ljög resultatet 0-2 rejält. Spelmässigt har MFF nog inte gjort en bättre match i Europa de senaste tio åren. Och det stöttar bara teorin om att det är mot spelskickliga lag MFF också plockar fram de kvaliteterna.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close