Eskilsminne IFFC RosengårdFotbollHässleholms IFMalmö FFNyheter

Inget Skånelag för MFF i Svenska Cupen

FC Rosengård, Hässleholms IF och Eskilsminne IF kunde lottats in i Malmö FF:s grupp i Svenska cupen. Alla hamnade i andra grupper.

MFF:s motståndare blev istället Falkenbergs FF, en motståndare som redan var klar enligt det på förhand bestämda schemat för 16 av de 32 lagen. De övriga motståndarna blev klassiska Degerfors IF och Östers IF. MFF:s grupp har nummer 3.

Malmö FF är för övrigt favoriter till att vinna Svenska Cupen hos de flesta spelbolag. Känner ni för att spela på det så se till att få en bra välkomstbonus när ni startar spelkonto.

I grupp 4 får Eskilsminne IF möta Hammarby IF, Dalkurd FF och Varbergs BoIS.

I grupp 6 ställs FC Rosengård mot BK Häcken, Brommapojkarna och IK Brage.

I grupp 7 lottades Hässleholms IF mot Djurgårdens IF, IF Elfsborg och IK Frej Täby.

Svenska Cupen som spelas varje år är öppen för svenska klubblag i fotboll, både dam och herr.  För herrlag är det den turnering som rankas näst högst efter Allsvenskan. I cupen finns ett vandringspris som heter Gustav VI Adolfs pokal för herrar och Susanne Erlandssons pokal för damer, cupen har spelats sedan 1941.

Lagens placering i gruppspelet avgörs genom hur många poäng de vunnit. Är poängställningen lika blir det målskillnad som avgör placering. Skulle det vara samma på målskillnad kommer det lag främst som gjort flest mål. Har lagen gjort lika många mål, är lagens inbördes resultat avgörande.

Malmö FF är laget med flest titlar i Svenska Cupen genom åren – 14 stycken har man spelat ihop till så här långt, men den senaste var 1989. Sedan klubben grundades den 24 februari 1910 har den stått som seriesegrare i Allsvenskan 23 gånger och dessutom blivit svenska mästare 20 gånger.  Nästa år, 2019  är det 40 år sedan Malmö FF inledde resan som nådde hela vägen till Europacupfinalen i München 1979.  Uefa Europa League, tidigare kallad Uefacupen, är den näst största fotbollsturneringen för klubblag i Europa efter Uefa Champions League.

Falkenbergs FF har inte samma bakgrund, med många år i Superettan tog man sig åter upp i Allsvenskan inför 2019 och det blir en utmaning att jobba mot de etablerade lagen.

Cupspel är spännande och drar mycket publik.  Här är en lista över svenska herrfotbollsklubbars publikrekord i tävlingssammanhang (seriespel, kvalspel och cupspel).

Plac Lag Publik Arena Mots Datum
1 IFK Göteborg 52 194 Ullevi Örgryte IS 3 juni 1959
2 Gais 50 690 Ullevi IFK Göteborg 20 maj 1976
3 AIK 50 128 Friends Arena GIF Sundsvall 4 november 2018
4 Djurgårdens IF 48 894 Råsunda fotbollsstadion IFK Göteborg 11 oktober 1959
5 Örgryte IS 46 405 Ullevi Landskrona BoIS 11 oktober 1958
6 Hammarby IF 35 611 Råsunda fotbollsstadion Djurgårdens IF 16 september 2003
7 IFK Norrköping 32 234 Norrköpings Idrottspark
(Östgötaporten)
Malmö FF 7 juni 1956
8 Malmö FF 29 328 Malmö stadion Helsingborgs IF 24 september 1967
9 IFK Malmö 27 260 Malmö stadion Malmö FF 18 november 1960
10 Östers IF 26 404 Värendsvallen IK Brage 2 oktober 1967

Malmö FFs hemmaarena sedan 2009, Swedbank Stadion rymmer 21 000 sittplatser eller alternativt 18 000 sittplatser + 6 000 ståplatser, samt 144 pressplatser. Stadion ägs av MFF Event AB till 100%, som i sin tur är helt ägt av Malmö FF.  I skrivande stund har namnavtalet mellan Malmö FF och Swedbank gått ut vilket innebär att hemmaplanen tills vidare endast kommer att benämnas som Stadion. Oavsett namn så är Malmös hävgivna supporters där och vrålar fram laget till stordåd. Många kända lag och klubbar har fått håret fönat av Malmös tifosi på hemmaläktaren och de har burit sitt himmelsblå lag till många segrar.

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close