HandbollLUGINyheterYstads IF

Stabilt LUGI mosade swinging Ystad

Ett vilt monster ena dagen.
Ett oskyldigt trebent litet lamm nästa dag.
Ystads IF skulle bli jämnare säsongen 18/19. Det gick sådär.
I derbyt mot LUGI var matchen över nästan innan den börjat. 32-21 slutade El Clasico.

Har ni sett på naturprogram i TV när en flock hyenor siktar in sig på en skadad gasell som blivit ifrånsprungen av sin flock? Ni vet, när det slutar med att rovdjuret sliter sitt försvarslösa offer i stycken, sväljer inälvorna hela och sedan med jäsande magar gnager på ett ben i solnedgången?
Ungefär så var den första halvleken mellan LUGI och Ystads IF.
17-7 till hemmalaget var siffror få hade kunnat föreställa sig innan matchen. Men det speglade händelserna väl.

Ni vet hur det ser ut på en handbollsplan när den ena laget är bättre på exakt allt?
Så såg det ut när LUGI gasade – och Ystads IF var kvar på derbysegerefterfesten med partyhatten på sned, två olika sorters skor, spyorfäckar på kavajen och osammanhängande tal.
Första Ystadstimeouten kom efter drygt fyra minuter, med 5-1 på tavlan. Den hjälpte inte ett dugg. Kort senare stod det 7-1 på tavlan.
Redan då var det game over. Redan då var tonen satt och utgången given.

LUGI agerade bestämt i försvaret och visade med all tydlighet varför de är det lag i Handbollsligan som släppt in minst mål den här säsongen. Tomas Axnér smög omkring på linjen och såg ut som en greve som blickar ut över sin hage med nyryktade, blanka, välmusklade avelshingstar. Hans maskin spann som en proppmätt katt, som en Lyxmerca i 160 på Autobahn som drar förbi för tungt lastade polska långtradare – med pyspunka.
Ystadsspelarna samarbetade inte alls på samma sätt och fotarbetet påminde mer om en söndagspromenad i Sahara i gassande sol och sandstorm, än ett sprinterlopp.

Erik Hvenfelt fick chansen i mål efter 20 minuter och gjorde ett par räddningar. Men eländet blev bara värre för YIF. Anders Hallberg, Lucas Pellas, Alfred Jönsson och Hampus Jildenbäck var strålande för dagen. Lägg därtill Josip Kavar i målet som hade en sådan där kväll att han kunde ta en barrunda efteråt och blivit bjuden på allt tills gryningen.
Några matchvändarnycklar fanns inte i Jerry Hallbäcks verktygslåda. Hopplösheten hade för länge sedan infunnit sig.

Ystads IF gick från att vinna ett Ystaderby (med tolv bollar) med alla sina bra sidor exponerade till att förlora ett Skånederby (med elva bollar) med alla sina svaga sidor blottade. Därmed tog de över LUGI:s “swinging-epitet” – det går nämligen inte att bli ojämnare som lag. En svensk sommar är mer pålitlig än det här Ystadslaget.

Ystad började andra halvlek bättre. Med Kim Andersson på bänken. Axnér tog timeout när tiomålsledningen på sju minuter krympt till sex, och det kunde ha varit ännu mindre om Mario Lipovac satt sina rena sexmeterslägen.
Men kirurg Axnér sydde ihop såret och blödningen stoppades.
LUGI-publiken som satt kaffe latten i halsen kunde slappna av när laget kontrade in 21-12 några minuter senare.
YIF tvingades chansa vilt. Men bluffar man för att vinna potten varje gång blir det syn till slut och den här matchen var LUGI:s och enbart LUGI:s.

Segern var LUGI:s femte i rad och laget toppar faktiskt tabellen med 20 poäng, lika många som Kristianstad (med två matcher mindre spelade) och HK Malmö.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close