Nyheter

Visste du det här om bollsport?

Sport och lekar med boll är troligtvis världens mest populära form av motionsaktivitet. Det finns alltid ett tävlingselement i bollsport, antingen mellan utövarna eller för att få det bästa resultatet. De flesta bollsporter är lagsporter.

Roliga fakta om sport  

 •   Det finns över 8000 olika sporter och idrottslekar i världen  
 •   Vi skiljer på officiella idrotter (Olympiska idrotter) och erkända idrotter
 •   Schack har varit erkänd som en idrott av IOK sedan 1999  
 •   Sport kategoriseras i fem huvudgrupper: Fysisk sport, tankesport, motorsport, koordinationsidrott och djursport  
 •   E-sport (elektronisk sport) är en ny kategori som innefattar tävlingar i tv-spel  
 •   Världens första idrotter var troligtvis gymnastik, simning och fiske  
 •   De första olympiska spelen arrangerades i Olympia, Grekland år 776 f.Kr.  

Det här är bollsport  

Bollsport är ett samlingsbegrepp för alla typer av tävlingsinriktade sporter som involverar någon typ av boll. Vi kan kategorisera bollsporter enligt följande:

 •   Målsport  
 •   Racketsport  
 •   Volleysport
 •   Precisionssport

Fotboll finns i kategorin målsport – en typ av kategori där två lag ska göra mål på varandra för att få poäng. Det kan vara en korg som bollen ska kastas i, som i basket, en zon som bollen ska föras in i, som i rugby, eller ett definierat mål som bollen ska in i. Bland de sistnämnda hittar vi fotboll, bandy, ishockey och handboll.

De allra flesta bollsporter är lagsporter, och det är alltid ett tävlingselement mellan två eller flera utövare. Olika bollsporter har egna regelverk som spelarna måste följa – gör man inte det så får utövaren eller laget ett straff. Vanligtvis handlar bollsport om att få fler poäng än motståndarlaget inom en specifik tid.

Visste du det här om fotboll?

Fotboll är generellt den världsledande bollsporten. Dagens fotbollsregler stammar från 1800-talets England, där fotboll spelades på privatskolor. Innan dess var fotbollen oorganiserad, och många olika fotbollsregler fanns i omlopp. Här följer några fakta du kanske inte visste om fotboll:

 •   Fotboll har förbjudits flera gånger, eftersom spelet varit oorganiserat och våldsamt. Ibland spelades matcherna mellan hela byar, och var en blodig uppgörelse.
 •   I vissa tidiga versioner av fotboll var det tillåtet att springa med bollen i händerna, och blockera sådana löpningar genom att sparka på smalbenet.
 •   Oenigheterna avseende fotbollsreglerna ledde till att två idrotter uppstod: Den ena var fotboll och den andra blev rugby.  
 •   Världens äldsta fotbollsklubb grundades av en grupp cricketspelare – Det var Sheffield Football Club år 1857.
 •   FIFA grundades år 1904 och bestod av sju nationella fotbollsförbund: Sverige, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Spanien, Schweiz och Danmark.  
 •   Fotboll för män registrerades i det officiella olympiska programmet år 1908, medan fotboll för kvinnor togs upp år 1996.
 •   Fotboll är den idrott som lockar flest tv-tittare i världen.
 •   Norska Ada Hegerberg var den första kvinnliga fotbollsspelaren att få Guldbollen, år 2018.  

Utrustning i bollsport  

Bollsport utförs som regel på en definierad plan. Det finns särskilda regler för vad man ska göra om bollen hamnar utanför plan – i fotboll och handboll får motståndarlaget inkast, medan man i golf kan välja om man vill spela sig in igen eller plikta ett slag. I vissa idrotter är banan omringad av höga sarger så att det inte är möjligt, som till exempel i ishockey.

För att förflytta bollen runt på banan brukar man antingen tillåta kroppsdelar eller olika redskap. I basket och handboll är det endast tillåtet att använda händerna, medan man i tennis och pingis använder speciella rack.

I vissa bollsporter krävs endast en boll, medan det i andra krävs omfattande utrustning. De allra flesta sporter har även regler för kläder och skydd. Ska du börja med en sport och behöver hjälp med finansieringen? I så fall kan lösningen vara att ta ett privatlån.

Så får du ett billigt privatlån  

Ett privatlån är ett lån där du inte behöver tillhandahålla banken någon form av säkerhet för att få låna pengar. Det är därför ganska enkelt att låna pengar, men räntan kan också vara väldigt hög. Då banken inte kräver någon säkerhet på lånet, kompenserar de det genom att höja riskpremien på lånet – alltså räntan.

Vill du låna pengar med lägsta möjliga ränta så kan du vända dig till en aktör som förmedlar lån. En låneförmedlare arbetar med att jämföra lån utan säkerhet åt privatpersoner, med målet att hitta den lägsta räntan.

En låneförmedlare är vanligtvis känd för att hjälpa personer med att samla lån och skulder. Det innebär att man tar ett nytt lån för att bli av med gamla skuldavtal, och därmed bara har ett lån att förhålla sig till. Låneförmedlaren ser till att det nya lånet har lägre ränta, så att man kan sänka månadskostnaderna och samtidigt bli skuldfri snabbare.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close