Nyheter

Att tänka på inför en sportresa i USA

Förberedelse inför en sportresa i USA

Det blir mer och mer populärt att åka på sportresor utomlands. Många väljer att se fotboll i Barcelona eller något annat europeiskt land, men det som är mest populärt är faktiskt att resa till USA och se ishockey i NHL. När man reser med en resebyrå som anordnar sportresor, så får man med sig en kunskap om biljetter som vanliga arrangörer inte annars har. Det är svårt att köpa biljetter i Sverige och veta exakt vart man ska och när. Om man gör det genom en resebyrå kan man vara säker på att man får riktiga biljetter med sitt eget namn på, och de har full koll på varje specifik sittplats. Dessutom vill man ju passa på att se fler saker än bara matchen när man ändå reser utomlands, så det är skönt att få själva biljetterna ordnade.

Det är mycket att tänka på inför en utlandsresa, särskilt om det gäller ett land där man behöver något mer än sitt pass för att få komma in i landet. Det man själv måste ordna när man reser till USA är ett inresetillstånd eller visum. Många är oroliga inför en resa till USA, eftersom de tror att det är mycket administration för att bli insläppt i landet, men så är det inte. Vi svenskar har det faktiskt väldigt lätt när vi vill åka till USA. Det enda de flesta av oss behöver, förutom ett giltigt pass, är ett ESTA.

Vad är ett ESTA?

Viseringskraven för USA är inte särskilt omfattande för svenskar. Ett ESTA är ett elektroniskt resegodkännande som utfärdas av säkerhetsdepartementet i USA. Man måste ha ett ESTA för att ens komma på ett plan till USA, men det är enkelt att ansöka om ett. Men det är inte alla länder som har elektroniska resegodkännanden för resor till USA, utan bara medborgare i de 38 länder som ingår i samarbetet “Visa Waiver” – bland annat Sverige. Övriga resenärer måste ansöka om visum, något som kräver mer tid och arbete. Så länge man inte ska stanna i mer än 90 dagar, och bara åka på semester, så räcker det med ett ESTA.

Man ansöker om resegodkännandet online. När man ansöker om sitt ESTA måste man svara på frågor som har med drogmissbruk och eventuella fängelsedomar tidigare i livet att göra. De allra flesta människor kan enkelt fylla i formuläret själv, men man kan få hjälp på resebyråer om man behöver, mot en liten avgift. Oftast får man svar inom ett par minuter, men det händer att det tar upp till tre dagar. Det kan hända att man inte får något ESTA, om man har haft problem med amerikanska myndigheter tidigare. Då får man ansöka om ett vanligt visum i stället, men det tar lite längre tid.

Det är egentligen det enda man måste tänka på när man bokar en sportresa till USA. Många kombinerar sitt sportevenemang med vanlig sightseeing, särskilt när det är en sådan lång resa. Självklart kan man köpa biljetter till sitt sportevenemang själv också, men de flesta rekommenderar att man tar hjälp av någon som är expert på just sådant, eftersom det ibland krävs flera olika typer av biljetter för särskilda evenemang. Trevlig resa!

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close