FotbollMalmö FFNyheter

Olof Persson har två segrar mot Besiktas i Turkiet

På torsdagskvällen tar MFF:s assisterande tränare Olof Persson farväl av klubben. Åtminstone för den här gången. Det gör han i en match där han har chansen att ta sin tredje seger mot Besiktas på turkisk mark.

De två tidigare vann han som spelare.

Först mötte MFF Besiktas i försäsongsturneringen Efes Pilsen Cup, tidigt i januari 2005. Efter 2-2 vid full tid vann MFF straffläggningen med 4-2, totalt 6-4 och avancerade till final mot Spartak Moskva. En match man också vann med 2-1 och därmed hela turneringen och en halv miljon i prispengar.

Sedan samma år i UEFA-cupen där MFF slog Besiktas med 1-0 efter ett nickmål av Afonso Alves.

– Besiktas hade fått lite kritik minns jag, de hade inte presterat riktigt så bra som det var tänkt efter att ha gjort ett par verkligt stora värvningar. bland andra Kléberson från Manchester United. Därför var tålamodet förhållandevis kort. Men supportrarna hade ändå bestämt sig för att backa upp ordentligt. Det gjorde de verkligen också, det var en otrolig ljudkuliss och vi var hårt ansatta.

– Jag kommer ihåg att vi fick stå rätt mycket och nicka undan bollar nere i backlinjen och i perioder var det mycket spel runt vårt eget straffområde. Sedan fick vi ett mål från ingenstans egentligen. Afonso nickade in bollen och det blev dödstyst på hela arenan. Efter ett tag repade dock laget mod, men de fick inte gjort något mål och då började supportrarna så smått vända sig mot sina egna. Vi fick en jättestor chans att göra ett mål till alldeles före slut. Det stannade dock vid 1-0 och vi var extremt stolta och det var en heroisk insats, minns Olof Persson.

Vilket betyg sätter du på ditt eget spel i den matchen?

– Jag kände att det gick ganska bra för mig. Mattias Asper plockade ner ett par bollar i målet, men jag vet inte hur många vi nickade undan framför honom. Det var väldigt många i alla fall. Vi redde faktiskt ut det mesta i försvaret.

Peter Abelsson spelade bredvid Olof Persson som mittback och på ytterbacksplatserna fanns Jon-Inge Höiland och Glenn Holgersson.

Olof Persson jublar efter Afonso Alves segermål

I returen hemma på Malmö Stadion gick det dock rejält snett. Där vann Besiktas med 4-1 och slog ut MFF.

I Efes Pilsen Cup tidigare på säsongen inledde MFF med att köra över Vitesse Arnhem från Nederländerna med 6-0. Sedan väntade Besiktas som ledde med 2-1 ända in på stopptiden. Då räddade en Besiktasback med handen på mållinjen och MFF fick en straff som Niklas Skoog kvitterade till 2-2 på.

Normalt hade oavgjort räckt för att säkra gruppsegern, men turneringen hade en specialregel som sa att ingen match fick sluta oavgjort. Därför blev det straffläggning direkt efter de 90 minuterna plus tillägg. I den räddade Mattias Asper två straffar samtidigt som Louay Chanko, Yksel Osmanovski, Markus Rosenberg och Daniel Andersson gjorde mål på Malmö FF:s fyra första straffar.

– Mackan chippade in sin, minns Olof Persson.

– Det var samtidigt som allt snacket om John Carew och Zlatan, apelsinen och allt det. Carew spelade i Besiktas och de hade massor med stora stjärnor. Vi bodde på samma hotell som de andra lagen. Kremlin Palace hette det, med stora kupoler och riktigt lyxigt. Vi var skitglada över att vara inbjudna. Tidpunkten gjorde att vi fick ta två dagar av vår semester, men det var en bra erfarenhet.

Olof Persson i Kremlin Hotel

Efter finalsegern mot Spartak Moskva fick MFF dessutom en halv miljon kronor och en gigantisk pokal.

– Det var nog den största pokalen jag sett.

– Om man frågat de fysiologiska experterna idag hade nog ingen tyckt att det var en bra idé att åka så tidigt i januari och spela tre matcher. Men jag kommer ihåg att Hasse Borg sa att vi inte kunde säga nej. Vi hade ju kommit på kartan igen efter SM-guldet 2004 och börjat få inbjudningar och Hasse ville att vi skulle utnyttja det. Och det var en bra erfarenhet och en kul seger.

I finalen mot Spartak Moskva vilade MFF Olof Persson och ytterligare ett par spelare för att få in fräscha ben. Istället spelade Glenn Holgersson och Peter Abelsson i mittförsvaret. Hasse Mattisson kvitterade till 1-1 och Niklas Skoog avgjorde på nick i förlängningen efter assist av Markus Rosenberg.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close