Nyheter

Brolin, en mångsysslare efter fotbollskarriären

Bor du i Sverige och är intresserad av fotboll så vet du med största sannolikhet vem Tomas Brolin är. Men även den som inte alls är intresserad av fotboll har nog hört talas om vår kära fotbollslegend. Han var en av de spelare som hjälpte till att ta Sverige till Fotbolls VM år 1994 där det gick riktigt bra och våra svenska hjältar tog brons. Detta är en av flera anledningar till varför Brolin fortfarande idag anses vara en av Sveriges allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Även om han inte har synts till på fotbollsplanen på länge så är det många som fortsatt följa hans liv som pokerspelare, affärsman och medverkan i olika tv program.

Brolins fotbollskarriär

Tomas föddes åt 1969 i Hudiksvall som ligger nio mil utanför Sundsvall. När han var 6 år gammal så började han spela fotboll i Näsvikens IK, och när han blev 14 så började han spela i A laget. Brolin har alltid varit mycket intresserad av sport och har inte bara haft fotbollen som intresse. När han var yngre höll han på med både ishockey, längdskidor och bordtennis. Men när det inte längre gick att kombinera alla sporter så var fotbollen det självklara valet.

När Tomas fyllde 16 år så begav han sig till Sundsvall för att studera på fotbollsgymnasiet. Även om han under några av säsongerna led av några små skador som påverkade hans spelande så tog han sig igenom detta och blev år 1990 värvad av IFK Norrköping som då var fjolårets svenska mästare i fotboll. Redan under sin första match så visade Brolin vart skåpet skulle stå då han lyckades göra hela 3 mål. Det blev med andra ord en riktig succestart för Tomas.

Självklart gjorde detta att många andra klubbar blev intresserade av den nya fotbollsstjärnan och Brolin valde att börja spela för Parma AC i Italienska A ligan. Tillsammans med de andra fotbollsspelarna så lyckades Brolin ta klubben till en 5e plats och för första gången blev Parma AC kvalificerade för Europa. Framgångssagan fortsatta och Tomas tog hela tiden små steg som ledde till toppen av sin karriär år 1994.

Men precis som med alla framgångssagor så varar det tyvärr inte alltså för evigt. Under en match så skadade sig Brolin så pass mycket att han aldrig skulle komma tillbaka till den nivå som han var på då. Och efter flera år av misslyckanden av olika slag med sin nya klubb Leeds United så gjorde 28-årige Brolin det officiellt att han skulle sluta med fotbollen.

Efter fotbollskarriären

Även om Brolin valde att lägga ner sin fotbollskarriär helt så försvann han inte helt ifrån rampljuset. Tillsammans med Dr Alban, Mattias Frisk och Björn Borg så bildade han musikgruppen Friends in Need. Förutom detta så sysslade han mycket med fastigheter samt hade ett förhållande med före detta fröken Sverige pristagaren Annika Duckmark.

Runt samma tid så hittade Brollan även ett helt nytt intresse som inte alls liknar fotboll, nämligen poker. När pokerspelandet var som störst i Sverige så fan Tomas spänningen och tävlingsandan igen via kortspelet. Det visade sig sedan att Brolin inte bara hade skills inom fotbollsvärlden utan även inom spelvärlden då han år 1999 kom på plats 23 i European Poker Turneringen i Prag. Sedan 2006 har han även varit aktiv inom World Series of Poker och är en av många kända ansikten som regelbundet deltar i stora turneringar. Han ser dock inte sig själv som en professionell spelare utan spelar mest för skoj skull

Utöver detta har man kunnat se Tomas i diverse tv program som bland annat Mästarnas Mästare och han har även varit restaurangägare. En man med många (fot)bollar i luften.

Något som många kanske undrar över är om Tomas valde att fortsätta spela fotboll som en hobby? Svaret på denna fråga är nej. Efter att ha lagt ner sin karriär inom fotbollen så valde Brolin att inte längre spela något alls. Istället som han istället valde att roa sig med inom sportvärlden var tennis och golf. En annan fråga som har ställts många gånger sedan han la av med fotbollen är om han någon gång kommer återvända till fotbollsplanen och börja spela igen? Även här är svaret nej. Han har tröttnat på fotbollen och känner inte att han längtar tillbaka till fotbollsplanen. Vi som är trogna fans till Brolin får helt enkelt gå från att heja på honom vid fotbollsplan till att heja på han vid pokerbordet.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close