FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Nitlott för MFF – lägg hybridgräset redan under vintern

Chelsea FC ska naturligtvis vara snudd på omöjligt för MFF.

Själv satt jag och hoppades på Benfica. Men egentligen är det där att sitta och hoppas och spekulera i en lottning med 15 möjliga utfall – Genk kunde det inte bli – rätt meningslöst. Det var 7,5 procents chans att få vilket som helst av lagen.

Det blev Chelsea.

Rätt naturligt eftersom MFF av tradition alltid får en svår lottning. Just där känns det som om chansen inte är 7,5 utan snarare 75, eller 100, procent.

Många av lagen åtskilliga satt och hoppades på är dessutom inte alls den gyllene möjligheten man kan tro. Ett exempel. Red Bull Salzburg har MFF slagit ut två gånger. Men de har aldrig varit bättre än nu och chansen att slå ut dem igen hade varit rätt liten.

Alla 15 hade varit svåra.

Det här var supersvårt. Deal with it.

MFF har dessutom gjort det omöjliga förr. 1989 är mitt favoritexempel. Ingen – absolut ingen – expert trodde på förhand att MFF skulle ha den minsta lilla chans att slå ut Inter då. Inter hade året innan defilerat hem serie A och säkrat mästerskapet fem omgångar före slut. Ett halvår efter var tre av spelarna i laget MFF slog ut med 1-0 hemma och 1-1 borta med i startelvan när Västtyskland vann VM-finalen mot Argentina med 1-0: Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme och Lothar Matthäus.

I Malmö ställde Inter upp med: Walter Zenga, Corrado Verdelli, Ricardo Ferri, Andreas Brehme, Giuseppe Bergomi, Lothar Matthäus, Gianfranco Matteoli, Andreas Mandorlini, Allesandro Bianchi, Jürgen Klinsmann, Aldo Serena. Coach: Giovanni Trapattoni.

Efter det har fotbollen utvecklats enormt och gapet mellan de riktigt stora lagen – som Chelsea – och resten växt till Mount Everest-format. Men det laget Inter hade då skulle ändå inte ha gått att besegra och ännu mindre slå ut.

Oavsett vilken är dock MFF:s chans givetvis liten.

Tyvärr var dessutom en av de absolut viktigaste förutsättningarna bestämd på förhand. Alla de oseedade lagen, inklusive MFF, börjar hemma. Det är en klar nackdel.

Först och främst för att det sportsligt är sämre.

Men även för att planen på Stadion är ett ännu större osäkerhetsmoment så tidigt som den 14 februari.

Därför tycker jag att MFF ska diskutera om det inte är redan nu under vintern man ska lägga det nya hybridgräset på Stadion.

Jag vet att tanken har väckts.

Det går att göra. Det som krävs är en hyfsat lång tidsperiod utan allt för många minusgrader.

En match mot Chelsea FC fyller läktarna och ger inkomster som kan finansiera en ny hybridplan. Att våga ta ett så viktigt och avgörande beslut hade också varit ett bra bevis på att styrelsen är handlingskraftig även utan den så tragiskt avlidne Håkan Jeppsson. Det måste den vara. Årsmötet är först i mars.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close