HandbollHK MalmöYstads IF

Måns Landgrens succérecept – falukorv fem gånger i veckan

Måns Landgren var bäst på plan när Ystads IF besegrade ett småsömnigt HK Malmö inför 1786 personer i Ystad Arena.
Hemligheten?
Talang, hård träning – och korv. Massor med korv.

Anders Persson spelade inte mot Malmö eftersom hans dotter drabbats av kräksjuka – och därmed fick Måns Landgren chansen från start.
Efter tre minuter hade Landgren räddat tre skott, YIF ledde med 3-0 och sedan släppte hemmalagat aldrig greppet. Ystad glänste kanske inte, men det gjorde inte Malmö heller. Den stora skillnaden mellan de båda lagen var just att YIF hade fler målvaktsräddningar.,
Landgren briljerade i 60 minuter, blev matchens lirare och växer verkligen som målvakt.

Du startar mer och mer matcher generellt?
– Att få starta matcher är, tycker jag, en viss boost för självförtroendet. Och får man träff de första 10 minuterna så blir allt mycket enklare. Då blir resten av matchen per automatik bra, åtminstone går man vidare med övertygelsen om att det ska bli så.

Här är en spaning:
Era motståndare söker oftare kantlägen när du står i mål eftersom du på grund av din mindre storlek får svårare att täcka av vinklar?
– Ja… Jo, det stämmer nog. De tar ofta sämre kantlägen. Idag hade Jim Andersson i Malmö bra utdelning i första halvlek, det var först när jag lugnat ner mig lite som jag kunde nya dem till slut.
– När Persson eller Hvenfelt står så tar våra motståndare nog inte lika många kantlägen. De har ju en annan längd.

Idag avgjorde ni tidigt. 3-0 efter tre minuter. Om man kände av energin på planen så var det extremt stor skillnad och matchen var nästan avgjord redan då?
– Ja, jag fick ett par räddningar direkt och sedan tryckte vi enormt i andrafasen och fick utdelning på det. Dahlin och Borgstedt var duktiga, Kim var stabil, Mario var bra och, tja, det stämde på de flesta plan.

För din egen del då? Nu är du inte längre den uppflyttade junioren som det är kul för att det gått bra i ett par matcher. Nu förväntas du leverera i ett annat, längre, perspektiv. Hur har det påverkat din självbild?
– Nu måste man gå in och visa att man förtjänar sin speltid. Det är klart att man inte kan gå in som en underdog utan någonting att förlora – nu måste man verkligen att vara förberedd på ett annat vis. Jag ser mig själv som en handbollsmålvakt på elitnivå på ett helt annat sätt numera. Förr var man på fotbollsplanen ibland, på handbollsplanen ibland och sådär. Nu måste man satsa all in på handbollen.

Förresten – vad har du för favorit på julbordet?
– Prinskorv.
Ah, bra val. Jag har förresten hört att du är korvgalen. Hur mycket falukorv äter du på en vecka?
– Fyra till fem måltider i veckan blir det nog i snitt.
Var kommer dessa tvångstankar ifrån?
– I min uppväxt har det alltid varit mycket korv som mat. Det var lätt att laga hemma.

Vad har du helst till din falukorv?
– Bara mos. Inget annat.
Ingen Johnnys sötstarka senap!?
– Nej. Ingen ketchup heller.
Räksallad?
– Nej.
Gurkmajonäs eller bostongurka?
– Nej säger jag. Ingenting sådant. Bara korv och mos.
Har ni ingen kostrådgivare i klubben som kan ta tag i det här?
– Nej, som tur är.
Har du sett falukorv tillverkas någon gång?
– Jadå. Pappa var slaktare. Jag har stoppat korv själv.
Men då måste du ju veta att falukorv är korvarnas budgetvariant?
– Hos finsmakarna är det säkert så, men för mig spelar det ingen roll.

Falukorv och prinskorv i topp på din lista alltså. Vad kommer på plats tre?
– Vanlig smal korv i bröd.
Nummer fyra?
– En tjock grillad chorizo.
Nummer fem?
– En Ingelstaknakare. Den är fin.
I Höör så har H65:s Mikaela Mässing fått smaksätta sin egen korvvariant kallad “La Bomba-korven” – en chorizo med lite mindre chili men mer vitlök.
– Ja, jag har hört det. Den ska vara god sägs det.
Om du fick smaksätta din egen korv – hur skulle den smaka då?
– Det skulle bli kalkonkött med en hel del vitlök. Storleken spelar inte så stor roll – en tjock i bröd eller smal i mos skulle det bli.

Relaterade artiklar

Close
Close