FotbollHörby FFNyheter

Hörby FF bygger om – och börjar om – i division 4

Hörby FF:s damer har genomgått ett stålbad. Under 2018 tvingades man dra sig ur division 2 efter att spelaravhoppen blivit för många. Nu börjar klubben om i division 4. En ny rekryteringsstrategi, hårt arbete och lojalitet ska se till att bygga en slagstark trupp igen. 

Likt herrarna i Hörby FF:s seniorsektion(som Skånesport tidigare skrivit om och där texten går att ta del av här) har den gångna säsongen varit tuff – och slutat med degradering. Damerna uteslöts ur division 2, mitt under rådande seriespel, då för många spelare fallit bort från A-truppen. Degraderingen till division 4 blir ett stort sportsligt tapp – men samtidigt ett sätt att börja om, och bygga om en tidigare ihålig spelartrupp.

För att få svar på mina frågor tar jag kontakt med A-lagets lagledare, Helena Lindén.

Kan du beskriva anledningen bakom ert avhopp från division 2?

– Ja, du… Nu har vi ju precis startat upp igen. Vi spelade ju i division 2 innan men tvingades dra oss ur på grund av spelaravhopp och liknande. Det var i somras som vi drog oss ur. Vi var knappt något folk, få på träningarna. Men så tänkte jag att ”nä, Hörby FF har haft ett damlag sedan 1983, och så ska det förbli”. Så i höstas tog vi upp ett gäng spelare från u-laget till A, där det fanns några spelare kvar. Så under hösten har vi kört igång träningen igen med en trupp på 22 spelare, säger A-laets lagledare Helena Lindén.

Helena berättar även att lagets fina prestationer i division 2 var en bakomvarande anledning till spelaravhoppen. Vissa sökte sig vidare ihop om att nå högre höjder med sin fotboll, medan andra ville trappa ner på andra håll. Graviditeter, jobb och andra sociala dilemman hörde också till anledningar bakom förtunnandet av Hörby FF:s damtrupp.

Hörby FF under ett träningspass i höstas. Foto: Hörby FF

Så er spelarrekryering har främst skett från de egna leden?

– Ja, så är det. men vi har även fått in en del nya utifrån. Eller nya och nya.. detta är spelare som tillhört Hörby FF för ett par år sedan, som sökt sig bort eller skadat sig, men som nu återvänt. Sen har vi fått ett par spelare som är helt nya. En är nyinflyttad till kommunen bland annat. Men jag vill ändå framhålla att vi haft kontakt med stort antal spelare i vår rekryteringsprocess.

Helena fortsätter:

– Vi ska försöka jobba mycket med lagsammanhållning. Bowlingkvällar, gemensam matlagning och kvällar där vi umgås. Jag tror det är är jätteviktigt att vi får till några aktiviteter där vi träffas och spelarna lär känna varandra ännu bättre. Det kommer hjälpa oss på plan.

Det är en speciell situation, helt klart. vågar ni ha några förhoppningar på kommande säsong? 

– Eh, jag tror att vårt första ”mål” är att få till en bra sammanhållning i gruppen. Det är en stor åldersskillnad, där 15-åringar blandas med sånna som är 30. Det är en utmaning att få alla att trivas ihop, men det ska nog gå. Sen sportsligt så ska vi väl kunna hålla oss i mitten av tabellen, tycker jag. Vi har väl inga planer på att vi ska vinna serien. Men först och främst måste vi spela ihopa oss som lag och som grupp. Många är är nya på denna nivån och behöver komma in i det. Men generellt känns det bra.

Under mitt small med Helena slås jag av hur engagerade människor runt klubben verkar vara. Hon, inte minst. Huvudtränare Roger Fält har inte haft en smärtfri sejour i klubben. Kort efter sitt tillträdde hamnade frågan om damlagets fortsatta existens på hans bord. Men inte heller han har vikt sig för de tuffa förutsättningarna.  Att Hörby FF:s damlag går in i en försäsong inför fotbollsåret 2019 är tack vare hårt arbetande, lojala människor inom föreningen.

Om du blickar framåt, vad ser du då framför dig med Hörby FF?

– Det känns bra, tycker jag. Jag har en bra känsla. Det känns som vi står inför en nystart, där hela känslan runt damerna fått nytt liv. Med unga spelare upp i A-laget, med nya spelare in och någon slags nystart… Nej, jag tycker det känns bra. Det är positivt runt Hörby FF:s damer, avslutar Helena Blandberg, lagledare i Hörby FF:s damlag.

 

Joel Ask

Foto: Hörby FF

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close