FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Rätt av Malmö FF att låna ut – men till rätt klubb?

Beskedet att MFF lånar ut Pavle Vagic och Felix Konstandeliasz var väntat.

Precis som att den nya adressen blev Mjällby AIF. Det kunde ju FotbollDirekt berätta redan igår.

Ska talangerna utvecklas och ha en chans att konkurrera om en plats i MFF måste de få speltid och då är utlåningar en både nödvändig och bra idé.

Men ingen garanti. Generellt sett har MFF haft en mycket dålig utdelning på utlånade spelare.

Till viss del beroende på att det steg för steg blivit allt svårare att ta en plats i MFF:s A-lag. De fyra-fem senaste säsongerna är det i en trupp byggd för SM-guld och gruppspel i Europa talangerna ska hävda sig.

MFF har också varit lite dåliga, eller snarare fega, i besluten.

Tror man på spelarna? Låna ut.

Tror man inte på spelarna? Sälj! Låna inte ut för att ha hängslen och livrem – det kan kanske bli något ändå? – eller för att man inte riktigt vet var man ska göra av spelarna.

Länge styrdes utlåningarna dessutom lite för mycket av slumpen. Principerna borde vara ju starkare klubb desto bättre eller ju mer lik MFF i spelstil desto bättre. Gärna både och, men minst en.

MFF är – numera – högst medvetet om detta.

Så då blir givetvis frågan om Mjällby AIF är rätt klubb?

Det finns saker som talar mot. Mjällby är nykomling i Superettan. Pavle Vagic spelade på den nivån redan i höstas, i Jönköpings Södra som klarade kontraktet med tre poängs marginal. Han gjorde det bra, inte minst när han fick chansen som central mittfältare, och fick gott om speltid. En höst på den nivån räckte inte. Gör ett år till det? Felix Konstandeliasz har bara det här året på sig. Hans kontrakt går ut efter 2019 (Vagic har till och med 2021).

För talar framförallt Mjällbytränaren Milos Milojevics inställning. När han tog över huvudtränarskapet i somras sa han så här till Ettanfotboll: “Vi ska dominera matcherna och spela med hög intensitet”. Det gjorde Mjällby hela säsongen i division 1 2018. Men det är en sak att ha ambitionen att göra det en serie högre upp och en annan att stå fast när poängen börjar utebli. Att ha ambitionen att spela på ett visst sätt räcker heller inte. Det gäller att klara av att göra det också, mot bättre motstånd. Ska MFF, Vagic och Konstandeliasz få full utväxling måste Mjällby leva upp till förväntningarna.

Frågan är om inte MFF borde börja titta mer på klubbar på andra sidan sundet när man ska låna ut?

Fler utlåningar kommer att följa.

Marko Johansson har kapaciteten att lånas ut till och slå sig in i en klubb på allsvensk nivå eller med allsvenska ambitioner. Eller i Danmark. Jag tror inte att han är kvar i MFF när serien startar.

18-årige målvaktstalangen Jakob Tånnander kommer att lånas ut. Lunds BK vill ha kvar honom. Återstår för klubbarna att komma överens, eller för MFF att hitta en annan adress.

Räkna också med att någon eller några i talangkvartetten Hugo Andersson, Laorent Shabani, Samuel Adrian och Mathias Nilsson kommer att bli lånespelare. Tim Prica tror jag blir kvar i A-truppen nu när han ska göra sitt första år som lärling, åtminstone om MFF följer principen att premiäråret är det extra viktigt att på plats få ta del av nivåhöjningen som kontinuerlig träning med seniorträning ger.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close