Nyheter

Udda sporter

Sport spelar en viktig roll i våra liv. Från de tidiga barndomsåren där vi tar sport på stort allvar till de senare åren i livet där vi betraktar sporten som en hobby, en fitnessritual och ibland till och med ett yrke. Sport engagerar människor över hela världen. Vi ser upp till sporthjältar, vi identifierar oss med lokala och internationella lag och vi har en emotionell koppling till våra favoritsporter.  Vi engagerar oss i sportföreningar och följer idrottsstjärnor på sociala medier. Sporten är en av våra största folkrörelser. Det är därför inte konstigt att sport utvecklas och formas och därmed resulterar i nya udda och ovanliga sporter. Fotboll, tennis, basket och golf känner vi alla till men har du hört talas om Quidditch, undervattenshockey eller Sepak takraw?

Vad klassas som en sport?

Definitionen av “sport” är ett samlingsbegrepp för olika aktiviteter med eller utan tävlingsmoment som kan utföras både individuellt och i lag. Det är alltså ett väldigt brett begrepp som kan användas för alla former av nöjen, så länge det finns regler att följa och ett mål med utförandet. Man behöver kunna kora en vinnare med andra ord. Ju flest poäng eller mål ett lag gör resulterar i en vinst. Men sport kan som redan nämnt även utövas individuellt vilket innebär att begreppet utvidgas en aning. Dart, schack och biljard kan klassificeras som sporter, aktiviteter som ofta utövas individuellt, och inte alltför sällan digitalt. Hur fysisk måste sporten vara? Den tekniska utvecklingen har resulterat i ett utökat engagemang i aktiviteter och spel som befinner sig i limbo vad gäller sportklassificering. Hos den svenskägda spelkoncernen MRG Group som ligger bakom varumärken som Vinnarum.com har man sett ett ökat intresse för dessa aktiviteter och har därför, genom nära samarbeten med spelutvecklare, anpassat sitt produktutbud för att bättre kunna möta deras kunders efterfrågan. Spel som kräver logik, kunskap, erfarenhet, strategi och taktik har nu en given plats i utbudet. Sport är ett dynamiskt begrepp som börjar lösas upp i kanterna vilket innebär att det ständigt utvecklas nya varianter och versioner. Nedan tar vi en titt på tre udda sporter.

Quidditch

Quidditch känner nog många till från Harry Potter-böckerna och trots att sporten utspelas i en fiktiv saga så är det en riktig sport. Ett par entusiaster ligger bakom versionen som idag spelas på ett hockey-fält. I Quidditch möts två lag med sju spelare i vardera och det lag som har flest poäng i slutet av matchen vinner. Spelarna är utrustade, i sann Harry Potter-anda, med sopkvastar och totalt finns det fyra bollar. Kring varje boll finns fyra positioner, planen är ovalformad och har tre cirkelformade mål av olika höjd på vardera sidan. Quidditch är en actionfylld sport med hängivna fans. Sporten utfärdades först på amerikanska skolor och har sedan spridit sig över hela USA och resten av världen och idag anordnas det till och med SM i Quidditch varje år. Supportrar refererar till spelet som “muggle quidditch” eftersom “muggles” är vad Harry Potter-karaktärerna kallar för icke-magiskt folk.

Undervattenshockey

Undervattenshockey har sitt ursprung på 1950-talet när den brittiska marinkåren hade som syfte att förbättra deras dykares förmåga att röra sig och arbeta effektivt under vatten. Sporten spelas i en pool som är 25m x 15m stor och 2-3 m djup. Spelet har ett upplägg på två halvlekar som pågår 15 min vardera samt en halvtid som pågår i tre minuter. Varje lag är tillåtet en time out på totalt 60 sekunder per halvlek. Varje lag består av 12 spelare varav 10 spelar under match. Spelarna är utrustade med stora fenor, dykmask, snorkel och en tjock latexhandske för att skydda handen från poolbotten och pucken. Slagträet är gjort av trä och är ca 25 cm långt och pucken väger cirka 1,5 kg. Vid varje sida av spelplanen står en målkorg där pucken måste in för att laget ska få poäng. Vinner gör det lag som har flest poäng vid matchens slut.

Sepak takraw

Sepak takraw eller sparkvolleyboll som det också kallas, är en sport som kommer från Sydostasien. Sepak takraw skiljer sig från den liknande idrotten fotvolley i den bemärkelsen att spelarna använder en rottingboll och de tillåts endast använda sina fötter, sina knän, sitt bröst och huvud för att röra bollen. I Indonesien och Singapore kallas det sepak takraw. I Malaysia kallas det som sepak raga. I Thailand kallas det bara som takraw. I Laos är det kataw. Spelet utspelar sig på två planhalvor som skiljs åt av ett upphöjt nät i mitten. Varje lag består av tre spelare och matchen pågår till ett lag fått 21 poäng. Sepak takraw är extremt populärt i de östra delarna i Asien och för fansen finns det hopp om att sporten få en plats under de olympiska spelen och vem vet, kanske dyker den upp som en gren under OS i Paris 2024?

Relaterade artiklar

Back to top button
Close