FotbollMalmö FFNyheter

Ny hybridplan ska vara klar till MFF:s match mot Chelsea

På fredag börjar MFF fräsa bort den gamla gräsplanen inne på Stadion. Vecka 5 och 6 läggs sedan en ny hybridgräsplan som ska vara klar lagom till hemmamatchen i Europa League mot Chelsea den 14 februari.

Planen köps från Danmark och rullas ut. Innan det görs ska den gamla bort och man kommer även att lägga om och förbättra bevattningssystemet. Kostnaden blir cirka fem miljoner kronor.

– Inte under fyra och inte över fem, säger MFF:s VD Niclas Carlnén och berättar att det finns ett konkret exempel på rätt nära håll man sneglat på

– Samma typ av matta lades ut på Stadion i St Petersburg och det var där man nyligen spelade VM, berättar MFF:s VD Niclas Carlnén.

Tack vare erfarenheterna från hybridgrästräningsplanen – som är sådd – vet Malmö FF och samarbetspartnern Fritidsförvaltningen numera också mer om hur hybridgräset ska skötas för att bli mjukt och bra. Under hösten har man till exempel luftat planen mycket hårdare med grövre redskap. Det har gett positiva resultat.

– Bortfräsningen, eller avskalningen av den gamla mattan påbörjas nästa vecka. Det finns en väldigt tydlig plan fram till och med vecka 5 och 6 när installationen sker. Chelsea möter vi i vecka 7 och då ska allt vara klart. Bevattningen blir ny med fler spridare och uppgraderingen av den sker efter vi tagit bort den gamla mattan.

Det gamla gräset kommer för övrigt alla MFF-supportrar att kunna ta del av. Klockan 12.00 på fredag håller evenemangsansvarige Patrik “Lakan” Jandelin i utdelningen av cirka 100 kvadratmeter gammalt Stadion-gräs. Rullebörarna är beredda.

Kommer det mycket snö under byggjobbet finns det en plan för hur man ska hantera det problemet.

– Då får vi ta ut den tjocka plantäckningen och så får vi då skotta efterhand som vi installerar. Utrullningen sker i olika delar, fem tror jag, och man kan lägga plasten över det som är det nya.

Troligen kommer man sedan att låta planen vila till dess att det är dags för den obligatoriska dagen före matchträningen.

Matchen mot Chelsea FC spelas den 14 februari. Tre dagar senare spelar MFF hemmamatch i Svenska Cupen mot Degerfors IF. Att spela den matchen – eller cupmatchen mot Falkenbergs FF den 2 mars – på den nya hybridplanen är inte aktuellt.

Där jobbar MFF fortfarande med lösningen att placera matcherna på Klostergården i Lund.

– Finns ingen anledning att ändra oss där, säger Niclas Carlnén.

– Jag pratade nyligen med Lunds kommun och Lunds BK. Utan att vi formellt har ansökt har de redan bokat in de dagarna ifall vi behöver använda dem, berättar Patrik Jandelin.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close