MotorNyheter

Rallyduo inför WRC “Vi är motiverade och vet att vi kan göra bra resultat”

Rallyveteranerna Tom Kristensson och Henrik Appelskog kommer att starta säsongen med att delta i Junior WRC 2019. Förra året kom de tvåa i Junior EM och i år ställer de upp i junior VM.

– Det avgörande för att sikta mot J-VM var att det egentligen inte fanns så många alternativ. Tom är för gammal för att göra ännu en säsong i ERC där åldersgränsen är 27.
I J-VM så är gränsen 29. Andra alternativet hade varit att satsa på en fyrhjulsdriven bil i ERC eller kanske SM, men det är inte rätt steg att gå i dagsläget.

Berätta om kommande Rally Sweden i Värmland.
– Rally Sweden är en av årets riktiga höjdpunkter för alla rallynördar! En tävling som jag tror att de flesta rallykillar vill åka någon gång. Att få tävla på ”hemmaplan” med all den publik och på klassiska vägar är häftigt! För Henriks del blir årets tävling det femte Rally Sweden.

Hur många deltar i tävlingen?
– Hur många som startar i vår klass vet vi inte än, då anmälan går ut på tisdag, men gissningsvis runt 15 bilar.

Vem skall ni se upp med?
– Konkurrensen är svår att uttala sig om eftersom vi inte tävlat mot så många av dem tidigare.
Vår förra teamkompis i Opel-teamet, Martins Sesks från Lettland, vet vi dock att han är ruskigt snabb. Likaså fjolårets tvåa i J-VM, Dennis Rådström och Johan Johansson, är snabba. Blir spännande när rallyt väl drar igång!

Tävlingen äger rum i Värmland under 14-17 februari. Hur väl känner ni till skogarna i Värmland?
– Svårigheten med ett vinterrally är att vägarna kan skilja sig extremt mycket från år till år beroende på snömängd, isbotten på vägarna mm.  Det kan till och med skilja från dag till dag om det kommer snö under natten. Eftersom Henrik har åkt tävlingen några gånger innan så känner han till en del av vägarna.

Vilken bil skall ni köra med? Vad tror ni själv om era chanser till vinst?
– I J-VM kör alla identiska Ford Fiesta som byggs och sköts av samma team som driver Fords VM-team. Alla har samma däck, samma bränsle etc.
Det som är kul med det är att ingen kan köpa sig en fördel, utan alla har samma förutsättningar!
Till i år är det dessutom en helt ny modell av Fiestan, vilket är en fördel för oss eftersom egentligen ingen av konkurrenterna har kört en sådan bil innan.

Tom Kristensson är ett välkänt namn inom Rallykretsen och har alltid haft intresse för bilar. Under hans uppväxt fanns intresset med rally i familjen. Från sommarlovet i åk 6 och framåt så jobbade Tom hårt på alla loven och hade som tidigt mål att köpa sig en rallybil. År 2010 infriade han det med att köpa en billig Volvo.

2015 startade Tom ett eget företag och idag är Tom ett välkänt varumärke. Han har en hel del människor omkring sig som hjälper honom med verksamheten. Tom är extremt fokuserad på sin rallyuppgift och tar allt på största allvar. Men han passar på att njuta av sina framgångar också.
– Rallyn får mig att uppleva nya saker, att både få se grejer och knyta nya kontakter. Nya mål sätter han upp efter vad han lyckas med.

Nackdelar finns det inte enligt Tom. Om något ändå skulle gå fel så vänder Tom det till något positivt. Som att ha fått en erfarenhet mer och växer sig starkare som människa och förare. Hans självförtroende är i på topp. Tom satsar stenhårt och sliter varje dag med att få allt att gå runt. Tom fyller 28 år i år.

Att hålla på med rally är en dyr kostnad men det här med budgeten jobbar Tom målmedvetet för att ekonomin skall gå ihop. Tom är målmedveten och brinner för att promota människor. Han startar upp olika inspirerande event som drar in mycket folk och på så sätt också knyter till sig nya företagssamarbeten.

Inför Junior WRC 2019 är Toms målsättning att komma inom topp 5 i alla tävlingar och Henrik är nöjd med topp 3. Rallyt är också tv sänt, både i Sverige och internationellt.

-Vi är motiverade och vet att vi kan göra bra resultat.
Tom har inte kört en framhjulsdriven bil på vinterunderlag tidigare, så det blir lite annorlunda. Däremot ska vi köra Bergslagsrallyt om två veckor med en Opel Adam för att få lite test inför VM-premiären.

Henrik Appelskog berättar att  all hans lek när han var liten handlade om rally. Hans pappa körde rally och brodern var kartläsare.
– Min första tävling som kartläsare åkte jag precis när jag fyllde 13, vilket är åldersgränsen för att få börja.
Åkte så mycket jag kunde med dem som ville ha mig med.
Däremot började jag inte läsa noter förrän jag var drygt 20 år. Min första SM-tävling åkte jag år 2000 har jag för mig. Min första hela SM-säsong var 2003. Efter den säsongen åkte jag lite sporadiskt under några år, innan jag började åka med Johan Holmberg i SM 2010. Åkte med honom fram till 2015 när jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår under 2016. Under de åren tog vi två SM-guld och två silver i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. Hade inte tänkt kliva på någon ny satsning egentligen, men så på sommaren 2016 så hörde Tom av sig och undrade om jag var intresserad. Hade hört och läst om honom, och när jag pratade med honom och hörde hans driv, motivation och passion så vaknade intresset igen!

Hur ser resten av året ut för er del?

– Resten av året är huvudfokus såklart J-VM. Sen beror det på tid och möjligheter om vi hinner köra något mer på hemmaplan.

Tävlingen äger rum i Värmland under 14-17 februari.

 

Tom Kristensson Motorsport

Relaterade artiklar

Back to top button
Close