FotbollNyheter

Damfotbollens seriesystem kan förändras – kval för seriesegrare i div ett anses “förlegat”

Att på damsidan vinna division ett utan att vara säker på avancemang. Det är förlegat, menar Elitettan-klubben BP.
Som föreslår ett upplägg likt herrfotbollen.

Brommapojkarnas styrelse har beslutat att motionera om att ge i uppdrag till Stockholms Fotbollsförbund att ta ledarskapet i frågan om ett jämlikt seriesystem för damer och herrar.
Kärnfrågan: ett nytt seriesystem på damsidan.

I ett pressmeddelande förklarar BP, vars damer spelar i elitettan 2019, följande:

“Bakgrunden är att på herrsidan går alla seriesegrare upp en division vid serieseger oavsett nivå, vilket i dagsläget inte gäller på damsidan. På damsidan finns det sex Division 1-serier med sex seriesegrare. Dessa lag möts i ett kval för uppflyttning till Elitettan.
Konsekvensen är att tre lag åker ur Elitettan och de tre lag som vinner kvalet i Division Ett går upp i Elitettan. De lag som förlorar kvalet blir således kvar i Division Ett. BP anser att det är ett förlegat system och måste rättas till för att uppnå en jämställd och jämlik fotbollsmiljö i Sverige.

Att vinna serien bör per automatik innebära uppflyttning i seriesystemet. Lösningen är att Svenska Fotbollsförbundet förändrar seriesystemet på damsidan på samma sätt som genomfördes för herrarna i början av 2000-talet.
Vi i IF Brommapojkarna anser att detta är en prioriterad fråga och att förändringen därför bör ske skyndsamt. Under pågående utvecklingsarbete förväntar vi oss att alla berörda föreningar (i Elitettan och Division Ett) hålls informerade samt erbjuds möjlighet att bidra i detta viktiga förändringsarbete.

IF Brommapojkarnas styrelse föreslår årsmötet att styrelsen för Stockholms Fotbollsförbund omgående upprättar en dialog med Svenska Fotbollsförbundet i syfte att förändra svensk damfotbolls seriesystem. Målet är en jämställd och jämlik behandling av Sveriges dam- och herrfotboll.”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close