Fotboll

Rekordhögt deltagande i Nils Holgersson Cup

I helgen drar årets upplaga av Nils Holgersson Cup igång, dit 64 herrlag och 40 damlag anmält sitt deltagande. Turneringen pågår mellan den 18:e januari och den 3:e februari. 

Rydsgårds AIF, Skurups AIF, Skivarps GIF och Janstorps AIF är i sedvanlig ordning arrangörer för det som är Nils Holgersson Cup. Den populära turneringen firar sitt 15:e år med ett rekordstort antal deltagande lag. 64 herrlag och 40 damlag har anmält sitt intresse för två veckor av fotboll i Nils Holgersson-hallen i Skurup.

En av cupens arrangörer, tävlingsledaren Simon Kristensson, ställde upp för att besvara Skånesports frågor gällande den växande turneringen.

– Ja, Nils Holgersson Cup gör ju sitt 15:e år. Först när vi startade, 2005, så var vi endast 28 lag, bara herrar. Senare utökade vi med att även ha damlag, och därefter har det bara växt. I år har vi ett rekordstort antal anmälningar med 64 lag på herrsidan och 40 på damsidan. Man bör väl se det som Skånes största inomhusturnering för seniorer, vad jag vet. Det är jättekul, säger Simon Kristensson.

Vilka aspekter är det som lockar lag till cupen, tror du?

– Jag hoppas ju att de uppskattar organisationen, att det är en seriös och transparent turnering. Att vi är tydliga och levererar kvalité. Sedan ligger den nog bra i tiden, då lagen har försäsong och så vidare. Samt att spelformen vi använder under turneringen är lik den som spelas utomhus. Med konstgräset, elvamannamål och samma regler(utom offside).

Simon Kristensson berättar att intresset för att anmäla sig har varit så pass stort så att man tvingats säga nej till ett par lag. Han förklarar att man nått taket med nuvarande antal deltagande lag. Det finns föreningar som anmält två lag till Nils Holgersson Cup, och senare uteslutits på grund av att en helt ny förening(med bara ett lag) anmält sig.

– Det är den lösningen vi valt. Att vi hellre ser att det finns så många deltagande föreningar som möjligt, hellre än att en och samma förening anmäler flera lag. Om till exempel Kvarnby IK anmäler två lag, så kan de riskera att tappa sin plats om exempelvis Husie IF, trots att de är ute ett par veckor senare, anmäler sitt första. Detta har vi meddelat de drabbade klubbarna, som såklart blev besvikna – men det är så vi valt att gå till väga i år.

Hur stor är den ideella kraft som krävs för att bedriva en sån här typ av turnering?

– Eh, väldigt stor. Asså, vi har ju under turneringen över 200 funktionärspass som ska tillsättas, så det är ju jättemycket. Då har jag inte räknat in domare. Sen ska man inte förringa allt arbete som sker innan. Nä, det är ett enormt arbete som krävs, och vi är oerhört tacksamma för alla som ställer upp och hjälper till.

Det finns prissummor i potten för de tävlande lagen. Hur kommer det sig att prissummorna skiljer sig åt mellan herr och dam?

– Ja, det är en fråga jag fått svara på många gånger. Det har ju att göra med det att vi anpassar prispengarna efter antalet deltagande lag. Men i år så går inte den kalkylen ihop. Vi trodde inte att vi skulle få ihop så många damlag som vi fått. Vi trodde att antalet herrlag skulle vara dubbelt så många och därmed prissumman dubbelt så stor. Men vi har försökt lösa det på bästa sätt.

Vad ser du fram emot med helgens uppstart?

– Nä, men det ska bara bli jättekul att sätta igång. Det är roligt att vi dragit så många lag. I en tid där många turneringar och cuper har svårt att attrahera, så fortsätter vi att expandera, vilket är fantastiskt kul för oss. Det gäller att vi fortsätter rida på vågen och utvecklas, så att vi som arrangör ständigt blir bättre, avslutar Simon Kristensson, tävlingsansvarig för Nils Holgersson Cup.

Nils Holgersson-hallen är spelplats för cupen med samma namn. Foto: Privat

Speldagar för Nils Holgersson cup 2019:

Herrar

Fredagen 18 januari (Grupp 1-2)

Lördag 19 januari (Grupp 3-6)

Söndag 20 januari (Grupp 7-10)

Fredag 25 januari (Grupp 11-12)

Lördag 26 januari (Grupp 13-16)

Söndag 27 januari (Slutspel)

Damer

Torsdag 31 januari (grupp 1-2)

Fredag 1 februari (grupp 3-4)

Lördag 2 februari (grupp 5-9)

Söndag 3 februari (Slutspel)

Spelplats: Nils Holgersson-hallen, Skurup

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close