FotbollVittsjö GIK

Truppen är spikad – nu siktar Vittsjö på övre halvan

Vittsjö GIK är färdiga med lagbygget rekordtidigt. Med en samspelad och bredare trupp hoppas klubben nu lyfta i Damallsvenskan.
– Vi vill i alla fall vara topp sex, säger sportchefen Erika Nilsson.

En imponerande avslutning av säsongen gjorde att Vittsjö GIK i höstas säkrade det allsvenska kontraktet. I år gör den lilla klubben från norra Skåne därmed sin åttonde raka säsong i Damallsvenskan. Till skillnad från de senaste åren har Vittsjö i år agerat snabbt på övergångsmarknaden – och halvvägs in i januari ser truppbygget färdigt
ut.
– Jag tycker vi har en bra trupp. En bred och stark trupp där spelarna kan spela på många positioner, vilket gör att vi inte är så sårbara vid eventuella – förhoppningsvis inga – skador, säger sportchefen Erika Nilsson när Skånesport når henne.
När Leandra Smeda blev klar gick ni ut med att det var sista värvningen. Är truppen spikad nu?
– Det är sista nyförvärvet i alla fall. Sen kan det hända att det blir nån mer, men det är i så fall en gammal spelare. Det vet man inte. Men det var sista nyförvärvet – om vi inte får några skador och lite beroende på hur truppen ser ut – men vi har tänkt vara 18-19 stycken, så vi är i det närmaste klara i alla fall.
Så ni stänger inte dörren för att det kan komma in någon mer?
– Nej, det gör vi inte.

Det enda frågetecknet inför den kommande säsongen – den tidigare spelare som kan tänkas förstärka Vittsjö innan säsongsstarten – är nya zeeländskan Hannah Wilkinson. Anfallarens framtid i klubben hänger på hur hennes rehab går.
I övrigt är Vittsjö GIK, som det ser ut just nu, färdiga med 2019 års trupp. Att ha truppen satt redan i mitten av januari är rekordtidigt för Vittsjö – då de inte varit klara så här tidigt på året de senaste säsongerna.
– Nej, i alla fall inte sen jag började så har vi inte gjort det. Det känns skönt att ha det färdigt. Vi får tid på oss att spela ihop oss och känna att vi hittar rätt spelsätt. Thomas och Stefan får också chansen att spela spelare på olika platser, se var spelarna passar bäst och så vidare. Det känns jättebra.
Vad betyder det att, i princip, ha truppen spikad redan nu?
– Det betyder att vi kan ha kontinuitet i saker och ting. Vi får som sagt en möjlighet att köra in spelare på olika positioner. Vi kan se om Leandra Smeda passar bäst som back eller mittfältare – eller om hon rentav ska vara på en annan plats exempelvis. Vi har första träningsmatchen borta mot FC Rosengård den 3 februari och då får vi chansen att använda olika konstellationer, startelvor och uppställningar.
Vad är de stora skillnaderna årets trupp kontra 2018 års?
– Bredare skulle jag säga. Där är fler spelare som kan spela på fler platser. Det är som sagt det vi sökt när vi tittade efter spelare nu i vinter – att man har kollat på hur breda de är i sin kompetens egentligen. Det blir ofta en enklare uppställning, om man säger så. Även avbytarna får en större chans att bytas in när de kan spela på flera platser. Så det är positivt även för spelarna i sig.

Det är inte bara på spelarsidan som förändringar har skett i Vittsjö under vintern. Matt Ross, ena halvan av fjolårets tränarduo, har tagit över ett flicklandslag i Kina. Som ersättare har klubben plockat in Stefan Ekstrand från Asaraums IF, och han kommer den kommande säsongen träna Vittsjö tillsammans med Thomas
Mårtensson.
Förutom att Vittsjö ser en fördel i att ha två svensktalande tränare i den inhemskt dominerande spelatruppen ges spelarna nu en bättre chans att utvecklas i föreningen.
– Stefan har många års erfarenhet från fotbollen både på herr- och damsidan. Han kommer jobba med utvecklingsbiten, så att tjejerna verkligen känner att de får chansen att utvecklas. Han har jobbat jättemycket med både akademier och i landslaget. Som assisterande får han chansen att peta i utvecklingsbitar och snitsa till det sista – vilket vi tror blir jättebra. Han kan också videoanalyser och så vidare, förklarar Erika Nilsson och fortsätter med att berömma hans kollega.
– Thomas har fantastiskt ledarskap, är en jättebra person och kan fotboll. Han har även mycket erfarenhet från damfotboll och är trygg med spelarna. Vi tror att det blir en jättebra kombination med de två.

Träningsmatcherna har inte startat än men om du ändå ska försöka sia: Hur bra är egentligen Vittsjö 2019?
– Målsättningen kommer de sitta och diskutera tillsammans med tjejerna. Men jag vågar i alla fall sticka ut hakan och säga att topp sex vill vi i alla fall vara. Kanske rentav ännu bättre. Men vi vill absolut slå vår bästa placering som är sexa med 30 poäng, sen får vi se hur långt det räcker i årets damallsvenska.
– Jag känner tillförsikt och ser ödmjukt på framtiden. Ser verkligen framemot säsongen, där vi blir ett lag att räkna med i OBOS Damallsvenskan 2019.

Fakta: Vittsjö GIK
Tränare: Stefan Ekstrand (ny) och Thomas Mårtensson.
Fjolårsplacering: 9 i Damallsvenskan.
In: Sabrina D’Angelo (North Carolina Courage), Paulina Nyström (Ljusdals IF), Summer
Green (Chicago Red Stars), Amanda Perez (IL Sandviken), Tove Almqvist (Linköping
FC), Nellie Persson (Kungsbacka DFF) och Leandra Smeda (Gintras-Universiteas).
Ut: Emmi Alanen (Växjö DFF), Chandra Bednar (Okänt), Tiffany Cameron (Okänt),
Amanda Persson (Växjö DFF) och Sofie Junge Pedersen (Juventus).

Robert Rosén

Relaterade artiklar

Back to top button
Close