FotbollKristianstads FCNyheter

Kristianstad FC blev laget som reste sig – och vann erfarenhet

Kristianstad FC förbereder sig för fullt inför en ny division 1-säsong. Att det skulle hända var det nästan ingen som trodde i somras när de ekonomiska bekymren slog till med full kraft och spelartruppen tunnades ut. Men KFC reste sig och klarade kontraktet. Mot alla odds.

– Det var garanterat inte många som satte pengar på att vi skulle klara oss kvar. Många säger till oss nu att det var en stor prestation och det var det nog också. Men vi som levde i bubblan trodde ju på det hela tiden. Man blir lite naiv på sin egen hemmaplan. Det blev dock bra. Alla slöt upp för varandra och det blev nästan lite vi mot världen-känsla, säger sportchefen Dennis Nanasi.

Han tycker dessutom att det fanns ett par saker – och individer – som betydde mycket för lyftet under hösten.

– Vi fick ju in en ny tränarkonstellation i Besnik Llazani och Neven Ozegovic, som visserligen aldrig hade haft ett A-lag, men var välutbildade och visade sig vara fullt mogna uppgiften, samarbetet med Trelleborgs FF gjorde att vi kunde låna in ett par lovande spelare där Noah Christoffersson blev en värdefull målskytt och ett par spelare klev fram lite extra.

– Men det kanske viktigaste av allt var att vår lagkapten Armin Aganovic stannade när så många andra försvann. Han blev en kulturbärare och hade verkligen omklädningsrummet i sin hand. Som han steg fram efter sommaren!

Hösten födde nytt hopp i Kristianstad FC och tack vare det räddade kontraktet ser allt plötsligt mycket bättre ut. Spelarflykten har avstannat och när det stod klart att Yonathan Getachew, som lämnade i somras, skulle återvända blev det en viktig signal.

– För mig är det ett tecken på att det vände under hösten. Ett bevis på att vi försöker göra saker rätt och att det finns spelare som tycker att det är ett intressant projekt vi håller på med, säger Dennis Nanasi.

Det innebär dock inte att Kristianstad FC hastigt och lustigt fått gott om pengar. Tvärtom. Den ekonomiska åtstramningen som inleddes i somras pågår fortfarande med full kraft och sportchefen har fått ännu mindre pengar att hantera!

– Efter sommaren har vi fått en ny åtstramning. När jag fick min första budget för säsongen så var det i princip ett rent mission impossible. Jag sa till styrelsen att detta är inte rimligt om vi ska ha ett division 1-lag och samtidigt ha chansen. Då kunde vi lika gärna lyfta upp U19-laget och inte ha några seniorspelare för det blir exakt samma effekt, vi åker ut, men sparar ännu mer.

– Sedan har budgeten höjts lite. Utan att ta gift på det tror jag dock att vi är bland de fem division 1-lagen med lägst resurser och det är långt upp till de som satsar mest.

– Samtidigt stämmer det överens med sättet vi valt att satsa och som har många positiva sidor. Vi bestämde oss till exempel för att nu ska vi bygga mer lokalt. Tidigare har vi tittat ganska brett, mycket beroende på att vi haft tränare som kommit utifrån och tänkt spelare som också gjort det. Nu plockar vi i närområdet.

Dennis Nanasi är väl medveten om att många när de hör pratet om att satsa lokalt tänker att det har klubben sagt många gånger förr utan att leva upp till det.

Men han tycker att det som hittills hänt i truppen är ett bevis på att den här gången är det allvar.

– Vi har hämtat ett par spelare i Nosaby, två från IFK Hässleholm och en från Hörviken, som jag också räknar in i vårt närområde. Man kan säga att vi tittar i ett område från Kristianstad och fyra mil utåt: Hässleholm, Bromölla, Åhus, Sölvesborg och så vidare.

Allt pratet om att utmana Mjällby AIF är också borta.

– För mig var det bara bra att Mjällby gick upp i Superettan och jag ringde och gratulerade. Fajten med Mjällby blev alldeles för kostsam när vi hela tiden kände oss nästan tvungna att matcha dem. Fokus ska ju inte vara på att slå Mjällby utan på att bygga vår egen förening från grunden. Ja, vi tappar två derbyn, men just nu är det rätt skönt att slippa allt pratet om den kampen och koncentrera krafterna på att få till något bra på egen hand.

Den mindre budgeten har också lett till beslutet att Kristianstad FC ska ha en smalare trupp. Fast det är en ändring man nog skulle genomfört ändå.

– Jag vill ha en mindre trupp där spetsen är extra spetsig, säger Dennis Nanasi och utvecklar.

– Antalet utespelare ska inte vara högre än 19 eftersom det ska finnas utrymme att ta upp spelare från de egna leden för att vara med på träningen. Gör någon i ungdomslaget en riktigt bra månad ska han lyftas upp för att träna med A-laget ett par veckor. Det är ett stort steg från junior- till seniorfotboll, men alla våra ungdomar är så välutbildade att de hänger med bra nog på träningarna och då ska det finnas utrymmer att växla mellan de som får chansen.

Bland de 19 ska också finnas plats för nyförvärv som tillför den där extra spetsen, men efter de senaste nytillskotten Eddie Tran från Varbergs BoIS och förre MFF-anfallaren Teddy Bergqvist är den kvoten i stort sett redan fylld.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close