FotbollLandskrona BoISNyheter

Tobias Celedon – en vikig kugge i BoIS nysatsning

Eter fjolårssäsongens misslyckande, då Landskrona BoIS degraderades till division 1, står klubben inför ett tufft 2019. Ekonomiska prövningar och allmän osäkerhet kring klubben har krävt sina åtgärder – och lösningar. 

En av dem som ska få Landskrona BoIS på fötter igen – och föra laget in i framtiden – är Tobias Celedon. Han presenterades i slutet av september som klubbens akademichef, där han skulle ”axla rollen som ansvarig för ungdomsfotbollen i Landskrona BoIS”.

Nu går han, tillsammans med hela Landskrona BoIS, in i en av klubbens största prövningar på ett bra tag.

Kan du beskriva din roll i Landskrona BoIS?

-Jag har en övergripande roll över hela ungdomsverksamheten från knatteskola vid 6 års ålder till U19 men koordinerar även våra unga spelares introduktion upp till a-laget tillsammans med a-lagstränarna. Min främsta roll är att skapa bra förutsättningar för våra spelare att ha en elitförberedande miljö i Landskrona.

I vilken roll har du verkat i tidigare klubbar?

-Under många år hade jag ett flertal roller i Vasalunds IF från Solna och då som ungdomsansvarig och akademichef. Jag har även verkat som ansvarig för bland annat U21 och U19 i klubben. Senast kommer jag från FC Djursholms U19-lag. Utöver detta har jag även varit distriktsförbundskapten för Stockholms FF.

Vad vill Landskrona BoIS ha ut av dig?

-Jag är egentligen fel person att svara på det, men om jag skulle gissa så vill man sätta en stabil och välfungerande ungdomsverksamhet som först och främst får fram spelare till vårt a-lag. Detta får vi genom att ha en stark fotbollsregion med våra alliansklubbar i staden då vi omöjligen kan utbilda samtliga barn och ungdomar som vill spela fotboll.

Tobias Celedon kommer närmast från FC Djursholm men har tidigare arbetat som just akademichef under flera år i Vasalunds IF. Han har även meriter från Stockholms fotbollsförbund.

Vad fick dig att välja BoIS?

-BoIS är en anrik förening som haft en kultur att utbilda och förädla unga spelare som sedan tagit steget vidare. På senare år har man inte varit lika stark på detta område och något jag gillar är att bygga organisationer och med BoIS historia och potential ansåg jag att det var ett spännande uppdrag.

Hur nära jobbar du A-laget kontra dem respektive U-lagen?

-Väldigt nära, alla i den sportsliga ledningen sitter tillsammans på sportkontoret. Billy Magnusson och Max Mölder sitter tillsammans vägg i vägg med mig och Amir Jakirlic som är U19 ansvarig. Vi pratar om spelare och verksamheten varje dag. Sedan är jag ute med lagen i princip varje kväll för att följa upp spelare i de yngre lagen.

Billy Magnusson är tillbaka i Landskrona BoIS – nu som huvudtränare. Foto: Bildbyrån

Vad fick dig att rikta in dig på spelarutveckling?

-Det föll sig naturligt när jag själv slutade spela fotboll tidigt att jag kom in på det spåret. Att jobba med ungdomar handlar inte bara om att se dem utvecklas som spelare utan även växa som människor. Som tränare eller ledare har man ett stort inflytande på ungdomar och för mig har det varit lika viktigt att spelarna får en bred verktygslåda att hantera vuxenlivet som att bli bra fotbollsspelare.

Kan du nämna några spelare som du jobbat nära, som senare gjort sig ett namn?

-Det är väldigt sällan en person eller tränare är helt avgörande för att en ung spelare ska ta steget vidare. I min roll som akademichef är mitt ansvar att se till att våra tränare och lag får förutsättningarna att få fram spelare till vårt a-lag och därifrån är det a-lagstränarnas och sportchefens ansvar att skapa förutsättningar så att spelarna tar steget vidare. Jag kommer inte ta cred och hävda att någon spelare är min förtjänst, vi är flera som bidragit till att en spelare tar steget och kan livnära sig på fotbollen. Det finns ett flertal spelare från min tid i Vasalund som idag kan leva på sin fotboll och det finns ett gäng till från mina senaste uppdrag som är på väg att slå igenom.

Vad tror du om kommande säsong?

-För akademins och ungdomsverksamhetens vidkommande blir 2019 ett omställningsår. Vi ska fortsätta utveckla dem strukturer som mina företrädare påbörjat, men vi ska även hitta en egen identitet. En sån här process tar tid och vår långsiktiga plan är att dels växa i antalet spelare och dels återigen vara en av de ledande akademierna i Skåne och Sverige.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close