skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterSvalövs BK

Issa Manglind vill leda Svalöv till ny toppstrid

I höstas föll Svalövs BK i kvalet till fyran.
Även i år har klubben förhoppningar om att vara med i uppflyttningsstriden.

– Vi har som målsättning att vara i toppen, definitivt, säger den nye tränaren Issa Manglind.

Den tidigare Trelleborgs FF- och Landskrona BoIS-profilen Issa Manglind, 47, lämnade i höstas uppdraget som akademiansvarig i Landskrona. Istället har den gamle elitspelaren nu återvänt till tränarbänken. Vid sidan av det civila arbetet och jobbet som scout för AIK har Issa Manglind under vintern blivit ny tränare i division 5-klubben Svalövs BK.

– Det känns bra, absolut. Det är ett trevligt lag med goda traditioner och en bra, fungerande organisation, säger Issa Manglind när Skånesport når honom under tisdagseftermiddagen.

Vad var det som fick dig att ta över Svalöv?
– Jag vill hålla lite kontakt med fotbollen och det här är på en lagom nivå. Jag har fått ett mycket bra intryck av deras organisation, deras fotbollsutskott och klubben som helhet.

Förra säsongen nådde Svalöv sånär en uppflyttning. Drömmen om en serieseger levde ända i den sista omgången, men till slut blev Ekets GoIF för svåra. Inte heller i kvalet hade Svalövs BK någon större lycka, utan Brunnby FF/Väsby FK grusade division 4-drömmarna.

Istället väntar ännu en säsong i division 5. Under ledning av Issa Manglind kliver Svalöv in som en av favoriterna i den västra femman och kommer spela en passningsorienterad fotboll, i ett 4-2-3-1-system,

– Ett mycket ungt och talangfullt lag med ambitiösa killar. De är målinriktade så det känns jättebra. Sen ska man alltid få ihop ett lag också men jag känner att det är ett riktigt härligt gäng, ett ungt gäng. Nackdelen med ett ungt lag kan vara att det är lite orutin, så den behöver också komma in, men det kan jag ge som lera också.

Under vintern har spelaromsättningen varit låg. Bara tre spelare har lämnat Svalövs BK och in har den rutinerade trion Alexander Bengtsson, Anders Pettersson och Max Binkowsky samt talangfulle Mosa Mahuol kommit.

–  Det är en bra mix med tre rutinerade och en yngre spelare. Vi stärker upp det vi har saknat tycker jag, med ålder och rutin. Det känns riktigt, riktigt bra. Vi är verkligen glada för alla fyra tillför verkligen någonting både på och utanför planen.

– Vi kan variera vårt spel och det är också en fördel med de nya vi fått in, vi har ett spelsystem där vi kan variera som vi själva vill. I ett 4-2-3-1 blir vi inte så statiska. Till skillnad från i ett 4-4-2 kan vi variera mer. Det kan vi göra med spelartyperna vi nu har. Det är ett bra och varierat material.

Vad har ni för målsättning i år?
– Vi har som målsättning att vara i toppen, definitivt. Det sticker jag inte under stolen med. Sen gäller det alltid att vara ödmjuk och ha respekt inför att vinna en serie. Vi kvalade ifjol och folk säger kanske att vi har fått in de här spelarna, att jag tillkommit och så vidare. Men när det gäller att vinna en serie är det ingen skillnad på Premier League och Allsvenskan eller division 5 och division 6. För att vinna en serie är det så många parametrar som spelar roll, säger Issa Manglind och fortsätter sitt resonemang:

– Vår målsättning är självklart att vara i toppen men sen får vi ta det därifrån. Vi har ändå kvar Niklas Nielsen som gjorde över 30 mål förra året och där är en hel del till som kan höja sig ett snäpp. Sen har vi tillfört med de fyra, så det känns mycket bra. Det känns positivt. Därför kan jag säga att vi ska ligga i toppen men till steget att vinna serien behöver du lite tur. Vi har ju bra konkurrenter. Glumslöv, Furulund och några till är nog sugna på toppen. Det kommer vara små marginaler som avgör.

Du var inne på det lite, men vad är dina tankar kring serien i övrigt?
– En fantastiskt rolig serie. Jag är jätteglad över att vi hamnade i den serien vi gjorde. Det är mest lag från Landskrona, Kävlinge och Svalöv med omnejd. Det kommer bli en enormt rolig serie. Jag älskar derbyn ute på landet, men där är även en del i stan. Där finns Glumslöv, Landora med Jörgen Pettersson, Marieholm, Furulund. Det är inte långt utan avstånden är ganska korta. Det är väl Perstorp Bälinge och Ljungbyhed som är lite längre ifrån för oss men alla andra är i närområdet.

– Det kommer handla om små marginaler och de flesta vill väl slå oss då vi var i toppen ifjol. Där blir det också en press som vi måste hantera på rätt sätt. Men det kommer bli jätteroligt och det tror jag alla spelare också tycker. Det är även roligt för er som följer sporten. Det kommer bli roligt att följa med härliga och tuffa matcher. Den här femman håller en bra nivå, det kan jag garantera.

Den västra femman är inte bara fullspäckad av matcher med derbykaraktär. Även på tränarbänkarna sticker serien ut – och Issa Manglind är långtifrån den ende med erfarenhet från elitfotbollen.

– Tittar man på tränarsidan är där rätt trevliga individer. Där är Jörgen Pettersson (BK Landora), Andreas Dahl (Glumslövs FF), Anders Nordström (Marieholms IS) och jag själv som alla varit i andra sammanhang och på högre nivåer. Det är trevligt och bidrar till serien. Roligt att många tar steget till småklubbsfotbollen och vill hjälpa till där. När många ska bli tränare vill de vara i högre sammanhang men jag tycker det är charmigt här, där man har mer att ge och ta. Det är roligt och bra tycker jag, det blir snack och drag kring matcherna.

Fakta: Svalövs BK
Tränare: Issa Manglind (ny)
Fjolårsplacering: 2:a i Division 5 Mellersta
In: Alexander Bengtsson (Kågeröds BoIF), Mosa Mahuol (IK Wormo), Max Binkowsky (Tågarps AIK) och Anders Pettersson (comeback).
Ut: Tobias Krona (Dösjöbro IF), Philip Persson (Dösjöbro IF) och Kevin Stenberg (Asmundtorps IF).

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close