FotbollMalmö FFNyheter

Janne Andersson: Fantastiskt roligt att MFF tog sig vidare

Snart är det bara två veckor till MFF ska möta Chelsea FC i Europa Leagues 16-delsfinal. En av många som ser fram emot matcherna är Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som idag gästade Malmö FF:s nätverksträff.

– Vi får in en erfarenhet i svensk klubbfotboll som är enormt viktig att ha och som i sin tur kan smitta av sig även på landslaget. Spelarna får en internationell kompetens. Som förbundskapten tycker jag att det var fantastiskt roligt att MFF tog sig vidare, men det hade jag tyckt även om jag varit allsvensk tränarkollega i en konkurrentklubb. Ju mer vi lyckas desto bättre, inte minst ekonomiskt, men även när det gäller sportsliga erfarenheter.

– Jag hoppas att MFF kan göra det bra mot Chelsea också och önskar ett stort lycka till. Jag är ingen expert på Chelsea, fast jag vet att de är bra. Vi har ju inga svenskar som spelar där så jag följer dem inte i detalj som jag gör med lagen där det finns sådana.

MFF har besegrat och ibland slagit ut många storlag genom åren, men aldrig i en omgång så tidigt som i februari. Hur svårt är det att prestera i det skedet på säsongen?

– Klart att det är lite grann en fördel vi i Sverige har när vi i början av cuperna ibland möter lag som inte är i säsong. Nu är det motståndarlaget som är mitt i sin säsong och MFF som är i början av sin. Det är tufft att inte vara igång! Det är ingen tvekan om den saken Samtidigt tror jag att om man är trygg i sitt sätt att spela och har ett självförtroende med sig som Malmö FF nu har från hösten och avancemanget – dessutom med i stort sett samma lag – tror jag att väldigt mycket kan handla om inspiration och kompensera att man inte är inne i säsongen.

– Vad jag förstår har MFF också tränat tufft, rejält och bra den inledande veckorna. Det har säkert hjälpt. Att MFF inte släppte iväg sina spelare till oss i landslaget i januariturnén tyckte jag var ett klokt beslut! Överlag tror jag man haft ett bra upplägg för att kunna prestera.

Vilka spelare i MFF är närmast landslaget?

– Jag går aldrig in på individer på det sättet för det blir så konstigt. Mackan Rosenberg är ju lite gammal. Fast det är klart att där finns ett par spelare som kommer att vara aktuella.

Utan att prata landslag, vad tycker du om Marcus Antonssons prestationer under hösten?

– Det är jätteroligt med Marcus. Jag hade faktiskt honom i Halmstads BK när han kom upp som junior. Innan jag lämnade 2009 var han med och spelade lite och tränade med oss. Han är sig ganska lik från den tiden som spelartyp. Han tajmar djupledslöpningarna fantastiskt bra och hugger liksom. Sedan har han kanske utvecklat spelet, men jag tycker att han alltid varit en intressant forward som hela tiden gjort mål. I Halmstad var han bakom Boman och Baldvinsson och blev någon slags supersub. I Kalmar var han väldigt bra.

– Sedan träffade jag honom i Leeds när jag var och hälsade på Pontus Jansson och då fick han inte mycket speltid och då tappade han kanske lite i självförtroende. Efter det att han kom hem i somras har det varit jätteroligt att se lyftet han gjort. Han och Mackan gjorde en fantastiskt bra match ihop borta mot Besiktas. Inte minst vid det fina målet. Men även i övrigt gjorde de två ihop som forwards en väldigt, väldigt bra mach.

Dina intryck av MFF-tränaren Uwe Rösler?

– Vi satt och snackade en stund innan träffen här. Jag skulle egentligen sett träningen, men den var inställd eftersom laget skulle åka iväg idag. Innan dess mötte jag honom redan när jag var i Halmstad och han i Viking Stavanger för 10-12 år sedan, eller något sånt. Det jobbet han gjort i MFF är ju om man ser på det utifrån jättebra. Sedan kan jag inte honom i detalj, men det är en sympatisk människa. Vi satt och pratade, om spelare och lite blandat. Ett sympatiskt och bra intryck måste jag säga och så här långt har han gjort ett enormt jobb för Malmö FF.

I soffsamtalet på podiet inför alla nätverksföretagen svarade Janne Andersson Malmö FF på frågan om vilket lag som skulle komma tvåa i Allsvenskan, eftersom IFK Norrköping skulle vinna. Efteråt garderade han sig.

– Vi kan säga så här att det sa jag lite på skoj. De senaste fem-sex åren har jag tippat MFF som etta varje gång och jag gör det i år också. Nu har det ju blivit rätt ett par gånger när MFF vunnit så mycket, men jag brukar ha fel. På tiden när inget lag vann två år i rad och mästarna turades om tippade jag fel varje gång.

– Malmö FF har dock alla möjligheter. Sedan är det en lång säsong och man ska klara Europaspel samtidigt. Det är samma för AIK nu – och IFK Norrköping. Mycket handlar därför om hur man klarar att hantera båda sakerna, hur stark trupp man har och hur mycket matcherna sliter. Men för mig ska Malmö FF vara favorit.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close