skanesport_desktop-panorama-1

HandbollNyheterVinslövs HK

Tätkänning för Vinslöv – efter nio raka

Drömmen om allsvenskan lever i allra högsta grad för Vinslövs HK.
Det kan de tacka sin pågående segersvit för – då laget vunnit nio raka matcher.
– Vi tittar bara framåt, säger tränaren Peter ”Cassa” Jönsson bestämt.

Herrarna i Vinslövs HK inledde säsongen skakigt. Efter sex omgångar hade klubben inte mer än sju poäng – och de hade inte vunnit en enda hemmamatch. Sedan det oavgjorda mötet med HK Farmen den 9 november har Vinslöv dock gått fram som en ångvält i den södra ettan.

Laget har en segersvit på nio raka matcher och parkerar på en andraplats i tabellen – vilket innebär allsvenskt kval. Tränaren Peter ”Cassa” Jönsson förklarar segersviten med att spelet satt sig efter den skakiga inledningen.

– Det är väl tryggheten i spelet. Sen har vi rätt hyfsad fysik och litar mycket på att vi orkar hela matcherna. Vi hade lite problem i början och det har tagit sin tid. Men alla har sagt vad de tycker och tänker och vi har provat oss fram. Nu har vi slipat till det och gör mindre misstag. Det har gett resultat. Sen är vi rätt trygga bakåt, vilket gör att vi kan släppa lite på handbromsen framåt. Det är väl de stora skillnaderna från de första matcherna som vi förlorade. Får vi vara friska och hela ser det bra ut, säger Vinslövstränaren.

Vad var det som inte fungerade i inledningen?
– Vi hade alldeles för mycket tekniska fel. Vi var rätt bra bakåt redan från början, tycker jag. Men i anfallet där i början var det alldeles för mycket tekniska fel och det har man inte råd med på denna nivå. Och sen var vi inte samspelta. Vi hade inte gjort ett tillräckligt jobb och det är mitt fel. Vi hade inte lagt jobbet på att spela samman oss, förklarar ”Cassa” och utvecklar:

– Man kan ju ta de sex bästa och spela samman dem fullt ut och sen bygga vidare på nästa spelare och nästa spelare. Men jag valde att köra runt så alla skulle få en roll och en trygghet. Det tar längre tid men alla är delaktiga och får säga sitt. Så det har tagit längre tid. Jag var fullt medveten om att det tar tid men ville hellre att vi inte skulle vara lika känsliga för att byta folk. Vi har ju haft Emil Schuster skadad rätt länge men det har funkat ändå. Det är det som är skillnaden kanske.

Vinslöv är nu inne på sin tredje säsong i division 1, efter den ettåriga sejouren i allsvenskan 15/16. Medan våren 2017 mynnade ut i ett misslyckat allsvenskt kval var fjolåret jobbigare. Vinslöv fightades då i den andra änden av tabellen och kontraktet säkrades först i den sista omgången.

Den stora skillnaden i år gentemot i fjol är truppen.

– Det är materialet, om man får säg så. De individuella spelarna. Först och främst har vi mycket mer folk, plus att vi har sju nya eller nåt sånt. Det är rätt mycket nytt. Det är bra handbollsspelare allihopa som kommit. Så det är klart att det höjde nivån ett par snäpp. Sen tog det lite längre tid att få in alla på ett gemensamt spår, det är en av grejerna som tog lite lång tid i början av säsongen.

När två tredjedelar av serien är spelad har Vinslöv blott en poäng upp till serieledande HK Ankaret medan det skiljer ett poäng ner till tredjeplacerade Kärra HF. Avståndet ner till fjärdeplatsen är betryggande sju poäng och mycket talar alltså för att det blir minst kval till allsvenskan för Vinslövs HK senare i vår.

– Vi tittar bara framåt. Vi kan ha 15 vunna matcher, det skiter jag i. Vi tar varje match för sig och förbereder oss för motståndet vi ska möta. Vi lägger upp en plan utifrån vilka vi ska möta. Ibland blir det offensivt och ibland blir det 6-0, sen finns det ett visst antal olika 6-0 också. Men vi väljer efter motstånd och för mig är det väldigt viktigt att fokusera på nästa match. Man kan gå tillbaka och titta på misstagen man gjort, men de är redan gjorda och man kan bara ta lärdom av dem.

Hur ser du på sista tredjedelen av serien?
– Det gäller att inte fokusera för mycket på om de andra lagen vinner eller förlorar. Man måste titta på sitt eget. Det är så mycket som lite sjukdomar, skador, småskador eller lite sånt som gör att man får ändra hela tiden. Det gäller att fokusera på sitt och ha så bra förberedelser som möjligt.

Vad är målsättningen inför sista tredjedelen?
– Vinna varje match. Jag hatar att förlora.

Vad talar för er i slutspurten?
– Vi har både Ankaret och Kärra som är jävligt bra. Sen har vi Kroppskultur i helgen också. Det är ingen lätt match kan jag säg. Så det gäller att ha lite flyt. Titta bara på Ankaret, de vann där uppe men Kroppskultur bommade en straff med fem sekunder kvar. Det gäller att ha lite flyt i rätt matcher.

– Just nu talar mycket för Ankaret. De har haft mycket tur och det där flytet. De har vunnit många uddamålsmatcher. För vår del talar det förmodligen för att vi ligger bra på det när det gäller fysen. Jag vill inte säga att vi har bäst fysik i serien men vi är bra tränade i alla fall. Det kommer avgöra mycket i slutet. Om man är för dåligt tränad drar man på sig annan skit men har man tränat bra fys hela säsongen står man mot skador lite bättre och har skalle när det börjar bli jobbigt. Det talar till vår fördel, att vi är bra tränade. Vi tränar inte likadant som många andra lag.

Hur skiljer det sig?
– Jag tror jag kör mycket mer fys än de andra. Det jag kallar uppvärmning kallar andra fys, men det har ju att göra med att jag kommer från brottningssidan. De har alltid nån minut med fys på varje träning. Det har varit allt från kroppskontroll till dans, gymnastik och lite allt möjligt som vi kört.

Vinslövs HK spelar sin nästa match på lördag, då de möter Kroppskultur på bortaplan.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close