FotbollNyheterStattena IF

Med engelska träningar på schemat

När Stattena IF fick in flera engelskspråkiga spelare föddes en idé.
I dag arrangerar de fotbollsträningar på engelska. 
– De som är engelsktalande och inte kan svenska ska kunna ha någonstans att träna fotboll, säger initiativtagaren Kevin Abrahamson.

Det var våren 2018 som ett gäng engelsktalande barn började spela i Stattena IF. Då barnen knappt pratade någon svenska överhuvudtaget fick Stattenas Kevin Abrahamson idén att börja arrangera fotbollsträningar på engelska.

Efter att ha informerat International School of Helsingborg om projektet, och fått hjälp att nå ut till engelsktalande i Helsingborgsområdet, startade föreningen i augusti upp English Introduction Class för barn födda 2008-2014. Barnen får där träna fotboll med instruktioner på engelska – och utöver det lära sig lite svenska fotbollstermer.

– På en vecka fick vi kanske 20 nya spelare och fick starta tre lag. Ett för de minsta som är födda 2012-2014, ett för de födda 2010-2011 och ett för de födda 2008-2009. Det var i somras. Sen när de har spelat ett tag och lärt sig bättre svenska slussas de in i de svenska lagen, säger Kevin Abrahamson, som ligger bakom projektet och tränar lagen.

Var fick du idén ifrån?
– Jag tänkte att det kom många och att det var en bra idé. Vad jag vet är det ingen annan som har en sån här verksamhet, för engelskspråkiga i Helsingborg inom fotbollen. Jag tänkte att det kan vara en kul grej som det kan vara mycket intresse kring. Det blev av och sedan har det rullat vidare.

I dag har Stattena IF 40-45 spelare inskrivna i de engelsktalande lagen. Utöver det har knappt tio spelare slussats vidare till de ordinarie lagen med träningar på svenska. Lagen har en träning vardera i veckan och samtliga barn bor i Helsingborg samt studerar på International School of Helsingborg.

Responsen på projektet har också varit bra.

– Den har faktiskt varit ganska god tycker jag. Det har varit över förväntan. Nån förälder kom fram och sa till mig ”vad bra, vi har letat efter ett engelsktalande lag”. Den har bara varit positiv.

Fram till den här veckan har Stattena IF haft tre engelskspråkiga lag. Nyligen fattade de dock beslutet att lägga ner laget för spelare födda 2008-2009.

– Det var inte lönt att ha tre lag då det var så få i den åldersgruppen, när några gick upp. De var runt tio stycken och sen gick tre upp till de svenska lagen och vi tog ner några. Vi började alltså med tre lag men nu är vi två lag.

När går barnen in i ett av de svensktalande lagen?
– Jag kollar på hur de har utvecklats. Om de är lite större kollar jag hur de utvecklats och om de kan grunderna i fotbollen. Då pratar jag med deras riktiga tränare i de svenska lagen och säger att det kommer in en ny, sen slussas de in, säger Kevin Abrahamson och fortsätter:

– För de absolut minsta är det när de lärt sig svenska som de slussas in. Hos dem som är födda 2012-2014 bedömer vi inte fotbollsmässigt utan bara om de kan språket lite grann och förstår det.

Vad är er långsiktiga tanke med projektet?
– Det är att fortsätta så här bara. Att de som är engelsktalande och inte kan svenska ska kunna ha någonstans att träna fotboll och integreras på ett bra sätt i det svenska samhället.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close