HandbollIFK KristianstadNyheter

Vikarien som tagit Ola Lindgrens plats

Ola Lindgren har lämnat och Ljubomir Vranjes är på väg in.
I skarven mellan de två stortränarna är det Ulf Larsson som klivit in i IFK Kristianstads tränarstab. 
– Jag har inte tänkt mer än på de tre första matcherna – Guif hemma, RIK borta och Karlskrona i morgon – och att jag vill komma därifrån med tre segrar, säger tränarvikarien i en intervju med Skånesport.

Under VM-uppehållet var det full kalabalik i IFK Kristianstad. När röken skingrat sig hade Ola Lindgren lämnat sitt tränaruppdrag och i förra veckan presenterades Ljubomir Vranjes som hans ersättare.

Det är dock först den 11 mars som tar Vranjes över tränarskapet i Kristianstad. Fram tills dess leds arbetet av den assisterande tränaren Lasse Olsson och Ulf Larsson, till vardags tränare i IF Kristianstad i division 1.

– Inspirerande. Man får tänka positivt och det är jäkligt kul. Samtidigt när det är ett lag som vunnit så mycket som IFK och vinner så mycket som IFK gör har man inte så mycket att vinna på det egentligen, utan man har mer att förlora på det. Men det ingår i grejen, säger Ulf Larsson om tränaruppdraget som han själv kallar för ett vikariat.

Hur ser fördelningen mellan dig och Lasse ut?
– Vi har vissa ansvarsområden. Där jag står för träningsupplägget och träningen medan Lasse är mer för analysen och inför matcherna med video, kolla motståndare och så vidare. Där har vi delat upp det. Sen inför matcherna pratar vi ihop oss lite så att vi har en gemensam samsyn. Sen försöker han analysera medan jag mer står upp och skriker.

Den rutinerade Ulf Larsson, med många år i den nordöstra handbollen bakom sig, har vanligtvis hand om ungdomarna som spelar i IF Kristianstad. Två steg upp i seriepyramiden, hela vägen upp till de svenska mästarna, ser det också lite annorlunda ut än den vanliga vardagen.

– Det jag känner är den stora grejen är väl vinnarmentaliteten och viljan att hela tiden vara så bra som möjligt. Gör man det mindre bra blir de arga både på laget och på individen. Där skiljer det sig. I utbildningen har de inte kommit så långt med de grejerna utan är mer fokuserade på känslan. Om de själva inte gör det bra blir hela laget lidande. Det är lite såna grejer där det är stor skillnad.

Hur ser det ut – leder du IF och IFK parallellt nu?
– Jag försöker göra det och har gjort det så här långt, men jag planerar vecka för vecka. Jag har folk som hjälper mig framförallt med träningen för utvecklingslaget. Nu hade jag förra matchen men det är inte säkert att jag har nästa. Det är mycket jobb och jag får slita rätt mycket för att få det mesta att funka nu. Samtidigt är det jäkligt kul, så jag klagar inte heller.

Hur är det att kliva in som tränare med vetskapen att det gäller så kort tid?
– Jag tycker egentligen inte det är så svårt, utan min approach har bara varit att spelarna ska fortsätta och surfa vidare på det Ola Lindgren byggt upp för dem i x antal år med träningskultur, matchkultur och träningsmängd. Jag har varit noggrann med att de fortsätter göra det. Sen försöker jag involvera vissa äldre. Inte i träningarna utan framförallt i matchsituationer. Att de är delaktiga och sprider budskapet vidare. Så försöker jag jobba.

Vad är det som skiljer sig på träningar och matcher nu gentemot under Ola Lindgren?
– Jag har inte Olas erfarenhet eller kunskap. Han är en mycket mer kompetent tränare så jag utnyttjar spelarna. Skillnaden är att Ola egentligen har lett dem in i varje moment och de har vetat exakt vad de ska göra i varje situation. Det kan jag inte ge dem och det försöker jag inte göra. Jag försöker inte vara Ola Lindgren. Utan jag försöker vara det bästa jag kan och visa vad jag tror på och fungerar, utan att ändra på strukturen som varit och det Ola byggt upp.

Trots rutinen från tränarbänkarna i Kristianstad, Åhus och Vinslöv menar Ulf Larsson att det var en aning nervöst att ta över ansvaret för serieledarna i Handbollsligan. Efter några dagar infann sig dock tryggheten och nervositeten byttes ut mot vinnarinstinkt.

Vikarierna har också fått en bra start på sitt uppdrag. Först slog de tillbaka Guif med 31-23 och i går, måndag, följde de upp det med en 29-28-seger borta mot erkänt svårspelade Redbergslid.

– Jag sa det till spelarna i går, att “jag tror fan att jag är gladare än ni att vi vann”. De är ju vana vid att vinna medan jag blir överlycklig vid varje vinst. Jag är nog mer spänd än de innan och är nog gladare längre efteråt. De fokuserar fullt ut sen släpper de det och fokuserar på nästa match. Jag suger lite mer på karamellen och njuter lite längre. Men nu är det dags igen i morgon så nu kan man inte njuta så länge.

Hur ser du fortsättningsvis på den här dryga månaden?
– Jag har inte tänkt mer än på de tre första matcherna – Guif hemma, RIK borta och Karlskrona i morgon – och att jag vill komma därifrån med tre segrar. RIK borta var den absolut svåraste på pappret. Vi har förlorat där innan men tog dem i går.

– Matchen i morgon känns som en stolpe i planeringen. Sen har vi Champions League i helgen och då sänks kraven lite både på mig och laget. Där slår vi lite mer underifrån än vad vi gör i ligan. Det är lite mer press i ligan på att vinna och göra jobbet. Vi ska göra jobbet även i Champions League men där är inte riktigt samma press.

FAKTA: Ulf Larsson
Ålder: 55
Bor: Kristianstad
Familj: Hustru och två barn
Tränarkarriär: Åhus Handboll, IFK Kristianstad, Vinslövs HK, IF Kristianstad och IFK Kristianstad
Aktuell: Vikarierande tränare i IFK Kristianstad

Relaterade artiklar

Back to top button
Close