skanesport_desktop-panorama-1

MagasinNyheterSkåneidrotten

Barnidrottskonvent i Malmö – gratis kunskap i massor

På söndag, den 10 februari, arrangeras Skåneidrottens Barnidrottskonvent på Quality Hotel View i Malmö. Det erbjuds ett smörgåsbord av gratis kunskap – anmälan finns i slutet av artikeln.
En av föreläsarna är Caroline Jönsson, psykolog och tidigare elitfotbollsspelare.
– Jag rekommenderar alla inom föreningslivet att komma, det ger ett otroligt spännande utbyte, säger Caroline.

Mellan klockan 13-17 arrangeras flera föreläsningar och seminarier. #Bik19 är den fjärde upplagan och en dag i barnidrottens tecken med temat ”en modern idrottsförening engagerar”. Flera högklassiga föreläsare finns på plats för att presentera det senaste inom sitt ämne och lyfter egna erfarenheter. Dagen startar kl. 12.30 med drop-in & förmingel. Första föreläsningen startar kl. 13.00 och sista föreläsningen avslutas cirka 17.30.

Föreläsningarna:
* Anton Landehag, Ungdomsbarometern: Presenterar rykande färsk uppföljning av rapporten ”Kom in i matchen – Dagens ungdomsgeneration och föreningsidrotten”.
* Mats Trondman: ”Nutidens ungdomar i idrottsrörelsen, hur kan vi skapa moderna idrottsföreningar som attraherar, behåller och utvecklar?!” Mats Trondman är professor i kultursociologi vid Växjö Universitet och en av landets populäraste föreläsare inom barn- och ungdomskultur.
* Vikten att få vara sig själv – inkluderande idrott för alla.
Dagens sista punkt kommer handla om hur det är att känna sig ovälkommen till eller i idrotten, på grund av gamla normer och regelverk. Caroline Jönsson leg psykolog, Sofia B Karlsson sakkunnig i jämställdhet och jämlikhet på Riksidrottsförbundet, Julle och hans mamma Petra samt Noel Filén-Hammarström har alla värdefulla erfarenheter i ämnet. Under eftermiddagen kommer det diskuteras hur föreningslivet och idrotten skulle kunna arbeta och stödja personer som idag inte är eller känner sig inkluderade

Caroline Jönsson satt med i en panel förra året och ser positivt på återkomsten.
– Jag tycker att idrotten har en otroligt viktig samhällsfunktion. Därför är den här dagen viktig.
– Många blir inte elitidrottare, utan har med sig idrotten och föreningslivet hela livet. Då gäller det att ledarna bra, och att man känner sig välkommen och inkluderad.
Ett fall som nyligen diskuterats livligt är det om Julle i Veberöds AIF. Julle och hans mamma kommer därför att vara med och berätta om sina upplevelser.
– Ibland blir det ifrågasättanden inom vissa normer inom idrotten och barn kommer i kläm. Så behöver det inte vara.
Vad behöver bli bättre?
– Steg ett är at t som ledare utbilda sig och bli medveten. Det är jättebra att lyfta blicken. Det gäller att skapa underlag som man kan ta med sig vidare i livet.
– Det som är väldigt bra med detta konvent är att det kommer forskare som går in på det senaste inom idrotten och som pratar om de egna rönen. Det ger oss alla en möjlighet att se utanför sin egen sfär – vilket ger ett otroligt spännande utbyte.

Dessutom hålls tre seminarier (samtidigt).
Seminarie 1: Nicolas Lunabba: ”Helamalmö – inkludering och delaktighet i praktiken”
Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig i Helamalmö, berättar om sitt arbete med samverkan i Malmö stad där ett litet projekt nått stor framgång för ungas delaktighet och inflytande.

Seminarie 2: Röda korsets ungdomsförbund: ”Är du Medspelare”. Isabel Expósito och Katarina Johansson Eiben presenterar en mycket konkret och användbar metod för att göra Barnkonventionen verklig och levande i lag och träningsgrupper. Kolla om detta är en vinnarmetod för er, i så fall finns chans att kostnadsfritt få stöd med metoden i just er förening.

Seminarie 3: Professorerna Susanna Hedenborg och Johan R Norberg: ”Barnkonventionen och föreningsidrotten – en handbok för idrottsledare” Författarna till Unicefs bok berättar om innehållet och ger en överblick över hur barnkonventionen kan tolkas och konkretiseras i en idrottslig kontext.

ANMÄLAN SKER HÄR

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close