HandbollIK LåganIK Lågan

Sebastian Nilsson “Vi har kopplat greppet”

 IK Lågan har just nu fem poäng ned till tabelltvåan HK Drott från Halmstad. Seriesegern börjar så smått att närma sig.  Det är sex omgångar kvar att spela. 

Sebastian Nilsson, ass tränare i IK lågan.

– Ni har vunnit nästan alla matcher. Endast två förluster och en oavgjord och leder serietabellen just nu. Vad är din förklaring till att det går så bra för Lågan?

– Det finns flera olika faktorer till att de gått så bra som det gjort. Dels har vi en styrelse som är med oss och vill se att IK Lågan tar nästa steg, men framförallt har Micke (Huvudtränare) och jag en fantastisk grupp att arbeta med. En blandning av unga hungriga och äldre erfarna. En trupp där majoriteten har en lång historia i Lågan och har spelat med varandra förr, kompletterat med ett gäng spelare med andra handbollsbakgrunder som gått in perfekt i laget. Den största framgångsfaktor tror jag däremot beror på den ambition samtliga har att nå division 1. Ett träningsklimat där vi ständigt ställer krav på varandra för att utvecklas.

Har IK Lågan kopplat greppet?

– Absolut, för varje match känns det som vi kommer ett steg närmare det vi alla kämpat för. Men samtidigt är vi väl medvetna om att det är långt ifrån klart. Vi har allt i egna händer, men trots detta krävs det att vi vinner våra matcher. Vi är ödmjuka till samtliga uppgifter och tar en match i taget. Viktigt att tänka på är att det bara skiljer 7 poäng mellan HK Drott som ligger på andra plats och Trelleborgs HBK som ligger på nionde plats. Alla lagen har allt att spela för och inga matcher kommer att vara enkla.

Vad skulle det betyda för föreningen att gå upp en division?

– Division 1 spel skulle betyda riktigt mycket för föreningen. Ett kvitto på det arbete som laget, styrelse, sponsorer och alla runt om lagt ner. Det nämns ofta i samband med Lågan att det är en familjär klubb med många ideella krafter och det är bara för mig att bekräfta. Den utvecklingen föreningen stått för de senaste åren med en ständigt växande ungdomssida som blomstrar med ambitiösa ungdomar. Kan vi erbjuda dessa ungdomar att så småningom kunna få ta steget upp i ett A-lag som spelar elithandboll så ökar också våra möjligheter att få behålla fler antal spelare som skolats i föreningen. Vi har flertalet kompetenta och duktiga tränare på ungdomssidan som gör ett utomordentligt arbete med Lågans ungdomar. Ser vi neråt så finns där ett duktigt Pojkar A som blir nästa kull att slå sig in i A laget och efter det ser tillväxten otroligt bra ut. Alla i föreningen är förtjänta av denna framgången.

Den nya stora Lågehallen står klar snart. Ha det någon betydelse för själva laget?

– För själv laget så är den ju betydelsefull i den mån att nuvarande hallen inte har tillåtna mått för division 1 spel. Men framförallt tror jag den kommer vara betydelsefull för föreningen i stort. Den breda ungdomssektionen som byggts upp är inte värdig de träningsförhållanden vi har idag. Men vi är otroligt tacksamma för att den nya hallen blir av och ett bra samarbete med kommunen.

Vilka lag i serien ser du som de största hoten och varför? 

– Jag tror helt klart det är HK Drott som är det största hotet, men både Åhus och Kävlinge ligger tätt därefter och kan absolut hota.

– HK Drott är rätt svåra att sätta fingret på. Laget kan ändras en hel del från match till match. Jag tycker personligen att HK Drott är det laget som spelat bäst handboll mot oss med ett starkt och bra försvarsspel. Det var däremot i början av säsongen vi mötte Drott men det känns inte som dem gått ner sig sen dess. Samtidigt är känslan att en bortamatch mot Drott där vi kan dra ifrån i toppen eller Drott ta igen på oss kan bli en otroligt bra match där små marginaler avgör.

I sista omgången 17 mars möter ni Kävlinge HK hemma, och de slåss just nu om en kvalplats. Ser du något hot till att IK Lågan inte kommer att vinna serien? 

– Alla lagen har något att spela för. Ingen match kommer att vara enkla och Kävlinge är ju en match som historiskt sett varit både tuffa och ofta jämna. Kävlinge kommer absolut inte komma till Lågehallarna och sätta skorna på planen. Men om vi fortsätter ta varje match på största allvar tror jag vi kan stå där som seriesegrare när serien är slut.

Närmast väntar hemmamatch i Hörby för Lågan på lördag mot tabellsexan Växjö HF. Vad för sorts match kan vi vänta oss?

– Förra året åkte vi till Växjö med endast tre niometersspelare. Vi var tvungna att spela utefter det materialet vi hade och drog ner på tempot. Lika i halvlek bestämde vi att vi skulle dra upp på tempot. Efter det drog vi ifrån och lyckades vinna med 5-6 bollar.
Förutsättningarna inför denna match är helt annorlunda. Just nu har vi en spelare som inte tränar och tre stycken som inte är tillgängliga. Men utöver detta är alla friska och redo för spel.
Får vi matchen dit vi vill så hoppas vi kunna bjuda på en fartfylld match med ett grymt försvar. Det är också detta som krävs för vinst mot ett tufft Växjö.

Sebastian avslutar med:
– Avgörandet börjar nu! Tillsammans tar vi ett steg mot slutspelsplatsen i hemmamatchen mot Växjö HF. Med ert stöd på läktaren spelar vi hem två nya poäng!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close